Sari direct la conținut

Ministrul Finantelor, Anca Dragu: Avem surplus bugetar, dar nu trebuie sa ne bucure, deoarece nu au fost cheltuiti banii de investitii​

HotNews.ro
Anca Paliu Dragu, Foto: LinkedIn
Anca Paliu Dragu, Foto: LinkedIn

Excedentul bugetar de 1,28% din PIB inregistrat in primele 10 luni ale anului nu ar trebui sa reprezinta motiv de bucurie, considera ministrul finantelor Anca Paliu Dragu. Surplusul la bugetul statului este consecinta neefectuarii investitiilor publice, a declarat Dragu, cu ocazia unui workshop organizat de Ambasada Germaniei la Bucuresti impreuna cu Camera de Comert Romano-Germana pe tema achizitiilor publice. Ministrul a precizat ca pe partea de investitii, executia a fost „undeva pe la jumatate” fata de program, insa spera sa mai fie efectuate plati pentru lucrari finalizate pana la sfarsitul anului.

Pentru tot anul 2015 sunt previzionate cheltuieli cu investitiile de 33 miliarde lei.

Dragu a mai spus ca ca achizitiile publice trebuie sa devina un instrument de crestere economica, iar o reforma in acest domeniu reprezinta o prioritate pentru Ministerul Finantelor si pentru actualul Guvern. „De aceea este extrem de importanta respectarea termenelor asumate prin planul de actiune aferent Strategiei nationala de reforma in achizitii publice. Abaterea de la acestea poate conduce la suspendarea platilor pe toate programele cu finantare europeana. Este foarte important ca achizitiile sa nu mai reprezinte un moment de blocaj in cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparenta de atribuire a contractelor in conditiile unei concurente reale”, a spus ministrul.

Potrivit acesteia, la ora actuala, un sfert dintre proceduri au o durata medie sub 53 de zile, in timp ce jumatate inregistreaza o durata medie de pana in 72 de zile.

Cele mai multe Autoritati Contractante sunt din domeniul Administratiilor locale (20%), urmate de cele din Sanatate (18%) si de Servicii Publice (7%).

„Este necesar un efort comun din partea mai multor institutii pentru realizarea unei reforme profunde in acest domeniu. Am facut un inventar, acum exista 18 institutii responsabile pentru ca sistemul sa se reformeze, de la ANAP pana la Curtea de Conturi. De aceea este nevoie de un efort comun si de un dialog permanent intre institutiile cheie”, a mai spus Anca Dragu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro