Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 964: Kievul ia în calcul pentru prima dată să cedeze teritorii pentru a încheia războiul / Forțele ruse au reluat atacurile la granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie / Ajutorul militar al Franței pentru Ucraina, sub nivelul anunțat

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 964: Kievul ia în calcul pentru prima dată să cedeze teritorii pentru a încheia războiul / Forțele ruse au reluat atacurile la granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie / Ajutorul militar al Franței pentru Ucraina, sub nivelul anunțat
Soldați ucraineni și tranșee din zona Vuhledar, regiunea Donețk Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Forțele ruse au reluat recent atacurile ofensive tactice în zona ce delimitează regiunile Donețk și Zaporojie și au obținut câștiguri tactice în atacuri localizate, însă această activitate nu pare să facă parte până în prezent dintr-un efort ofensiv operațional mai amplu care să sprijine operațiunea ofensivă rusă mai amplă din vestul regiunii Donețk, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Este posibil ca forțele rusești să se reactiveze în sectoare mai puțin active ale frontului din sudul Ucrainei pentru a distrage atenția Kievului de la operațiunile ofensive prioritare rusești din Donețk și pentru a imobiliza trupele ucrainene de-a lungul frontului de sud și pentru a împiedica Ucraina să redisloce forțe în regiunea Donețk, potrivit ISW.

Evenimentele de luni, ziua 964 a războiului din Ucraina, LIVE:

Zelenski insistă în legătură cu „implicarea reală” a Coreei de Nord în război şi sugerează că mai sunt şi alte state care ajută Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luni seară că a fost informat de serviciile de spionaj ale ţării despre intenţiile Rusiei pentru această toamnă şi iarnă şi despre „implicarea reală” a Coreei de Nord în război, menţionând că sunt şi alte state care „din păcate investesc în prelungirea războiului”.

Zelenski a mai anunţat că există deja un milion de drone care au fost achiziţionate de Kiev din bani publici şi livrate pe front.

În trei luni, Rusia a lovit de 60 de ori porturile Ucrainei

Un nou atac cu rachete ruseşti asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră a ucis luni o persoană şi a rănit cel puţin opt, avariind totodată două nave civile şi un depozit de cereale, au anunţat autorităţile ucrainene.

Moscova şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare din sudul Ucrainei în ultimele săptămâni. Astfel de atacuri, care au avariat în total patru nave sub pavilion străin începând cu 6 octombrie, au dus deja la creşterea tarifelor de asigurare.

Cercetător francez, condamnat la închisoare în Rusia. Laurent Vinatier a fost acuzat că nu s-a înregistrat ca „agent străin”

Un tribunal din Rusia l-a condamnat, luni, la trei ani de închisoare pe cercetătorul francez Laurent Vinatier, acuzat de încălcarea legii ruse privind „agenţii străinătăţii”.

În vârstă de 48 de ani, Vinatier a fost arestat în iunie de Serviciul federal rus de securitate (FSB) şi acuzat că nu s-a înregistrat ca „agent al străinătăţii” şi că a colectat informaţii militare.

Ajutorul militar al Franței pentru Ucraina, sub nivelul anunțat

Ajutorul militar francez pentru Ucraina va depăşi 2 miliarde de euro în 2024, în special datorită utilizării dobânzilor la activele ruseşti îngheţate, dar nu va atinge suma maximă de 3 miliarde prevăzută în acordul de securitate încheiat cu Kiev.

Franţa a garantat sprijinul său pentru Ucraina într-un acord bilateral de securitate încheiat la 16 februarie. Potrivit Parisului, ajutorul militar francez a fost de 1,7 miliarde de euro în 2022 şi de 2,1 miliarde în 2023.

Ungaria, un nou blocaj în UE. Budapesta se opune trimiterii de consilieri militari în Ucraina

Ungaria este ferm împotriva „propunerii extrem de periculoase” de a trimite consilieri militari din UE în Ucraina, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă după o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE la Luxemburg.

„Tentative masive directe din Rusia”. Pe cine a inclus UE pe lista celor sancţionaţi pentru acţiuni de destabilizare a R. Moldova

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni măsuri restrictive împotriva a cinci persoane şi unei entităţi responsabile pentru acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova.

Printre persoanele sancţionate se află Evghenia Guţul, başcană a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, care este responsabilă pentru promovarea separatismului în acea regiune, încercând astfel să răstoarne ordinea constituţională şi ameninţând suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

NATO îşi începe exerciţiile anuale de descurajare nucleară

Moscova respinge acuzațiile de amestec în alegerile din Moldova. Peskov: „Mulți cetățeni doresc relații bune cu Rusia, dar li se neagă acest drept”

Kremlinul a negat luni acuzaţiile privind amestecul Rusiei în procesul electoral din Republica Moldova, denunţând în schimb acţiuni de persecuţie împotriva partidelor şi presei pro-ruse, înaintea alegerilor prezidenţiale şi referendumului asupra opţiunii aderării la UE care vor avea loc duminică.

Fostul agent dublu Serghei Skripal a făcut luni primul comentariu public după tentativa de asasinare a sa cu 6 ani în urmă, afirmând în comentarii transmise justiției britanice că crede că președintele Vladimir Putin a dat undă verde operațiunii și că acesta este pasionat să citească despre otrăvuri.

„Steadfast Noon”: A început exercițiul nuclear anual al NATO / Reacția Rusiei

NATO îşi începe luni exerciţiile anuale de descurajare nucleară Steadfast Noon, la care vor participa în următoarele două săptămâni circa 2.000 de militari şi 60 de aeronave din 13 ţări, care vor efectua misiuni de la opt baze aeriene.

NATO subliniază că Steadfast Noon reprezintă „o activitate de rutină şi recurentă”, nu o reacţie la invazia rusă în Ucraina. Kremlinul a comentat însă că manevrele alimentează tensiunile în contextul „războiului fierbinte” din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că „astfel de exerciţii nu duc la altceva decât la escaladarea în continuare a tensiunilor”.

UE adoptă sancţiuni contra Iranului, pentru transferul de rachete balistice către Rusia

Aproximativ 112.337 de rezidenți din regiunea rusă Kursk și-au părăsit casele din cauza ostilităților, a declarat Tatiana Moskalkova, comisar pentru Drepturile Omului din Rusia, într-un interviu publicat pe 14 octombrie, citând Ministerul rus pentru Situații de Urgență, transmite Kyiv Independent.

Moskalkova a spus că acest număr include 12.328 de persoane plasate în unități temporare din Rusia și aproximativ 100.000 care locuiesc cu rude și prieteni.

Rușii au lovit o mașină cu o dronă în apropiere de satul Gavrilovka din regiunea Herson. În urma atacului, două persoane au fost ucise, iar alta a fost rănită, transmite Pravda.

„La ora prânzului, rușii au atacat un vehicul civil lângă Gavrilovka cu o dronă. Din păcate, două femei, de 72 și 56 de ani, au suferit răni incompatibile cu viața. Condoleanțe familiei și prietenilor celor decedați”, a transmis șeful Administrației Regionale de Stat Herson, Oleksandr Prokudin, pe rețelele sociale.

Uniunea Europeană a convenit luni să impună sancțiuni împotriva a șapte persoane și șapte organizații, inclusiv compania aeriană Iran Air, pentru legăturile lor cu transferurile iraniene de rachete balistice către Rusia.

Pe listă apar, de asemenea, Saha Airlines și Mahan Air și ministrul adjunct al apărării din Iran, Seyed Hamzeh Ghalandari.

Luna trecută, Statele Unite, citând informații despre care au spus că au fost furnizate și aliaților, au afirmat că Rusia a primit rachete balistice din Iran pentru a le folosi în războiul din Ucraina. Washingtonul a impus imediat sancțiuni navelor și companiilor pe care le consideră implicate în transferuri de armament. (Reuters)

Nou atac rusesc cu rachete asupra portului ucrainean Odesa

Cardinalul italian Matteo Zuppi, emisar al Papei Francisc pentru Ucraina, a sosit luni la Moscova, scrie agenția de știri rusă RIA, citând o sursă din Sfântul Scaun.

Sursa a spus că este posibilă o întâlnire între Zuppi și Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un aliat apropiat al Kremlinului.

Zuppi a mai fost la Moscova în iunie 2023. Cardinalul a primit de la Papa Francisc, în 2023, misiunea de a acăuta o cale de pace în Ucraina, el făcând vizite la Kiev, Beijing și Washington.

Un atac cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa din Marea Neagră a avariat luni două nave civile și un depozit de cereale, omorând o persoană și rănind cel puțin opt, au declarat autoritățile ucrainene.

Navele Optima (sub pavilion Palau) și NS Moon (sub pavilion Belize) a suferit avarii, a anunțat vicepremierul Oleksiy Kuleba pe Telegram.

Doi dintre răniți sunt în stare gravă, a spus guvernatorul regional Oleh Kiper, potrivit Reuters.

Kremlinul a afirmat că exercițiul nuclear anual al NATO, care a început luni, alimentează tensiunile în contextul „războiului fierbinte” care se desfășoară în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai declarat luni că este imposibil să se poarte discuții privind armemntul nuclear cu SUA, idee la care Washingtonul a semnalat că este deschisă, deoarece puterile nucleare occidentale sunt implicate direct și indirect în conflictul împotriva Rusiei.

NATO a programat să înceapă de luni exercițiul său nuclear anual „Steadfast Noon”, a declarat joi Mark Rutte, secretarul general al alianței, acest exercițiu venind în contextul unei retorici nucleare sporite din partea președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Ministrul rus al apărării, la Beijing pentru discuții cu șefii militari chinezi

Rusia e aproape de a lua cu asalt un obiectiv vital pentru Ucraina, aflat în est, lângă orașul Pokrovsk. O luptă sângeroasă e pe cale să înceapă – HARTĂ

Orașul Pokrovsk este în acest moment unul dintre cele mai fierbinți puncte ale frontului și posibil următoarea țintă majoră a Rusiei, în avansul său constant prin estul Ucrainei. Trupele ruse se apropie tot mai mult de localitate, iar o bătălie sângeroasă este pe cale să înceapă.

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a sosit luni la Beijing într-o vizită oficială pentru a purta discuții cu lideri chineze, transmite agenția rusă TASS.

„În timpul vizitei, ministrul rus al apărării va purta o serie de discuții cu conducerea militară și militar-politică a țării”, a precizat ministerul apărării de la Moscova.

Armata Moscovei va fi în măsură să atace teritoriul NATO până la sfârșitul acestui deceniu, a declarat luni șeful serviciului german de informații externe.

„Forțele ruse urmează să fie în poziția de a lansa un atac asupra NATO până la sfârșitul acestui deceniu cel mai târziu”, a declarat Bruno Kahl în fața unei comisii parlamentare la Berlin. (Reuters)

Rusia anunță că a cucerit un sătuc din Zaporojie

Armata rusă a revendicat luni capturarea unui mic sat din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, transmite AFP.

Forțele ruse „au eliberat localitatea Levadne din regiunea Zaporojie și au ocupat poziții mai favorabile”, a afirmat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat

Levadne, care se află aproximativ la mijloc între orașele Zaporojie și Donețk, a fost recucerit de armata ucraineană de la forțele ruse în iunie 2023, în timpul unei contraofensive în această zonă a frontului.

Viktor Orban se pregătește să bruieze ajutorul financiar pentru Ucraina. Și să-i ofere un cadou major lui Donald Trump – scrie Politico

Potrivit Politico, premierul maghiar a pus la cale o modalitate de a-i permite lui Trump, în cazul în care acesta va reuși să câștige alegerile din noiembrie, să se sustragă de la un împrumut de 50 de miliarde de dolari pe care SUA, Uniunea Europeană și aliații din G7 l-au oferit Ucrainei pentru a-i sprijini lupta împotriva Rusiei.

Forțele ruse nu au lansat peste noapte nicio dronă de atac, fiind pentru prima oară în ultimele 48 de zile când nicio Shahed nu a ajuns pe cerul Ucrainei, notează contul de Telegram ucrainean Balu HUB.

Forțele aeriene ucrainene nu au anunțat luni nicio lansare de drone de atac de către inamic, în condițiile în care de obicei raportează doborârea a zeci de astfel drone.

Un locuitor din Sevastopol, Peninsula Crimeea, a fost condamnat în Rusia la 21 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare” în favoarea Ucrainei, au anunțat luni serviciile de securitate ruse (FSB).

Recrutat de serviciile speciale ucrainene (SBU) în 2022, el a fost găsit vinovat că a furnizat Ucrainei informații privind localizarea unităților militare ruse din Sevastopol, portul de bază al Flotei ruse de la Marea Neagră, potrivit diviziei regionale a FSB, citată de agențiile de presă ruse.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul, a cărui vârstă nu a fost dezvăluită, se pregătea, de asemenea, să incendieze o clădire administrativă din oraș și s-a pregătit în acest scop înainte de a fi arestat de FSB. (AFP)

Un Tu-134 a ars pe baza aeriană Orenburg-2

VIDEO Un avion Tu-134 al armatei ruse a luat foc pe baza aeriană Orenburg-2, aflată la peste 1200 km de granița cu Ucraina.

Un avion de transport Tu-134 al armatei ruse a fost distrus de un incendiu în noaptea de sâmbătă spre duminică într-o bază militară, afirmă serviciul de informații al ministerului ucrainean al apărării.

La Luxemburg are loc luni Consiliul Afaceri Externe al UE, prezidat de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

„Miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sibiha, prin videoconferință”, potrivit site-ului Consiliului European.

Apoi, Consiliul va purta o discuție despre situația din Orientul Mijlociu. În cadrul afacerilor curente, miniștrii afacerilor externe din UE ar urma să primească informații despre alegerile din Georgia și Republica Moldova.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de duminică: 1260 soldați, 4 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 11 tunuri, 38 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Rusia spune că a evacuat 30.000 de oameni din zonele de frontieră

Nave de război rusești și chineze au efectuat exerciții de tragere antisubmarin în nord-vestul Oceanului Pacific, ca parte a unei misiuni comune în regiunea Asia-Pacific, au informat luni agențiile de presă ruse.

Navele marinei ruse și chineze au început patrulări comune după ce au participat la exercițiile navale Beibu/Interaction 2024 în septembrie, potrivit Serviciului de presă al Flotei ruse din Pacific, citat de Interfax.

Peste 30.000 de persoane, inclusiv aproape 8.000 de copii, au fost evacuate din zonele de la granița cu Ucraina din cauza bombardamentelor și atacurilor, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului.

Tatyana Moskalkova a afirmat într-un interviu acordat postului de presă Argumenty I Fakty că persoanele evacuate au fost plasate în aproape 1.000 de centre de cazare temporară din Rusia.

Moskalkova a spus că a primit apeluri referitoare la peste 1.000 de cetățeni ruși din Kursk, a căror locație este necunoscută și care ar fi fost luați de forțele ucrainene. (Reuters)

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––-

Informațiile de duminică, ziua 963 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro