Sari direct la conținut

Moment istoric pentru internet – S-au trimis aproape 2.000 de cereri pentru noul sistem extins al sufixelor domeniilor de internet

HotNews.ro

​Organizatia ICANN care gestioneaza domeniile de internet a anuntat ca a primit 1.930 de cereri pentru inregistrarea de noi domenii de internet ca parte a sistemului care va permite sa existe adrese web care se termina in .apple, .google .cola, .music sau in multe alte variante dorite de organizatii care dispun de sumele necesare. Inregistrarea unui astfel de domeniu generic costa 185.000 de dolari iar costurile anuale sunt de 25.000 de dolari, sistemul fiind extrem de controversat.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a anuntat ca a primit 1.930 de cereri pentru noile domenii si va incepe sa le analizeze in transe de 500, primele adrese urmand a fi activate in primavara lui 2013. Cele mai multe cereri au venit din America de Nord (911), Europa a trimis 675 de solicitari, iar regiunea Asia-Pacific a trimis 303. Un numar de 116 cereri a venit pentru adrese in alfabeturi non-latine, scrie BBC.

Practic se face o extindere a numarului actual de sufixe ale domeniilor de internet de la 22 (excluzandu-le pe cele nationale) catre un numar infinit de posibilitati, cei de la ICANN subliniind ca nu toate cererile vor primi un raspuns pozitiv.

La fel ca si lansarea protocolul iPv6, si acest moment este unul istoric pentru internet fiindca va creste numarul de adrese posibil de inregistrat, dar si posibilitatea de a face bani pe internet.

Printre companiile care au confirmat faptul ca au trimis cereri de inregistrare se numara Canon care, spre exemplu va putea schimba actuala adresa www.canon.com/products cu www.products.canon.

Si Google a confirmat ca trimis cereri pentru sufixe precum .google, .youtube si .lol. O dovada ca lucurile sunt extrem de serioase tine si de faptul ca exista companii care au trimis si 80 de cereri, fiind deci dispuse sa cheltuiasca peste 10 milioane de dolari pentru noile adrese.

Sistemul de aprobare a fost intens criticat pentru ca va dura destul de mult si ca se va desfasura in transe, perceptia fiind ca cei care vor primi aprobarile inca din prima transa vor fi net avantajati fata de cei care o vor primi abia in a patra transa. Foarte criticata a fost si suma ce trebuie platita pentru inregistrare: 185.000 de dolari si cea anuala de 25.000 de dolari, opinia fiind ca firmele mai mici vor fi din start excluse.

Cei de la ICANN apara sistemul de aprobari pe transe si spun ca va fi unul corect. Ei adauga ca s-a discutat in public de mult timp pe tema acestor transe si companiile care nu erau multumite ar fi trebuit atunci sa ridice obiectiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro