Moody's: Ratingul Romaniei nu va fi majorat in viitorul apropiat
Ratingul Romaniei va ramane la cel mai mic nivel din categoria investment grade in viitorul apropiat, potrivit lui Kenneth Orchard, analistul agentiei de evaluare financiara Moody’s, citat de Bloomberg. Moody’s este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii, respectiv „Baa3” cu perspectiva stabila.
„Pentru a putea lua in considerare o imbunatatire a ratingului, trebuie sa vedem unele imbunatatiri substantiale ale situatiei fiscale si cred ca ne vom uita la tintele din 2011. Vom mentine ratingul la nivelul actual in viitorul apropiat”, a declarat Kenneth Orchard.
El a mai spus ca evolutia actuala a economiei romanesti este conforma cu asteptarile agentiei. „Nu sunt foarte optimist ca vor putea sa faca consolidarea fiscala, astfel incat deficitul bugetar sa coboare la 3% din PIB in 2012”, a precizat analistul Moody’s.
Kenneth Orchard estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 2,3% in acest an, stimulata de cresterea exporturilor, dupa o contractie de 7% in 2009 si un avans de 7,1% in 2008.
„Nu cred ca avansul de 2,3% este foarte optimist, in special tinand cont de performantele Romaniei in perioada de boom economic. In prezent vedem ca cererea interna incepe sa se stabilizeze”, a mai declarat reprezentantul Moody’s.
Fondul Monetar International estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 1,3% in acest an.
Fitch Ratings a imbunatatit marti perspectiva ratingului Romaniei, de la „negativa” la „stabila”, si a confirmat calificativele „BB+” si „BBB-” pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala. Totodata, agentia a confirmat plafonul de tara si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la „BBB”, respectiv „B”.
Standard & Poor’s si Fitch au coborat, in toamna lui 2008, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk), Moody’s fiind singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii.
Astfel, la finalul lui octombrie 2008, Standard & Poor’s a scazut cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la „BBB-/A-3” la „BB+/B”, si pentru creditele in lei pe termen lung, de la „BBB” la „BBB-„. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la „BBB+”, de la „A-„.
In schimb, agentia a mentinut ratingul „A-3” pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa.
In noiembrie 2008, Fitch a coborat calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la „BBB” la „BB+”, si pentru credite pe termen lung in lei, de la „BBB+” la „BBB-„.