Sari direct la conținut

Marinescu, seful ANCOM: O licenta de televiziune digitala terestra, atribuita direct, prin act normativ catre SNR, ar incalca legislatia UE

HotNews.ro

Legislatia europeana nu interzice si foarte multe state din UE au atribuit direct unul dintre multiplexele de televiziune digitala terestra catre Televiziunea nationala, insa atribuirea directa catre un operator de stat nu se poate face printr-un act normativ, a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Declaratiile vin in contextul in care ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat pentru HotNews.ro ca se lucreaza la un cadru legislativ prin care statul sa aiba o astfel de licenta, luandu-se in calcul formule in care ar putea fi implicate Societatea Romana de Televiziune sau Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).

„Legislatia europeana nu interzice si foarte multe state din UE au atribuit direct unul dintre multiplexe furnizorului de continut, in speta televiziunii nationale, indiferent cum se numeste ea in diverse state. Aceasta nu incalca legislatia europeana. In ceea ce priveste SNR, au existat si state care au atribuit direct unui operator national. Operatorul functioneaza intr-o piata libera, de aceea o astfel de atribuire trebuie sa respecte niste reguli, aferente unui ajutor de stat. Deci pe shema de ajutor de stat, notificand Consiliul Concurentei, facand o analiza a pietei, notificand Comisia Europeana, deci pe un circuit mai lung, nu printr-un act normativ, a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Acesta a facut aceasta declaratie intrebat fiind despre anuntul recent facut pe HotNews.ro de catre ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme, referitor la faptul ca se lucreaza la un cadru legislativ prin care statul roman sa sa fie beneficiarul unei licente de televiziune digitala terestra. In acest sens, Valerian Vreme a mai spus ca se iau in calcul formule in care ar putea fi implicate Societatea Romana de Televiziune sau Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).

  • Marinescu: Sustinem finalizarea procesului de trecere la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2013

In privinta pozitiei autoritatii de reglementare fata de procesul de trecere la televiziunea digitala terestra, Catalin Marinescu a reamintit ca sunt pentru termenul de 1 ianuarie 2013.

„Exista pe circuit de aprobare la nivelul UE o decizie prin care statele membre sunt solicitate sa elibereze dividendul digital (n.a. banda de frecvente eliberata in urma procesului de trecere la televiziunea digitala trestra). Nu numai sa-l elibereze, ci si sa-l asigneze, sa-l licentieze pana la 1 ianuarie 2013. Noi sustinem aceasta pozitie si cred ca va deveni obligatorie la sfarsitul acestui an. Sustinem aceasta pozitie, pentru ca vorbim de broadband, de servicii mobile, ne trebuie banda cat mai larga, iar dividendul digital este o oportunitate pe care Romania n-ar trebui s-o rateze”,a precizat Catalin Marinescu.

  • Autoritatile au incercat sa atribuie direct catre SNR una din licentele de televiziune digitala terestra

Inainte de a amana printr-o Hotarare de Guvern data in luna august din acest an, finalizarea trecerii la televiziunea digitala terestra de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2015, autoritatile au incercat in luna iulie din acest an sa atribuie direct catre SNR una dintre licentele scoase spre licitatie. Motivele invocate de autoritati pentru acel proiect de act normativ au fost „conditiile drastice” de atribuire a licentelor, care ar putea impiedica participarea SNR la procedura de selectie.

  • Ce ar aduce utilizatorilor televiziunea digitala terestra si dividendul digital

Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar fi trebuit sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In mod suprinzator insa, pe 11 august, Guvernul a emis o Hotarare care modifica tot acest proces si mentioneaza ca finalizarea procesului de incetare a transmisiilor TV analogice terestre se va face pana la 1 ianuarie 2015.

Finalizarea acestui proces va duce la aparitia in piata a unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV, dupa platformele de cablu si satelit. Mai mult, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital.

Oficialii ANCOM au estimat anterior ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV. Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.

Dividendul digital reprezinta portiunea de spectru eliberata odata cu finalizarea acestui proces, prin intermediul caruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune si mai ieftine, dar si la o paleta mai larga de servicii wireless inovative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro