Sari direct la conținut

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2012 – program

HotNews.ro
afis Noaptea Lunga Filmelor Scurte 2012, Foto: Hotnews
afis Noaptea Lunga Filmelor Scurte 2012, Foto: Hotnews

Programata pe 23 iunie, Noaptea Lunga a Filmelor Scurte are loc in Bucuresti (la Biblioteca Nationala) si concomitent in alte 4 orase din tara. Noaptea scurtmetrajelor ShortsUP se desfasoara intre 20:00 si 5:00 si le ofera cinefililor 25 de scurtmetraje din 13 tari, informeaza organizatorii. Evenimentul din Capitala va incepe cu un concert live The MonoJacks si va fi animat de proiectii pe cladirea Bibliotecii Nationale, de live cooking si expozitii.

Circuitul cinematografic va trece prin Turcia, Egipt, Canada, India, SUA, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Franta, Germania, Kosovo, Serbia si Romania. O calatorie nocturna ghidata de 25 de filme si tot atatea povesti despre timp, prietenie, decizii sau regasiri.

Din program – cateva recomandari:

  • Unul dintre filmele-vedeta ale programului, Plimbarea de dimineata (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) a castigat premiul pentru scurtmetraj la BAFTA, la Sundance si a fost nominalizat la Oscar. Un newyorkez intalneste o gaina pe strazile metropolei: care dintre cei doi se va dovedi „mai urban” si „mai cool”? Animatia e bazata pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster.
  • Emotia puternica o aduce filmul „Tacerea” (regia L. Rezan Yesilbas, Turcia) despre un cuplu cu cinci copii, care a cucerit la sfarsitul lunii mai juriul de la Cannes, acordandu-i Palme d’Or. Filmul este proiectat in premiera in Romania.
  • Doza de suspans vine de la „Tarmul” (r. Terry George, Marea Britanie), fictiunea castigatoare anul acesta la Oscar. Relatia dintre doi prieteni e intrerupta de nelinistile din Irlanda de Nord.
  • Comicul e adus de „Balonul negru” (r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA). In timp ce incearca sa plimbe 40 de copii prin New York, un barbat stresat pierde „esentialul”: baloanele. Castigator la Sundance, fictiune, in competitia nationala.
  • Citeste si despre scurtmetrajele romanesti.

Biletele pentru evenimentul din Bucuresti se pot achizitiona prin MyTicket si Eventim la pretul de 30 de lei sau la intrare, la pretul de 40 de lei.

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte ajunge anul acesta la mai multi cinefili din Romania. Proiectia de la Bucuresti se va tine simultan si la Timisoara, Cluj, Brasov si Sibiu. Evenimentele locale vor include aceleasi filme scurte, cu exceptia scurtmetrajului interactiv. Vezi mai jos programul integral.

In tara, Noaptea Lunga a Filmelor Scurte are loc astfel:

  • Timisoara – in Gradina de Vara de la Filarmonica
  • Cluj – in cladirea Casino-ului din Parcul Central
  • Brasov – la Centrul Cultural Reduta
  • Sibiu – la Teatrul Gong

Vezi detalii despre biletele pentru evenimentele locale.

Vezi trailerul evenimentului.

Program Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2012

Bucuresti: Biblioteca Nationala a Romaniei, 23 iunie

(concomitent la Cluj, Timisoara, Brasov, Sibiu)

20:00 Concert live The MonoJacks & Special Guest

21:30 WarmUP

Dragoste la prima vedere/ Love at First Sight(r. Michael Davies, Marea Britanie, 2010) 11’. Nu te indragostesti in fiecare zi. O comedie cu John Hurt despre fluturi in stomac care a prins din zbor premiul publicului la Aspen Shortsfest si premiul juriului la Raindance Film Festival.

Chefu’ (r. Adrian Sitaru, România, 2012) 18’. Comedie despre interminabilele discutii intre vecini: ce face un baiat de 17 ani acasa cand mama lipseste si, mai ales, cum reactionează vecinele? Un film scurt care si-a inceput de curand circuitul festivalier si a fost prezent la Cannes in urmă cu doar cateva zile.

In salbaticie/ Wild Life (r. Amanda Forbis, Wendy Tilby, Canada, 2011) 14’. In 1909, un englez se muta in Canada. Este evident nepotrivit pentru loc, dar scrisorile catre cei de-acasa sunt optimismul intruchipat. Animație castigatoare la Genie Award si nominalizata la Oscar.

Masina Timpului/Time Freak(r. Andrew Bowler, SUA, 2011) 11’ . Comedie nominalizata la Oscar 2012 despre un inventator nevrotic si abulic care se rataceste in timp. A obtinut si Grand Jury Prize la Seattle International Film Festival.

22:45 WinnersUP

Tarmul/ The Shore(r. Terry George, Marea Britanie, 2011) 29’. Castigatorul la Oscar, fictiune, de anul acesta spune povestea dulce-amara a doi prieteni. Relatia lor e intreruptă brusc de nelinistile din Irlanda de Nord. Cum arata reintalnirea, dupa 25 de ani?

Plimbarea de dimineata/ A Morning Stroll (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) 7’. Animatie bazata pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster. Un newyorkez intalnește o gaina pe strazile orasului: care dintre cei doi se va dovedi “mai urban” si “mai cool”? A castigat premiul pentru scurtmetraj animat la BAFTA, la Sundance si a fost nominalizat la Oscar.

Tacerea/ Sessiz-be deng(r. L. Rezan YESILBAS, Turcia, 2012) 14’. Scurtmetrajul proaspat castigator la Cannes, laureat cu Palme d’Or la sfarsitul lunii mai 2012, vine la Noaptea Lunga in premieră in Romania. Drama unui cuplu nu poate fi usoara cand la mijloc sunt cinci copii si o condamnare la inchisoare.

Fantasticele carti zburatoare ale lui Morris Lessmore/The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) 15’. O alegorie plina de umor despre puterea vindecatoare a povestilor. Nu degeaba a castigat Oscarul si alte 14 premii internationale – suprapune cateva tehnici de animatie in folosul aceluiasi rezultat: incantarea deplina.

24:00 HandsUPSpecial guest: primul film interactiv din Romania, in premiera la Bucuresti

Kiddo (r. Millo Simulov, Romania 2012) 33’. Copiii din familii dezbinate devin oameni in toata firea la varste fragede. O realitate traumatizanta, pe care preferam sa n-o observam. Kiddo este pasionata de box, refugiul ei atunci cand simte ca nu mai poate. Dar o femeie care loveste cu furie un sac de box nu este o imagine senina, nu?

1:00 GoingUP

Raju/ Raju(r. Max Zähle, Germania/India, 2011) 24’. Un cuplu de germani adopta un orfan din India. Copilul insa dispare, odată cu pasagerul moment de fericire al familiei. Nominalizat la Oscar, categoria fictiune si castigator la LA Shortsfest, premiul pentru cel mai bun film strain.

O duminica/ Dimanche(r. Patrick Doyon, Canada, 2011) 10’. Intr-o duminica tipica si foarte plictisitoare, un baietel se joaca, aparent inocent, cu o moneda. Ce provoaca insa micutul depaseste orice imaginatie. Animatie nominalizata la Oscar.

De Rusalii/ Pentecost(r. Peter McDonald, Irlanda, 2010) 11’. Cand Damian e obligat ss facă parte din suita celor care il slujesc pe Domnul, se confrunta cu o alegere chinuitoare: religia sau fotbalul? Nominalizat la Oscar, categoria fictiune.

Apele tac(r. Anca Miruna Lăzărescu, România/Germania/Serbia, 2011) 30’. O drama care te tine cu sufletul la gura despre doi tineri ce vor sa fuga din tara. Fiecare are nevoie de celalalt, dar lipsa deplina de incredere naste ezitari. In plus, unul dintre ei, interpretat de Andi Vasluianu, trebuie sa-si lase sotia in urma. A castigat peste 34 de premii, a fost nominalizat la Berlin si distins cu doua trofee Gopo.

2:30 CheerUP

La cafea / Café Regular (r. Ritesh Batra, Egipt, 2011) 11’. Intr-o cafenea ca multe altele din Cairo, un cuplu trece printr-un test de foc. Mentiune speciala a juriului la Tribeca.Tipatul(r. Sebastian Cosor, România, 2010) 3’. Una dintre cele mai surprinzatoare animatii din ultimii ani. In doar 3 minute, filmul dezvolta intr-un mod ingenios tema celebrei lucrari plastice a expresionistului Edvard Munch, “The Scream”. Dublu castigator la Anim’est si la alte competitii.

Balonul negru/ The Black Balloon(r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA, 2012) 21’. In timp ce incearca sa plimbe 40 de copii prin New York, un barbat stresat pierde “esentialul”: 100 de baloane. Caatigator la Sundance, categoria fictiune in competiția natională (film american).

Complicatul destin al lui Robert Ebb/ The Elaborate End of Robert Ebb (r. François-Xavier Goby, Clement Bolla, Matthieu Landour, Franta/Marea Britanie, 2011) 12’. O simpla farsa se transforma intr-un dezastru total. Comedie castigatoare a premiului Canal+ la Clermont-Ferrand.

3:20 KeepUP

De azi inainte(r. Dorian Boguță, România, 2011) 36’. La 18 ani, personajul principal primeste cadou o lectie de sofat, o sticla de vodca si o discutie indrazneața despre femei. O surpriza ii da insa peste cap toata aniversarea. Cel mai bun film romanesc la NexT 2012.

Spargatorii/ Pitch Black Heist(r. John Maclean, Marea Britanie, 2011) 13’. Castigatorul la BAFTA este o drama despre doi spargatori ale caror planuri exacte sunt spulberate de un sistem de alarma. O treaba doar aparent banala pentru doi profesionisti ai raului.

Peste Atlantic / Tuba Atlantic(r. Hallvar Witzø, Norvegia, 2010) 25’. Toata lumea va muri intr-o zi. Oskar stie ca va muri in exact 6 zile. Are 70 de ani si e momentul sa-si ierte fratele pentru o disputa veche. Nu e usor insa sa traversezi Atlanticul. Nominalizat la Oscar, fictiune si castigator al premiului Mediatheques la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de film scurt din lume.

4:30 WakeUP

Intoarcerea/ Kthimi(r. Blerta Zeqiri, Kosovo, 2012) 21’. Un brbat se Intoarce la soTie Si fiu dupA ce a fost Inchis intr-o anchisoare sarbă. S-au schimbat prea multe, iar reluarea vechilor obisnuinte pare imposibila. Fictiune castigatoare la Sundance.

Vanatori incepatori/ The Debutante Hunters(r. Maria White, SUA, 2011) 12’. Feminitatea si vanatoarea au multe in comun in Carolina de Sud. Ce le mana oare pe femeile-vanator in salbaticie? Un documentar exuberant care a obtinut Premiul Publicului la Sundance.

Rafa/ Rafa(r. João Salaviza, Franta/Portugalia, 2012) 25’ . Castigatorul trofeului Ursul de Aur pentru scurtmetraj nareaza drama intensa a imigrantilor fara acte. Bazat pe faptele reale intamplate la Paris in vara lui 2006.

Marele iepure/ Gurehto Rabitto(r. Atsushi Wada, Franta, 2011) 7’. O animatie jucausa si profunda, la fel ca un proverb. Un film despre magia existentei ce a uimit juriul de la Berlin, care i-a acordat Ursul de Argint.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro