Sari direct la conținut

NetCity spune ca va avea in total 160 de kilometri de retea pana la sfarsitul lui 2010. Cablistii: Problemele ar exploda doar daca s-ar lucra in ritm alert

HotNews.ro
Cabluri, Foto: DGP / HotNews.ro
Cabluri, Foto: DGP / HotNews.ro

Lucrarile pentru NetCity, reteaua de fibra optica a Bucurestiului, continua, iar oficialii UTI precizeaza ca pana la sfarsitul acestui an vor fi operabili in total 160 de kilometri de retea subterana, in conformitate cu planificarea stabilita la inceputul anului. Radu Petric, seful Asociatiei cablistilor (ACC), spune ca in prezent este un fel de „lasa-ma sa te las” intre Primaria Bucuresti, UTI si operatori, dar ca problemele existente ar exploda si ar trebui clarificate daca NetCity ar incepe sa lucreze in ritm alert si ar da in functiune zeci si sute de kilometri. Nici la ora actuala un operator nu stie exact cat il costa ingroparea cablurilor in reteaua NetCity, iar costurile suplimentare in actualele conditii economice ar aduce in faliment micii operatori de cablu, mai spune Radu Petric.

Cablurile aeriene de pe stalpi din zona Soselei Mihai Bravu au fost dezafectate, dupa ce in zona a fost data in folosinta reteaua de canalizatie subterana Netcity, anunta la sfarsitul lunii trecute primarul Sorin Oprescu. Acesta mai anunta ca incep lucrarile si in zona Muncii, Obor, Bulevardele Carol si Unirea.

  • Radu Petric, seful Asociatiei cablistilor: Lucrarile la NetCity sunt „mici ciupituri de tantar”. Problemele ar exploda daca s-ar lucra alert

Radu Petric, presedintele ACC, asociatia care reprezinta interesele cablistilor, spune insa ca ritmul de dezvoltare al lucrarilor este in prezent suficient de scazut incat sa nu amplifice problemele de implementare ale acestui proiect.

„Avand in vedere viteza foarte lenta si modul foarte disparat in teritoriu in care se realizeaza inca nu exista un impact semnificativ (n.a la nivelul operatorilor de cablu), adica sunt mici ciupituri de tantar. Se dau in folosinta cate 3-10 km, dar nu este o chestie sistematica. Problemele ar exploda cu adevarat daca NetCity ar incepe sa lucreze in ritm alert si ar da in functiune zeci si sute de kilometri. Atunci lucrurile ar trebui clarificate. Ori la momentul asta este un fel de lasa-ma sa te las. Pe de o parte Primaria da bine ca da declaratii si mai da in functiune cate o strada, pe de alta parte operatorii indura pentru ca le mai trebuie autorizatii de constructii in alta parte. Una din parti se preface ca face NetCity si cealalta ca-i convine, dar nu exista in momentul asta nici un cadru clar, comercial si tehnic care sa-i permita proiectului NetCity sa mearga cu viteza mare”, a declarat pentru HotNews.ro Radu Petric.

Probleme operatorilor de cablu cu NetCity: Preturile netransparente si nerezonabile

Seful asociatiei cablistilor a detaliat cateva din probleme pe care le au operatorii de cablu cu implemnetarea NetCity:

  • Marea problema a lui NetCity este ca nici la ora asta un operator nu stie cat il costa. Singurul pret precizat clar si transparent este chiria lunara de 85 de euro pe kilometrul liniar de cablu.
  • Exista o mare problema ca in afara de reteaua principala care se pune in transeele astea lungi de kilometri, exista racorduri la fiecare cladire. Modalitatea comerciala de decontare a acestor racorduri la cladire nu este inca determinata si nu exista la ora asta, dupa stiinta mea cel putin, nici un fel de tarif public privind cat costa sa ajungi de la santul principal la fiecare cladire. Ori operatorii de cablu spre deosebire de alti operatori de telecomunicatii au aceasta mare diferenta in infrastructura si anume au nevoie de acces la fiecare imobil, fiecare scara de bloc, fiecare usa de casa.
  • Vodafone sau Orange spre exemplu au nevoie din loc in loc sa-si conecteze site-urile cu fibra optica si atunci pentru ei cei 85 de euro/km reprezinta cheltuiala principala, iar racordurile sunt cateva. La noi este invers – cei 85 de euro/km sunt cheltuiala mica si cheltuiala mare sunt racorduri la fiecare imobil.
  • Mai este un lucru care trebuie precizat clar: Nu se ingroapa retelele. Ce se intampla este: se construieste o retea noua subterana, care dupa ce e data in folosinta urmeaza dezafectarea retelei aeriene. Reteaua cea noua este investitia operatorului. NetCity pune la dispozitie doar tubulatura. Deci ai doua costuri: unu este costul cu reteaua cea noua – materiale, echipamente, instalare, manopera si doi, culmea, reteaua aeriana te mai costa pentru ca trebuie sa o demontezi, care iar presupune o manopera, iar materialele acelea sunt pierdute. 
  • La un moment dat spuneau de exemplu ca ar costa un racord 20 euro. Intrebarea mea este: Daca este o scara de boc care are 20 de apartamente la capatul racordului si 20 de euro costa racordul pe luna, asta inseamna ca daca as avea clienti pe toti cei 20 de utilizatori din respectivul bloc, un euro din respectivul abonament s-ar duce numai in NetCity, ori abonamentul total la ora asta este 4 euro. Adica 25% ar fi chirie lunara de acces la bloc la care se adauga si alte cheltuieli – Nerezonabil. 
  • Aici este locul unde lucrurile oarecum sau intepenit, pentru ca cei care au gandit initial proiectul NetCity l-au gandit ca pe o mare bomba care face o multime de bani din capitalizarea accesului la domeniul public. Nu si-au pus problema ca incarcatura de cost pe care o aduc poate transforma serviciul dintr-unul economic viabil intr-unul in stare de faliment. La ora asta, daca am plati ceea ce au cerut initial cei de la NetCity am da faliment impreuna.

Costurile suplimentare i-ar putea aduce in faliment pe micii operatori. Cablistii asteapta Legea infrastructurii

Seful asociatiei de comunicatii prin cablu a mai avertizat ca in actualele conditii economice, costurile suplimentare si nefundamentate economic ale ingroparii infrastructurii ar putea aduce in faliment micii operatori.

„Marea problema la nivelul industriei nu este NetCity, care este o mica piscatura. Problema cea mare este accesul la stalpi in teritoriu. Vor fi multe localitati mici in care realizarea unei infrastructuri ingropate in conditiile economice de azi este imposibila economic. Nu ai cum sa acoperi costurile suplimentare. (…) Pentru un operator mic local care exista numai in orasul acela o asemenea obligatie l-ar scoate cu totul din piata. Si atunci trebuie gandit un mod economic de a trece de la reteaua aeriana la cea subterana intr-un orizont de timp suficient de lung ca sa-i permita economic sa supravietuiasca”, a explicat Petric.

Asteptarea cablistilor este legata de adoptarea in Parlament a Legii infrastructurii, un act normativ discutat de multi ani, care ar permite reglementarea accesului la elementele de infrastructura din tara.

„Asteptam acum sa iasa legea infrastructurii, care va aduce un pic de ordine in modul in care accesul la infrastructura fie ea executata de primarie, fie existenta a Romtelecom, fie stalpi de iluminat public se face pe un model bazat pe costuri, transparent care este guvernat si arbitrat de autoritatea nationala de reglementare in comunicatii. (…) In afara de transparenta si egalitate in tratament nu mai permite posesorilor de infrastructura sa impuna preturi care sunt numai la discretia lor”, a mai declarat Radu Petric.

  • UTI, despre preturile practicate: Transparenta este unul din principiile fundamentale ale NetCity

Contactata de HotNews.ro, Irina Grecu, managerul de comunicare al grupului UTI, concesionarul retelei NetCity, a precizat ca preturile proiectului sunt transparente si nediscriminatorii:

  • Unul dintre principiile fundamentale in baza carora actioneaza Netcity este cel al transparentei. Oferim tuturor clientilor nostri la conditii egale preturi egale. De aceea pentru fiecare set de conditii, incercam sa gandim produse care sa adreseze cererile primite din partea operatorilor. Practic in jurul produsului standard, cel ar carui pret este 85/euro/km/luna, exista variatii in ambele sensuri, crescator si descrescator, in functie de lungimea infrastructurii folosite, durata contractului, modalitatea in care se fac platile. Astfel, daca un utilizator opteaza pentru acest produs standard, va plati 85/euro/km/luna la care se adauga TVA pentru utilizarea unei tubete in care poate instala un cablu cu 96 fibre optice.
  • In cazul legaturilor dintre canalizatia principala si cladiri, operatorii au mai multe alternative – bransamente dotate cu fibra optica sau racorduri – tuburi goale prin care isi pot instala propria fibra, optiuni care au preturi diferite. Preturile asociate acestor 2 produse sunt publice si se regasesc pe site-ul Netcity. In functie de cantitate, lungimea bransamentului sau racordului preturile acestora variaza intre 7,5 euro/buc/luna si 40 euro/buc/luna.

UTI: Pana la jumatatea anului 2011 vor fi dati in folosinta 300 km de canalizatie NetCity

Irina Grecu a dat precizari si despre actualul stadiu de dezvoltare al proiectului NetCity, precum si de planurile de viitor.

„In prezent se afla in operare 67 km de canalizatie, alti aproximativ 50 km sunt deja finalizati. Pe langa acestia mai sunt in lucru aproximativ 43 km care se afla in diverse stadii de realizare insa urmeaza a fi finalizati pana la sfarsitul anului. Pana la finalul anului 2010 vor fi operabili 160 de kilometri, in conformitate cu planificare stabilita la inceputul anului (…) Pana la jumatatea anului 2011 vor fi dati in folosinta 300 km de canalizatie. Intentionam sa mentinem ritmul sustinut al lucrarilor, astfel incat sa finalizam numarul de kilometri stipulati in contract la datele stipulate in contract”, a spus Irina Grecu.

  • Impactul asupra utilizatorilor: Ce spun cablistii si UTI

Cum sunt afectati consumatorii de afecteaza tot acest conflict dintre cablisti si NetCity?

Radu Petric, ACC:„Nu se intampla nimic, pentru ca la momentul asta nefiind o activitate de masa, operatorii absorb costurile suplimentare, vom vedea pana cand, si doi nu-si permit sa intrerupa serviciul nici un moment. Practic ei incearca sa puna infrastructura ingropata in functiune si cand serviciul este disponibil sa comute de pe o infrastructura pe alta, pentru ca spre deosebire de NetCity care-si poate permite sa-i supere pe viitorii lui clienti care sunt clientii de cablu, operatorii de cablu nu-si permit sa-si supere clientii pentru ca ar pierde clienti a doua zi”.

Irina Grecu, UTI:„Impactul asupra utilizatorilor finali ar trebui sa fie unul pozitiv din perspectiva calitatii si sigurantei serviciilor oferite de operatorii de telecomunicatii. De asemenea, cheltuielile pe care le vor avea operatorii prin utilizarea retelei Netcity nu pot justifica eventuale cresteri de tarife la utilizatorii finali. Cu toate acestea, Netcity nu poate controla decizia operatorilor de a modifica costurile aplicate utilizatorilor finali”.

  • Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: Oficialii Comisiei Europene au remarcat saptamana trecuta planurile mai transparente de dezvoltare ale NetCity

Prezent marti la un eveniment dedicat industriei de cablu, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, institutie care a atentionat de mai multe ori ca normele tehnice de implementare NetCity ar putea afecta competitia, sustine ca s-au mai adus modificari si chiar misiunea de monitorizare a Comisiei Europene aflata in Romania saptamana trecuta ar fi constatat ca planurile de dezvoltare ale NetCity au devenit mai transparente:

  • ANCOM si-a spus in nenumarate ori pozitia, vis a vis de NetCity. Pe aceasta problema ANCOM si Consiliul Concurentei au avut anumite pozitii comune. Este adevarat insa si faptul ca Hotararea de Consiliu General s-a schimbat de cateva ori, intre timp. In bine. Mai sunt anumite elemente care ridica semne daca nu cumva afecteaza concurenta si aici ma refer la avizele pe care un nou operator care vrea sa-si extinda reteua ar trebui sa le obtina de la societatea care administreaza NetCity, si cred ca mai sunt 2-3 probleme.
  • Si la misiunea de monitorizare a Comisiei Europene de saptamana trecuta (joi si vineri), stiu ca au fost intalniri si cu operatorii si cu societatea care administreaza NetCity in Bucuresti, iar feedback-ul pe care l-am primit noi a fost ca au fost imbunatatiri considerabile, in special in privinta transparentei planurilor. Si la noi societatea de administrare si-a prezentat planurile de dezvoltare pentru urmatorul an, ceea ce e un lucru important pentru operatori, pentru ca au nevoie de predictibilitate.

Cat despre Legea Infrastructurii, aceasta ar fi trebuit sa fie adoptata marti, insa votul final s-a amanat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro