Licitatie pentru servicii telecom pe 10 ani: In joc este o banda de frecvente radio in care au licente acum Orange, Vodafone, UPC, SNR si 2K Telecom
O noua procedura de selectie competitiva va avea loc in acest an pentru utilizarea benzii de frecvente radio 3,4-3,8 GHz, acolo unde in prezent au licente Orange, Vodafone, UPC, SNR si 2K Telecom, a anuntat joi Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In urma licitatiei organizate de aceasta autoritate se vor acorda drepturi de utilizare a spectrului radio, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani, pana la 31 decembrie 2025. Castigatorii vor putea furniza la nivel national servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.
ANCOM a anuntat joi ca a agreat in cadrul Consiliului Consultativ Strategia privind implementarea si dezvoltarea sistemelor de comunicatii de banda larga la nivel national in banda de frecvente 3400-3800 MHz pentru perioada 2015-2025 si modificarea procedurii de autorizare a furnizarii serviciilor de programe audiovizuale.
Documentul de strategie prevede organizarea in acest an a unei proceduri de selectie competitive prin care ANCOM va acorda drepturi noi de utilizare a frecventelor radio in benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice de banda larga la nivel national. Autoritatea va organiza o singura procedura de selectie pentru ambele benzi de frecvente, urmand ca noile drepturi de utilizare a spectrului radio sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani (pana la 31 decembrie 2025). Castigatorii vor putea furniza la nivel national servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.
In cadrul licitatiei vor fi disponibile 16 blocuri pereche de largime 2×5 MHz alocate la nivel national in banda de 3,5 GHz si 36 blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda de 3,7 GHz.
Documentatia de licitatie care va include decizia de adoptare a regulilor privind desfasurarea procedurii de selectie si caietul de sarcini, precum si proiectul de hotarare a Guvernului prin care se va stabili taxa de licenta vor fi consultate public de catre Autoritate.
In prezent, in banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt in vigoare sapte licente detinute de societatile 2K Telecom, Orange Romania, UPC Romania si Vodafone Romania, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). In banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de banda larga).
Tot in cadrul sedintei Consiliului Consultativ a fost adoptat si proiectul de decizie pentru modificarea si completarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii nr. 629/2010 privind procedura de autorizare a furnizarii serviciilor de programe audiovizuale. Prin aceasta decizie, Autoritatea a clarificat conditiile de eliberare, modificare si prelungire a licentei de emisie si a licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, inclusiv a autorizatiei tehnice si a autorizatiei de asignare a frecventelor.
Astfel, in cazul modificarii licentei de emisie a unui furnizor ca urmare a modificarii datelor de identificare ale acestuia, ANCOM va actualiza automat, in 15 zile, si autorizatia tehnica a furnizorului. De asemenea, termenul de efectuare a verificarilor tehnice in vederea autorizarii se va calcula de la data depunerii documentatiei complete de catre titular, iar termenul limita pentru depunerea solicitarilor de prelungire a termenului de valabilitate a licentelor de emisie va fi de 45 de zile calendaristice. Prin acest proiect, autoritatea propune si o noua abordare legata de modificarea si prelungirea drepturilor de utilizare, menita a fluidiza procesul de eliberare a acestor acte administrative.
Ambele decizii vor fi trimise spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si vor intra in vigoare la data publicarii.