Sari direct la conținut

Lupta in instanta in Federatia Sindicatelor din Romtelecom. Miza: O noua conducere care sa negocieze contractul colectiv de munca din 2011

HotNews.ro
Ion Homos, Cartel Alfa, si Andrei Caneanu, FSRT, Foto: Hotnews
Ion Homos, Cartel Alfa, si Andrei Caneanu, FSRT, Foto: Hotnews

In cadrul Federatiei Sindicatelor Romtelecom (FSRT), una din cele trei federatii sindicale semnatare ale contractului colectiv de munca in cadrul Romtelecom, si care reprezinta interesele a circa 900 de angajati, se duce o lupta in instanta pentru legitimarea conducerii organizatiei. Andrei Caneanu sustine ca, in doua randuri, in lunile februarie si iulie din acest an, a fost ales presedinte al federatiei in locul lui Petrov Alexandar, care sustinut si ajutat de persoane din conducerea Romtelecom, a castigat in instanta anularea acestor alegeri. In replica, Alexandar spune ca justitia nu a dat castig de cauza acestei miscari, iar Romtelecom neaga orice amestec. Miza: negocierea contractului colectiv de munca care expira in iunie 2011.

  • Doua schimbari de conducere la FSRT, nerecunoscute in instanta

„Justitia tergiverseaza in mod nejustificat inregistrarea modificarilor in conducerea FSRT, lucru care contravine in totalitate Legii Sindicatelor. In conformitate cu legislatia actuala este obligativitatea fiecarei organizaii sindicale ca dupa organizarea unui Congres sau a unei adunari generale sa se duca in instanta sa-si legalizeze noile organe de conducere. La FSRT aceasta treaba s-a intamplat in februarie 2010. Pana in noiembrie 2010 justitia nu a gasit de cuviinta sa rezolve aceasta problema, fapt ce impiedica practic activitatea federatiei, intrucat intr-o stare de nelegalitate a conducerii aceasta nu este recunoscuta de conducerea partenerului de dialog, in speta conducerea Romtelecom”, a declarat miercuri Ion Homos, secretar general al confederatiei Cartel Alfa, in cadrul unei conferinte pe aceasta tema.

Andrei Caneanu, prezentat de Ion Homos drept noul presedinte al FSRT, sustine ca alegerea sa s-a facut pe 10 februarie in urma unui Congres ordinar al FSRT.

„Fostul presedinte Petrov Alexandar, prin nenumarate interventii depuse la instantele judecatoresti si ajutat de persoane cu putere de decizie din structura Romtelecom a reusit sa blocheze actiunea noastra legitima. (…) Actele depus de la Congresul din februarie 2010 au fost anulate printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti fapt ce ne-a determinat sa organizam in iulie 2010 un Congres Extraordinar conform prevederilor Statutului FSRT si a normelor de legalitate”, a precizat miercuri Andrei Caneanu.

Si de aceasta data, fostul presedinte a depus cerere de interventie in instanta in interes personal, impreuna cu doua sindicate membre al FSRT pentru a tergiversa actiunea, iar pe 8 septembrie instanta, „prin presedinta completului Ion Chirita Liliana a acceptat admisibilitatea interventiei in principiu, fapt care ne-a obligat sa recuzam aceasta instanta la termenul de 10.11.2010, deoarece a acceptat o interventie fara temei legal si contrara Legii Sindicatelor nr. 54/2003”.

  • Miza: Actualul contract colectiv de munca expira la 30 iunie 2011. Probele lui Caneanu ca Romtelecom s-a implicat in acest conflict

Ce probe are Caneanu ca administratia Romtelecom ar fi implicata in aceasta disputa?

„Proba o reprezinta chiar cuvintele lui Petrov. La o intalnire cu Comisia de negociere a multumit conducerii administratiei Romtelecom ca a fost ajutat ca FSRT sa nu ia la tribunal reprezentativitatea organelor de conducere alese la congresul din februarie 2010. S-a exprimat in fata tuturor membrilor comisiei de negociere de la toate cele 3 federatii prezente in sala de negociere pe 7 iunie 2010, a declarat pentru HotNews.ro Andrei Caneanu.

Romtelecom are in acelasi timp tot interesul sa nu schimbe conducerea FSRT, una favorabila pana acum politicii companiei, mai spune Caneanu: „Administratia Romtelecom nu are interes ca FSRT sa aiba conducere datorita faptului ca actualul Contract Colectiv de Munca expira in data de 30 iunie 2011 si FSRT este una din cele trei federatii semnatare a contractului colectiv la nivel de unitate pe Romtelecom. Se pare ca datorita acestei situatii, instantele au o retinere in a da aceasta recunoastere (…) Petrov Alexandar era omul administratiei Romtelecom”.

In final, Caneanu a mai precizat ca „Sindicatul Romtelecom Bucuresti presedinte Petrov Alexandar (unul dintre cele 3 sindicate care au intervenit in instanta) nu mai face parte din structura FSRT fiind afiliat la federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii din martie 2010. In urma acestei plecari, FSRT ar reprezenta acum circa 750 de salariati Romtelecom”.

Potrivit acestuia, „in cadrul Romtelecom sunt peste 50 de sindicate, incorporate in trei mari federatii: Federatia Sindicatelor Romtelecom (FSRT – care reprezinta interesele a circa 900 de salariati), Federatia Sindicatelor din Telecomunicatii (FSTC) si Federatia Sindicatelor din Comunicatii (FSCOM). Din cei 9.180 salariati cat mai avea Romtelecom la 1 noiembrie 2010, potrivit acestuia, cele trei federatii reprezinta interesele a circa 8.500 de salariati, pentru ca restul sunt organe de conducere”.

  • Petrov Alexandar: Andrei Caneanu nu are nici un document legal din care sa reiasa ca este presedinte FSRT

Nu stiu cine este acest Andrei Caneanu. Presedintele FSRT este Petrov Alexandar. (…) Acest domn nu are nici un document legal de la Tribunalul Bucuresti in care sa scrie: in numele legii se hotaraste urmatoarea conducere. Nu exista. Fapt pentru care nici administratia (n.r Romtelecom) nu-i primeste fara aceasta hotarare, definitiva si irevocabila. Mai mult, s-au dus la Cartel Alfa, unde nici acolo nu si-au platit cotizatia. In ce baza s-au dus la Cartel Alfa? Nu respecta legile din Romania„, a declarat miercuri Petrov Alexandar, contactat de HotNews.ro.

Acesta acuza ca decizia de schimbare a conducerii FSRT a fost luata de „cativa insi” intr-o sala de clasa si ca sindicatele pe care le-a atras de partea sa nici nu au numarul necesar de membri din punct de vedere legal.

Sindicatul Romtelecom (n.a. al lui Petrov Alexandar) face parte din structura Romtelecom, iar domnul Caneanu are: sindicatul de la Vrancea cu 14 persoane si sindicatul de la Teleorman cu 13 persoane, desi legea cere 15 persoane, sindicatul cu 50 persoane de la Neamt, sindicatul de la Constanta cu 60 de oameni si sindicatul lui cu 200 de persoane. Deci asta e marea federatie a sindicatelor..„, a spus Alexandar.

Nu in cele din urma Petrov a amintit ca instanta judecatoreasca este cea care nu a acceptat noua conducere.

Conducerea unei federatii se schimba printr-un Congres. Dupa ce are loc acest congres se merge la Tribunalul Municipiului Bucuresti si instanta accepta sau nu componenta daca s-au respectat toate regulile, iar ei nu au respectat regulile. Nu Petrov le-a respins, ci Tribunalul Bucuresti. Daca instanta iti respinge inseamna ca este o problema„, a mai spus Petrov Alexandar.

  • Romtelecom neaga orice implicare in aceasta disputa

Contactati de HotNews.ro, oficialii Romtelecom au negat ca ar avea vreun amestec in aceasta disputa.

Evident ca nu am avut nimic de a face cu disputele interne din cadrul federatiei mentionate, doar am luat act de modul in care a evoluat conflictul lor si am respectat prevederile legale relevante in dialogul social„, au declarat oficialii Romtelecom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro