Sari direct la conținut

Minim istoric pentru dolar fata de euro

Dolarul american a inregistrat din nou o cădere pe pieţele internaţionale. Devalorizarea e urmarea unor informaţii potrivit cărora Rusia ar intenţiona să raporteze o bună parte din rezervele sale valutare la moneda europeană euro, scrie BBC.

Dolarul a scăzut pană la 1,3118 unităţi pentru un euro si inregistrează astfel cea mai mică valoare faţă de monedele europene din ultimii 8 ani.

Informatiile privind intenţiile Rusiei de a transforma o parte din rezervele sale valutare in euro au fost lansate de viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev.

Acesta a declarat că declinul dolarului pe pieţele mondiale e o problemă reală.

Anunţul a fost perceput că un semn că şi alte bănci centrale ar putea proceda la fel, in special cele din Asia.

Alte motive

In plus, analiştii au declarat că pe piaţă se mai fac, incă, simţite, efectele comentariilor făcute săptămana trecută de Alan Greespan, preşedintele Rezervei Federale a SUA.

Greenspan a afirmat că mărimea deficitelor bugetar şi de cont curent ale Statelor Unite va determina investitorii să renunţe la dolarii pe care ii deţin, iar deprecierea monedei americane va duce la scăderea interesului internaţional pentru activele exprimate in această deviză.

Dolarul a atins, de asemenea, nivelul de 1,1560 franci elveţieni, cel mai scăzut din ultimii nouă ani. Faţă de lira sterlină, dolarul se situează la 1,8705 unităţi.

Cum?

Investitorii au inceput să vandă sume mari de dolari la bursa din New York după ce un oficial al Băncii Centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev, a declarat că principala prioritate a băncii este revizuirea rezervelor valutare.

Ulterior, pe piaţă au apărut speculaţii potrivit cărora Rusia ar putea să mărească procentul de rezerve exprimate in euro, situat la nivelul de 25-30%, faţă de 10% in urmă cu doi ani.

Rezervele valutare ale Rusiei au depăşit valoarea de 100 miliarde dolari.

Introdusă in 1999 ca monedă comună pentru 12 ţări europene, euro a inregistrat iniţial o cădere masivă faţă de dolar, atingand nivelul de 82 de cenţi americani in octombrie 2000.

De atunci incoace insă şi-a sporit valoarea cu 60 la sută.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro