Sari direct la conținut

Neofascistul Gianfranco Fini – viitorul ministru de externe al Italiei

Adevarul

Cand se vehicula, acum doi ani, numirea lui Gianfranco Fini ca ministru de externe al Italiei, criticile la adresa fostului lider neofascist n-au contenit sa apara atat din interiorul, cat, mai ales, din exteriorul Italiei. Tot atunci, Berlusconi a negociat din greu cu liderii europeni pentru a-i convinge sa accepte participarea controversatului Fini la Conventia privind viitorul Europei.

Aceeasi opozitie se contureaza si acum, cand presedintele Aliantei Nationale, Gianfranco Fini, se afla la un pas de sefia diplomatiei italiene, ramasa vacanta dupa desemnarea fostului ministru de externe, Franco Frattini, in functia de comisar pentru justitie si afaceri interne in noul executiv al Uniunii Europene.

Vicepremierul Gianfranco Fini este seful Aliantei Nationale, cel de-al doilea partid in alianta de centru-dreapta a lui Berlusconi. Partidul este mostenitor al Miscarii Sociale Italiene si isi are radacinile in miscarea fascista a lui Benito Mussolini, pe care Fini l-a descris in 1994 ca fiind „cel mai de seama om politic al secolului al XX-lea.

” Aceasta apreciere i-a adus multe critici lui Fini. In ultimii ani, politicianul a incercat sa estompeze controversele la adresa sa distantandu-se de imaginea lui Mussolini. „M-am nascut in 1952. Sunt un postfascist si sper ca Italia va inceta sa mai vorbeasca despre fascism si antifascism,” a afirmat Fini.

intr-o vizita in Israel, Fini declarase ca fascismul este un „rau absolut”, iar „italienii au fost lasi, indiferenti si lenesi” atunci cand nu s-au impotrivit legilor antievreiesti din Italia anului 1938. intrebat de curand intr-un interviu daca mai are aceeasi parere despre „Il Duce,” Fini a raspuns ca „azi nu ar mai face astfel de afirmatii.

” Declaratia lui a infuriat-o pe nepoata lui Mussolini, Alessandra, care si-a dat demisia din partidul lui Fini pentru ca nu suporta „politicienii care incearca sa ambaleze istoria pentru a le servi propriului interes”. Ziarul partidului Alianta Nationala l-a numit pe Fini „pirania” si l-a acuzat de cinism politic.

Politicianul a incercat sa calmeze criticile din partid si sa transforme Alianta Nationala dintr-un partid de extrema dreapta intr-unul de centru-dreapta. Marele lui succes tactic a fost pozitionarea Aliantei Nationale inaintea Partidului Crestin Democrat, care a dominat scena politica italiana de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

La cei 52 de ani, Fini, inteligent si versat dupa cum il descriu unele ziare italiene, este fara indoiala si foarte ambitios. Desi, initial, s-a opus sistemului de taxe si impozite propus de Berlusconi, perspectiva unui post de minstru de extene i-a domolit lui Fini criticile la adresa primului-ministru italian.

Silvio Berlusconi a evitat sa discute aceasta problema la reuniunea de saptamana trecuta cu liderii celor patru partide ale majoritatii guvernamentale, insa este foarte probabil ca Fini sa fie numit in curand seful diplomatiei italiene, in ciuda opozitiei unor politicieni italieni si europeni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro