Lucian Croitoru si-a retras candidatura pentru postul de membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea
Lucian Croitoru si-a retras candidatura pentru postul de membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea, considerand ca semnarea contractului cu Franklin Templeton, principalul sau obiectiv in ceea ce priveste FP, a fost indeplinita, potrivit Mediafax.
„Scopul meu principal era sa ma asigur ca va fi semnat in cel mai scurt timp contractul cu Franklin Templeton. Guvernul a emis deja o hotarare in acest sens si am decis sa-mi retrag candidatura”, a spus Croitoru.
Fondul Proprietatea a convocat miercuri, 10 februarie, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), pe ordinea de zi aflandu-se si semnarea contractului cu administratorul selectat, Franklin Templeton Investment Management.
In data de 29 ianuarie, Guvernul a mandatat reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor Fondului Proprietatea sa semneze forma finala a contractului de administrare cu Franklin Templeton.
„Astazi, Guvernul a dat mandat pentru ca administrarea Fondului Proprietatea sa fie realizata in viitor de catre societatea Franklin Templeton, astfel incat si pe aceasta cale sa introducem management performant in administrarea Fondului Proprietatea, cu predictibilitatea pe care un asemenea administrator o poate aduce Fondului in beneficiul tuturor actionarilor si al Romaniei in general”, a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta de guvern din acea data.
Totodata, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a precizat ca presedintele Comisiei de selectie al administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, va fi mandatat sa semneze contractul cu Franklin Templeton in AGA din 10 februarie.
Actionarii Fondului Proprietatea aprobasera in 7 septembrie 2009 contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Franklin Templeton.
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.
Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.