Sari direct la conținut

Ministrul Comunicatiilor, Sorin Grindeanu: In cele peste 100 de zile de cand sunt ministru am avut senzatia ca sunt pompier pe anumite subiecte care au izbucnit public/In contractul cu Microsoft, statul a platit cam 1800-1900 de dolari pe licenta

HotNews.ro
Sorin Grindeanu, Foto: AGERPRES
Sorin Grindeanu, Foto: AGERPRES

In aceste peste 100 de zile de cand sunt ministru am avut cateva experiente legate de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) care imi dadeau senzatia ca sunt pompier pe diverse subiecte care au izbucnit, unele dintre ele public, a declarat marti Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala. In dosarul Microsoft, am calculat cat a platit statul roman din anul 2004 (n.a acordul cadru semnat in Guvernul Nastase cu Microsoft) si pana la contractul de actual pe care-l contestam in instanta, excluzand licentele educationale pentru Ministerul Educatiei. A iesit undeva la 1800 de dolari pe licenta, ceea ce este incredibil, a spus Grindeanu.

  • „Tot acest scandal a inceput cu un acord semnat in 2004 (n.a Guvernul Nastase). Am calculat toate sumele platite, mai putin licentele educationale pentru Ministerul Educatiei, pana la acest ultim contract de buy-out – 2013-2-15 pe care il contestam acum in instanta. Am impartit la numarul de licente si a iesit undeva la 1800-1900 de dolari pe licenta, ceea ce este ceva incredibil. Doar licenta a costat atat, fara calculator”, a mai precizat pentru HotNews.ro ministrul Sorin Grindeanu, prezent marti la o conferinta de profil organizata de revista Comunicatii Mobile.

Amintim ca in luna decembrie 2014, Ministerul pentru Societatea Informationala a cerut in instanta suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe anii 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in 2013 la un acord cadru mai vechi, dupa cum a precizat in ianuarie 2015 pentru HotNews.ro ministrul Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu a mai spus atunci ca nu este vorba de denuntarea contractului.

  • „In urma unei analize interne asupra contractului pentru licente Microsoft am gasit lucruri care ne indreptatesc sa cerem in instanta suspendarea platilor, un alt motiv find si faptul ca daca nu platim transele se percep penalitati”, a precizat in 5 ianuarie 2015 pentru HotNews.ro ministrul pentru Societatea Informationala.

Ulterior, Ministerul a detaliat in aceeasi zi, intr-un comunicat oficial, situatia platilor pentru licente Microsoft:

„Ministerul pentru Societatea Informationala a cerut in instanta suspendarea platilor din cadrul contractului de furnizare de produse Microsoft (buy-out) in contradictoriu cu asocierea formata din D-CON.NET AG, D-CON.NET GMBH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ AG, DIM SOFT SRL si Unicredit Tiriac Bank, in calitate de cesionar.

La sfarsitul lunii decembrie 2014, Ministerul pentru Societatea Informationala a promovat in instanta actiuni de suspendare a platilor aferente contractului de furnizare produse cu nr. RO/41/03.04.2013 (subsecvent Acordului-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009) la Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti. Aceste masuri au fost dispuse ca urmare a unei analize interne menite sa asigure derularea contractului in conditii de legalitate si cu respectarea prevederilor din domeniul fiscal.

Analiza a fost realizata in vederea efectuarii platii celei de-a doua transe aferente contractului, scadenta in perioada 24-31.10.2014. Intrucat au fost identificate o serie de neconcordante, nu a fost efectuata plata transei a doua, in valoare de 11.084.730,86 Euro (aproximativ 50 milioane lei) si s-a decis totodata promovarea in instanta a actiunilor de suspendare a platilor transei a doua si a treia.

In momentul in care se vor finaliza aceste demersuri, Ministerul pentru Societatea Informationala va comunica masurile dispuse.

Precizam ca obiectul contractului la care se refera actiunile din instanta il constituie livrarea drepturilor neexclusive de utilizare pe durata nelimitata (licente perpetue) a produselor software Microsoft ai caror utilizatori sunt institutiile publice din aparatul central (ministere si autoritati publice) si care au fost receptionate in totalitate in 2013.

In prezent, Ministerului pentru Societatea Informationala ii revine sarcina de efectuare a platilor aferente acestui contract”.

Sorin Grindeanu, noul ministru al Comunicatiilor, a declarat in data de 15 decembrie, cand a fost validat de Comisiile de specialitate din Parlament, ca de la 1 ianuarie 2015 incep sa curga penalitati de 0,1% pe zi daca statul nu plateste transa de 50 milioane de lei pentru licente Microsoft, aferenta anului 2014.

Guvernul ar fi trebuit sa plateasca o noua transa de 50 milioane lei catre Unicredit Tiriac Bank pentru licente Microsoft pana la sfarsitul lunii octombrie 2014, in baza unui contract aditional incheiat in anul 2013, pentru care prima transa s-a platit (transa aferenta anului 2013). Actul aditional prevede plata altor doua transe de cate 50 de milioane de lei pentru anii 2014 si 2015.

  • Despre dosarul de coruptie cu licente Microsoft: Cati ministri sunt vizati de procurorii DNA

In rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost trimisi in judecata, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au aratat ca se claseaza cauza fata de Dinu Pescariu, Dragos Stan si Claudiu Florica, in cazul mai multor fapte de coruptie, pentru care acestia au fost initial cercetati in dosarul „Microsoft”.

Astfel, Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan scapa de urmarirea penala pentru fapte de dare de mita si cumparare de influenta. Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei fata de cei trei este acela ca ei au fost martori denuntatori si le-au spus inca de la inceputul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis in trecut.

Dorin Cocos, Dumitru Nicolae, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani.

Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae au fost trimisi in judecata in arest la domiciliu, iar Gheorghe Stefan, in arest preventiv. Dorin Cocos este in continuare in arest, pentru ca pe numele sau mai este emis un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.

Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul „Gala Bute”.

In dosarul „Microsoft”, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dinu Pescariu, vizat in dosarul „Microsoft”, a denuntat-o pe Elena Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justitie”.

„La data de 5 noiembrie 2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 – februarie 2014”, potrivit procurorilor.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau -, procurorii DNA continuand cercetarile in cazul lor, intr-un dosar desprins din cel trimis in judecata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro