Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 916: Prima rachetă balistică ucraineană, testată cu succes – Zelenski / Ucraina a folosit avioane F-16 pentru a respinge ultimele lovituri aeriene ruseşti, susține Kievul

Război în Ucraina, ziua 916: Prima rachetă balistică ucraineană, testată cu succes – Zelenski / Ucraina a folosit avioane F-16 pentru a respinge ultimele lovituri aeriene ruseşti, susține Kievul
Urmările unui atac rusesc asupra regiunii Odesa Foto: Nina Liashonok / UkrInform / Profimedia

Rusia a țintit Ucraina cu un nou val de atacuri, la o zi după unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale sale din timpul războiului. Cel puțin șase persoane au murit. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a testat cu succes prima rachetă balistică ucraineană, iar forțele Kievului au ajuns să controleze 100 de așezări din teritoriul rus.

Sinteza zilei:

Cel puțin șase persoane au murit în atacul masiv lansat de Rusia marți care a vizat zeci de regiuni ucrainene.
Trei persoane au fost ucise când un hotel a fost lovit de o rachetă în orașul central Krivoi Rog, au declarat oficialii regionali. Cinci persoane au fost rănite și o persoană era încă dispărută după atac, a declarat Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, care include și Krivoi Rog, pe Telegram.
Alte trei persoane au fost ucise în atacurile cu drone asupra orașului Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

Forțele ruse au instalat un nou pod de pontoane peste râul Seim în regiunea Kursk, a patra astfel de trecere, potrivit unei imagini din satelit distribuite de Radio Svoboda (Radio Europa Liberă ), după ce Ucraina a distrus toate cele trei poduri din zonă, relatează Ukrainska Pravda.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a oferit un interviu video publicului HotNews, prin intermediul jurnalistei Oxana Bodnar, unde a răspuns surprinzător observației lui Silviu Predoiu, care a numit provocatoare acțiunea Ucrainei. „Omul are absolută dreptate”, a spus Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina miercuri la cererea Kievului, a declarat marți un purtător de cuvânt al Alianței militare occidentale, relatează Reuters.

„Întâlnirea va avea loc la nivel de ambasador”, a spus purtătorul de cuvânt, Farah Dakhlallah.

„Se așteaptă ca ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, să informeze aliații prin intermediul unei conferințe video despre situația câmpului de luptă și nevoile de capacitate prioritare”, a adăugat ea.

Consiliul NATO-Ucraina a fost înființat anul trecut pentru a permite o coordonare mai strânsă între alianță și Kiev.

Ambasadorii țărilor membre NATO și oficiali ucraineni participă în mod normal la reuniunile consiliului.

Coreea de Nord a trimis în Rusia containere care ar putea conține până la 6 milioane de obuze , a informat Yonhap pe 27 august, citând un raport al serviciului sud-coreean de informații militare, relatează Kyiv Independent.

Seul a observat că peste 13.000 de containere au fost expediate prin portul nord-coreean Najin de la jumătatea anului 2022, a spus Seul. Ele ar fi putut fi folosite pentru transportul de arme destinate Rusiei, potrivit agenției.

Kremlinul avertizează marţi Parisul împotriva oricărei ”tentative de intimidare” a patronului ruso-francez al Telegram Pavel Durov, arestat în Franţa, unde este suspectat de 12 infracţiuni care ţin de infracţionalitatea organizate, relatează AFP, potrivit News.ro

”Acuzaţiile avansate sunt foarte grave şi cer probe tot atât de solide”, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Altfel, va fi evident că este o tentatică de restricţionare a libertăţii de comunicare (…) şi chiar de intimidare directă a unui patron al unei mari întreprinderi”, a apreciat el.

”Va fi evident că nu este nimic altceva decât politică”, în pofida dezminţirii preşedintelui francez Emmanuel Macron, a adăugat Peskov.

Volodimir Zelenski a declarat marți că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă printr-un dialog, dar că Kievul trebuie să fie într-o poziție puternică și că va prezenta un plan președintelui american Joe Biden, dar și celor doi potențiali succesori ai săi, relatează Reuters.

Zelenski afirmă că Ucraina a folosit avioane F-16 pentru a respinge ultimele lovituri aeriene ruseşti

Ucraina a folosit avioane de luptă F-16 livrate de partenerii săi occidentali pentru a respinge ultimele atacuri aeriene masive ale Rusiei, a declarat marți președintele Ucrainei, relatează AFP.

„În aceste atacuri masive rusești, am distrus deja rachete și drone folosind avioane F-16”, a spus Volodimir Zelenski la o conferință de presă, repetând, de asemenea, că numărul de avioane primite de Kiev nu este „suficient”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți testarea cu succes a primei rachete balistice fabricate din Ucraina, la câteva zile după ce a lăudat crearea unei drone-rachetă cu rază lungă de acțiune, relatează AFP.

La centrala nucleară Kursk există riscul unui incident nuclear și că situația este „gravă”, dar că centrala operează în prezent la niveluri foarte apropiate de cel normal, a declarat marți Rafaele Grossi, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). El a amintit că această centrală folosește reactoare nucleare sovietice de tip RBMK, dar a respins comparațiile cu dezastrul nuclear de la Cernobîl, relatează Reuters și Interfax.

Kievul susține că a ocupat 100 de așezări în Kursk

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunțat că trupele ucrainene controlează 1.294 km² din teritoriul rus și 100 de așezări. Aproximativ 594 de militari ruși au fost luați prizonieri, adaugă el.

Săptămâna trecută, președintele Zelenski a declarat că Ucraina controla peste 1.250 km² din teritoriul rus.

Vorbind prin intermediul unei legături video la televiziunea ucraineană, Sîrski a precizat că unul dintre obiectivele incursiunii Ucrainei în Kursk a fost de a „distrage un număr semnificativ de trupe inamice din alte zone”, cum ar fi Pokrovsk și Kurakhove, în Donbas, iar acest lucru a fost realizat cu succes.

El adaugă că Rusia era conștientă de acest obiectiv și „își concentrează cele mai pregătite unități de luptă în zona Pokrovsk”.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina intenționează să prezinte un plan privind modul de încheiere a războiului cu Rusia candidaților democrați și republicani la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump.

În afară de incursiunea în regiunea rusă Kursk, planul, a declarat liderul ucrainean într-o conferință de presă la Kiev, include mai multe măsuri pe fronturile diplomatic și economic. De asemenea, el va prezenta planul președintelui american Joe Biden, a spus el.

Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viață în atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei din această dimineață, au declarat marți oficialii ucraineni.

Două persoane au fost ucise atunci când un hotel a fost „distrus” de o rachetă în orașul central Krivoi Rog, au declarat oficialii regionali. Trei persoane au murit în atacuri cu drone asupra orașului Zaporojie din sud-estul țării.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Kievul va riposta împotriva Rusiei pentru atacurile acesteia. El a cerut aliaților să ia în considerare operațiuni comune de apărare aeriană și să furnizeze capacități cu rază lungă de acțiune după ce Rusia a bombardat luni infrastructura energetică ucraineană cu peste 200 de rachete și drone.

Forțele ucrainene au atacat frontiera spre regiunea rusă Belgorod, potrivit mai multor canale rusești de Telegram, relatează Reuters. Pentru moment, nu a exista o confirmare oficială.

Canalul „Mash” scrie că 500 de ucraineni au atacat două puncte de frontieră situate în Nekhoteyevka și Shebekino.

Belgorod se învecinează cu regiunea Kursk, unde forțele ucraine au pornit o incursiune în 6 august. 

Jurnaliștii Connolly Nicholas Simon de la Deutsche Welle și Natalia Viktorovna Nagornaya de la televiziunea ucraineană 1+1 au fost puși sub acuzare de către serviciul de securitate rus FSB pe motiv că au intrat ilegal pe teritoriul rus când au relatat din orașul Sudja din regiunea Kursk.

Șeful agenției nucleare a ONU, Rafael Grossi, va vizita marți centrala nucleară Kursk, despre care Moscova a spus că a fost atacată repetat de către Ucraina. Centrala se află la 40 de kilometri de locul unde se dau lupte după incursiunea ucraieană asupra regiunii ruse Kursk.

Siguranța centralelor nucleare a fost o temă sensibilă în cei doi ani și jumătate de război. Forțele ruse au cucerit centrala nucleară Zaporojie în primele zile de război, iar cele două părți s-au acuzat reciproc de bombardarea ei.

Ucraina a doborât 5 rachete și 60 de drone în timpul atacului masiv al Rusiei din timpul nopții, a transmis aviația ucraineană, citată de Reuters. În total, Rusia a lansat 10 rachete și 81 de drone, potrivit oficialilor ucraineni.

O rachetă rusească a lovit un hotel din Krivoi Rog în cursul nopții, potrivit șefului administrației militare a orașului, Oleksandr Vilkul, citat de Kyiv Independent.

Inițial, s-a raportat că o femeie a murit și alte patru au fost rănite și duse la spital.

Numărul deceselor a crescut acum la două, după cum a confirmat Yevhen Sytnychenko, șeful administrației militare a districtului, pe Telegram.

Rusia a țintit Ucraina cu un nou val de atacuri, la o zi după unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale sale din timpul războiului, relatează BBC.

Alerte de raid aerian au fost emise marți dimineață, în timp ce monitorii ucraineni au detectat avioane rusești lansând rachete hipersonice. De asemenea, au fost raportate atacuri masive cu drone.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei spun că întreaga țară este amenințată de un atac cu arme balistice.

O declarație a Ministerului rus al Apărării a precizat că au fost folosite arme de precizie cu rază lungă de acțiune, aeriene și maritime, pentru a lovi centrale electrice și infrastructura conexă din Ucraina, inclusiv din Kiev, Liov și regiunile Harkov și Odesa.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a folosit peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone în atacul masiv de luni asupra Ucrainei.
  • Forțele aeriene au doborât 102 din 127 de rachete primite și 99 din 109 drone, a declarat comandantul forțelor aeriene Mikola Oleșciuk pe Telegram
  • Mihailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei și una dintre vocile puternice ale Kievului, spune într-un interviu pentru corespondenta HotNews în Republica Moldova, Oxana Bodnar, că „nu Ucraina sau Europa, ci Rusia va ieși din acest conflict ca un stat complet diferit. Rusia nu va mai exista în forma actuală, cu siguranță, oricine ar încerca să ne convingă de contrariul”.
  • Ucraina susține că rușii au lovit luni barajul hidrocentralei din Kiev, care, dacă s-ar prăbuși, o mare parte din capitala țării va fi inundată, relatează presa internațională. 
  • Un incendiu a avut loc luni la rafinăria rusă de petrol Omsk, cea mai mare din țară, ucigând un muncitor și rănind alți șase.
  • Polonia a spus că probabil o dronă a intrat luni dimineața devreme în spațiul său aerian în timpul unui atac masiv cu UAV-uri și rachete asupra Ucrainei. NATO a reacționat după ce spațiul aerian al Poloniei a fost încălcat

Evenimentele de luni, ziua 915 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro