Ministrul Finanțelor a spus mediului de afaceri o poveste despre creșteri de taxe: teoria blidului sau a Bănuțului Văduvei
Autoritățile au avut întâlniri cu diverse asociații ale mediului de afaceri cu privire la viitoarele creșteri de taxe. La unele dintre ele a participat și ministrul de Finanțe din partea PNL, Marcel Boloș. El a venit cu o teorie a blidului, mai exact a Bănuțului Văduvei, ca o metaforă asupra viitoarelor modificări fiscale, respectiv creșteri de taxe.
Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, a confirmat ceea ce le-a spus Boloș reprezentanților mediului de afaceri.
- „Am văzut și noi dezbaterile cum că liberalii nu doresc creșteri de taxe. Liderii liberali care spun acest lucru probabil că nu au stat de vorbă cu ministrul de Finanțe – Marcel Boloș. Dânsul are cu totul altă perspectivă”.
„Ce este teoria blidului? Domnul ministru al Finanțelor este preot. Dânsul ne-a dat pilda Bănuțului Văduvei”, a povestit ea.
- „Această teorie este deja celebră în mediul politic. Am întâlnit mai mulți responsabili din autorități care o cunosc deja”.
Ați văzut și în filme: la finalul slujbei, cineva vine cu o farfuriuță și fiecare pune acolo un bănuț acolo. Se numește: Bănuțul Văduvei.
„Trebuie să te vadă lumea că pui un bănuț. Cu bănuțul ăla tu nu poți să faci nimic, teoretic, dar la sfârșit când toți bănuții din acel blid, din acea farfurie, se strâng, cu suma aceea poți să faci ceva”, povestește Lazăr.
Potrivit acesteia, ar fi vorba despre un fel de solidaritate de nevoie pentru că trebuie să o demonstrezi în fața comunității.
„Altfel, dacă ai tu ceva și vrei să dai la cutia milei, nu te vede lumea, nu știi, nu te laudă nimeni. Asta este teoria pe care o promovează ministrul de Finanțe și va trebui să învățăm să trăim cu ea”, a mai afirmat Gilda Lazăr, în cadrul unei conferințe CLCC.
Ea spune că nu știe cum se poate gândi cineva că vor scădea prețurile atunci când se dorește creșterea taxelor. Întotdeauna taxele sunt suportate de consumator și se reflectă direct în inflație.
În momentul de față, la nivelul Coaliției nu există o strategie, o analiză de impact, ci doar o colecție de idei despre creșteri de taxe.
„Din întâlnirile pe care le-am avut până acum și la nivelul primului ministru și vicepremierului, și la nivelul liderului Senatului, am încercat să înțelegem ce se dorește. E foarte simplu: E nevoie de bani. Pentru că e nevoie de bani, ca de obicei se arată cu degetul spre industriile care aduc bani la buget”, afirmă Gilda Lazăr.
Marcel Boloș consideră taxarea viciilor o chestiune sfântă / Le-a propus companiilor un experiment
„Nu am văzut propuneri concrete de a reduce cheltuielile, ci de a da mai mult. Sunt sute de secretari de stat, o mulțime de angajați despre care nu se știe mare lucru. Nu există o propunere de a face ordine în ogradă, ci o propunere de a aduna cât mai mult din tot felul de locuri”, a spus Lazăr.
- „Pentru domnul Boloș, taxarea viciilor este o chestiune sfântă, ca să zic așa. Ne-a spus că dânsul nu concepe un pachet de măsuri fără taxarea viciilor.”
„Viciile, cum le numește domnia sa, sunt taxate deja foarte mult. În ceea ce privește tutunul abia am terminat de negociat câteva luni un calendar de creștere. Este un calendar pe 5 ani implementat de anul trecut și deja au avut loc două creșteri: în august și aprilie”, a mai afirmat ea.
Potrivit acesteia, de câte ori a crescut acciza brusc și necontrolat, ne uităm în 2009-2010, ori în 2014, a crescut și contrabanda.
Ea a povestit că Boloș le-a spus că vor crește acciza, iar dacă se majorează contrabanda, atunci vor modifica pe parcurs, vor repara.
„Nu se poate face încercare și eroare, un experiment cu o industrie care e un colos. Reprezintă 7% din veniturile fiscale, peste 45% din veniturile din acciză. Nu poți să te joci”, a precizat Gilda Lazăr.
Citește și: