Ministrii de finante din UE pregatesc retragerea masurilor anticriza
Ministrii de finante din Uniunea Europeana vor prezenta saptamana viitoare un acord cu privire la retragerea masurilor de sprijin acordate sectorului bancar, industrial si pietei muncii pentru a lupta cu efectele crizei economice, se arata in proiectul unei declaratii comune obtinut de Reuters. Ministrii de finante din UE se vor intalni pe 16 martie pentru a discuta in legatura cu problemele financiare ale Greciei si strategiile de retragere a masurilor de stimulare fiscala adoptate la finele lui 2008.
„Daca sunt mentinute prea mult timp, aceste masuri ar putea impiedica procesul de ajustare din toate sectoarele, prin distorsionarea pretului si introducerea de stimuli inadecvati, se arata in document, care va fi adoptat la reuniunea de saptamana viitoare a ministrilor de finante ai UE.
Analistii economici si politicienii sustin ca guvernele UE trebuie sa gaseasca un echilibru, astfel incat sa mentina stimulii o perioada suficienta de timp pentru a nu afecta relansarea economica, dar sa ii retraga la timp pentru a mentine sub control deficitele bugetare.
Proiectul de declaratie arata ca masurile de sustinere a sectorului industrial, precum cele acordate industriei auto, ar trebui sa fie primele la care sa se renunte, insa numai dupa ce cresterea economica devine sustenabila.
Comisia Europeana estimeaza ca economia UE va creste cu 0,7% in 2010, dupa ce anul trecut a scazut cu 4,1%.