Sari direct la conținut

Lansare: "Fizica povestita", cartea care te captiveaza

HotNews.ro
Coperta, Foto: Hotnews
Coperta, Foto: Hotnews

„La primul contact cu aceasta carte am avut sentimentul ca ascult o muzica ce ma incanta ori de cate ori o aud. In interpretarea lui Cristian Presura, aceasta compozitie grandioasa care e Fizica ajunge sa sensibilizeze si urechile cele mai putin educate stiintific. Parcurgand cartea lui Cristian Presura veti ajunge sa intelegeti notiuni precum modelul standard, unificarea interactiilor din natura, materia si energia intunecata, gaurile negre etc. Majoritatea fizicienilor ce se incumeta sa scrie o asemenea lucrare rezista cu greu tentatiei de a folosi un limbaj matematic atotcuprinzator, cu numeroase formule, uneori greu de digerat pentru un nespecialist. Cartea lui Cristian Presura este cu atat mai valoroasa cu cat se adreseaza in egala masura unui cititor neavizat si unuia bun cunoscator al formalismului matematic, care nu accepta usor afirmatii fara demonstratie. Parafrazandu-l pe Richard Feynman, pot spune ca pentru a studia fizica exista doua posibilitati: fie urmati timp de cinci ani cursurile facultatii de fizica, fie cititi aceasta carte.” (Dr. Mircea Pentia, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara, Bucuresti-Magurele, cercetator stiintific asociat CERN, Geneva).

Lansarea cartii „Fizica povestita” are loc sambata 22 Noiembrie 2014, de la ora 18.00, in cadrul targului Gaudeamus (Pavilionul Central Romexpo, Bucuresti), standul librariei Humanitas.

Orice om se confrunta la un moment dat cu drama existentei sale: traieste fara a sti cu adevarat ce este. Cautand, descopera ca exista doua lumi, cea interioara si cea exterioara. Fizica, prin definitie, este stiinta care ii da raspunsurile la intrebarile despre lumea moarta din fata sa: atomii pe care ii respira, spatiul in care se misca, lumina pe care o primeste de la stelele indepartate. O excursie in lumea fizicii se dovedeste insa a fi mai mult decat un drum printr-un cimitir al atomilor morti; la fiecare nivel al sau, realitatea isi descopera o noua fata. Mai intai cea mecanica, apoi cea relativista, apoi cea cuantica, sfarsind cu cea a teoriei cuantice a campurilor. Aici aproape toate conceptele initiale despre materie sunt rasturnate: particula pe care o credeam bila devine o manifestare a universului intreg, aflandu-se simultan in toate locurile de univers. Orice aventurier in aceasta lume nu ramane decat perplex, observand imensa complexitate care se ascunde in spatele atomilor din jurul sau.

„Fizica povestita” il poarta pe cititor, incetul cu incetul, pe acest drum; de la notiunile obisnuite si cotidiene, la conceptele cele mai avansate ale fizicii moderne. Ea se adreseaza in aceeasi masura amatorului interesat de fizica, cat si studentilor care, la un moment dat, vor trebui sa sparga barierele cunoasterii moderne. Pentru ei, lucrarea pune bazele conceptelor fundamentale ale fiecarei teorii si vine cu formule ajutatoare, asezate elegant in chenare separate, ceea ce face ca textul sa poata fi citit si in lipsa formulelor. Daca vor, cititorii poate urmari calculul bosonului Higgs, redus la esente, sau cel al dimensiunilor aditionale ale spatiului, necesare in teoria corzilor relativiste. Nu e insa neaparata nevoie, textul expliciteaza modelele matematice prin analogii bine alese. O astfel de lucrare, unica pe piata de carte romaneasca, are capacitatea de a rasplati atat setea de cunoastere a amatorului cat si nevoia de exactitate a studentului, a profesorului sau a cercetatorului.

Fizica povestita, de Cristian Presura la Editura Humanitas

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro