Sari direct la conținut

Noaptea în care chinuim animalele. Ce ravagii fac în rândul câinilor, pisicilor sau păsărilor petardele și artificiile de Anul Nou

HotNews.ro
Pisica, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Pisica, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Un medic veterinar, un activist pentru drepturile animalelor și un instructor canin au explicat pentru HotNews.ro ce se întâmplă cu câinii, pisicile, dar și cu viețuitoarele sălbatice, atunci când oamenii celebrează trecerea dintre ani cu petarde și focuri de artificii.

Chiar dacă legea 126/1995 spune că articolele pirotehnice permise pot fi folosite de persoanele fizice sau juridice autorizate, doar sub condiția luării de măsuri pentru protejarea persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor și a mediului, realitatea în teren este cu totul alta.

Nu este nicio exagerare dacă spunem că, în perioada sărbătorilor de iarnă, poliția lasă aproape totul la liber. Se mai fac niște confiscări de materiale pirotehnice, dar bubuiturile din fiecare seară de pe străzile orașelor stau mărturie că subiectul nu este chiar o prioritate a autorităților din România.

De pe urma artificiilor și petardelor, au de suferit inclusiv oamenii. De exemplu, Academia de Ştiinţe din Cehia a cerut interzicerea focurilor de artificii din cauza substanțelor toxice pe care le eliberează în aer.

Pentru animalele sălbatice și de companie, însă, acestea poate fi chiar letale. Sunt multe cazuri în care oamenii și-au pierdut animalele de companie chiar de revelion din cauza petardelor.

Orice posesor de animal de companie cunoaște efectele nocive pe care le au petardele și focurile de artificii din Noaptea de Revelion. Pentru a afla mai multe de la surse avizate am stat de vorbă cu un veterinar, un dresor de câini și un activist pentru drepturile animalelor.

Medic veterinar: „La multe animale se pot declanșa crize asemănătoare celor epileptice de la oameni, ce pot conduce inclusiv la moarte”

Medicul veterinar Daniel Cristea. FOTO: Arhiva personală/ Daniel Cristea

Dr. Cristian Daniel Cristea (Spitalul Veterinar PET STUFF) ne spune că în această perioadă inclusiv păsările pot suferi accidente cauzate de petarde și artificii cu urmări foarte grave și uneori ireversibile.

„Păsările se sperie de lumina puternică și de zgomotele cu o intensitate foarte mare, și pot să se accidenteze zburând haotic, lovindu-se de anumite obstacole, în urma acestor lovituri putând deveni o pradă ușoară pentru câini și pisici. De asemenea, sperietura duce la producere în exces de acid lactic și consecutiv se poate instala stopul cardio-respirator în urma căruia survine decesul.”

Medicul veterinar ne mai spune, din propria experiență, și că în cazul câinilor și al pisicilor, îndeosebi cele care locuiesc, atât în casă cât și în curte, reacțiile de sperietură și teamă îi fac să fugă din curți, să sară garduri, în care de multe ori se pot răni.

Apoi, pentru că multe dintre ele nu sunt învățate cu lumea exterioară, mașini, biciclete etc., sunt implicate în accidente rutiere, care se soldează cu fracturi de membre, coloană cervicală și paralizie, hemoragii interne provocate de ruptură ale unor organe precum splină, ficat, stomac care de multe ori conduc la decesul animalului.

„Tot ca urmare a sperieturii, la multe animale se pot declanșa crize parțiale sau totale de tip epileptiform, asemănătoare crizelor epileptice diagnosticate la oameni, care nemonitorizate și tratate corespunzător, pot avea repercursiuni cerebrale uneori ireversibile, pot conduce chiar la moarte”, susține doctorul Daniel Cristea.

Tot el ne spune să că dacă animalele sunt prea aproape de locul de detonare al petardei, zgomotul puternic poate să le producă deficiențe ale auzului, până la pierderea completă a acestuia, arsuri ale pielii și blănii.

„Au existat câini care au luat petardele în gură”

„În cazuri foarte tragice au existat câini care au luat petardele în gură, iar când acestea au explodat efectul a fost tragic, de la fracturi ale oaselor craniului și gurii, la pierderea unuia sau a ambilor ochi, arderea parțială a limbii și mucoasei bucale, efectele negative ale acestor tipuri de traumatisme uneori neputând fi remediate printr-un act medical și/sau chirurgical rapid și complex, finalul fiind moartea sau eutanasierea pacientului”, completează Dr. Cristian Daniel Cristea.

Specialistul îmi confirmă că zilele din jurul Revelionului aduc întotdeauna clienți cu cazuri dificile la cabinetele veterinare.

„Traumatisme rutiere sau cele enunțate mai sus ca urmare ale exploziilor petardelor si artificiilor, fracturi, hemoragii interne sau externe, afecțiuni neurologice, iar cele mai ușoare cazuri sunt reprezentate de afecțiuni digestive cauzate de administrarea în doze mici sau în exces a unor alimente cu care respectivele animale nu sunt obișnuite, cum ar fi produse pe bază de carne, dulciuri sau alcool.”

Ce putem face pentru a ne ajuta animalele să treacă mai ușor peste traumele de Anul Nou

FOTO: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Având în vedere că autoritățile nu-și fac treaba, iar bubuiturile și focurile de artificii o să existe și în acest an în cantități excesive în toate orașele din România, l-am întrebat pe medic ce putem face pentru animalele de companie în noaptea de Revelion.

„În ziua de 31 vă recomand să efectuați plimbări mai lungi pe timpul zilei, în care să vă jucați cu câinele vostru și să îl lăsați să își consume energia, plimbări care pot continua până în apropierea nopții.

Pentru câinii și pisicile care stau atât în curte sau în regim mixt, cât și cei care stau exclusive în casă, vă recomand ca începând cu ora 22 și până la 1-2 dimineața, când „revoluția” oamenilor care celebrează în acest fel noaptea dintre ani se încheie, să le adăpostiți și să le supravegheați.

În casă, încercați să căutați cea mai izolată cameră, de multe ori aceasta poate fi baia, sau un hol, mai ales dacă acestea nu au geam, într-un garaj, magazie, unde să fie cât mai protejate de zgomotul și de luminile de afară, și din care să nu poată evada.

Pentru o mai bună atenuare a zgomotului, puteți lasă să meargă o sursă de muzică, un zgomot de fond mai puternic cu care animalul este obișnuit și pe care nu îl percepe ca pe o amenințare.

Foarte important și recomandat este ca în intervalul 23:45 și până la 00:15, când petrecerea vizuală și sonoră este la amplitudine maximă, să stați alături de animalul vostru de companie, să vă jucați cu el, să îi ofere recompense, să îl mângâiați și să încercați să-l țineți cât mai distras de la ce se întâmplă afară.”

Doctorul Cristea mai recomandă și să încercăm să fim cât mai relaxați în aceste momente, să nu ținem animalele în brațe strâns, ca și cum le-ar paște un pericol iminent.

„De cele mai multe ori, animalele percep modificările din organismul nostru cauzate de eliberarea hormonilor de stres de către creier (adrenalină, norepinefrină și cortizol) în diferite situații de anxietate, de frică, de neliniște.

Mesajul pe care-l primesc de la noi, prin mirosul pe care corpul nostru îl emană, prin schimbarea tonului vocii, al mimicii și gesturilor noastre este acela de PERICOL, iar ele vor reacționa în consecință.”

Tot el ne spune și că există diferite suplimente alimentare și medicamente cu rol de calmare, dar unele trebuie administrate cu câteva zile înainte de eveniment, altele au o acțiune rapidă și se pot administra în doză unică cu câteva ore sau minute înaintea evenimentului stresant.

Însă, pentru administrarea acestor substanțe el ne recomandă să consultăm înainte medical veterinar.

Alte sfaturi ar fi ca proprietarii de câini să verifice cu câteva zile înainte de Revelion că microcipul câinelui este activ, că datele de înregistrare din RECS sunt valabile, în special numărul de telefon, pentru ca în cazul în care acesta se pierde să poată fi identificat la prima vizită la un medicul veterinar.

„Ca un plus de siguranță, puteți să îi atașați la zgardă un medalion personalizat cu numele câinelui, data nașterii și numărul vostru de telefon, în acest caz cei care vor găsi câinele pierdut să poată contacta mai ușor proprietarii”, spune Dr. Cristian Daniel Cristea.

Activist ARCA: „În fiecare an, sute de animale se rătăcesc sau se pierd pentru totdeauna din cauza artificiilor și petardelor”

Petarde, artificii de vânzare, Piața Obor. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kuki Alexandru Bărbuceanu face parte din organizația de întrajutorare a animalelor ARCA. El ne spune că noaptea de Revelion poate fi motiv de bucurie pentru noi, oamenii, însă pentru prietenii noștri patrupezi, dar și pentru fauna sălbatică, această noapte reprezintă un adevărat coșmar.

„În fiecare an, sute de animale se rătăcesc sau se pierd pentru totdeauna, exemplare mai bătrâne sau suferinde (cardiace, epileptice) mor în urma unor atacuri de cord sau accidente vasculare cauzate de stresul major pe care îl reprezintă artificiile și petardele. Felul în care semenii noștri înțeleg să-și manifeste bucuria trecerii în Noul An, pentru animale înseamnă teroare, spaimă și, nu în puține cazuri, moarte”, spune Kuki.

Realitatea din această perioadă pe care ne-o descrie Kuki e cu adevărat dureroasă:

„Cabinele veterinare și sanctuarele de animale sălbatice sunt asaltate, în această perioadă, de cereri de ajutor: căței care suferă crize epileptice, care au atacuri de panică sau chiar încetează din viață.

Căței și pisici care se pierd de spaimă și ajung sub roțile mașinilor. Păsări care mor pur și simplu, de stres, sau care, dezorientate de zgomot și de fum, se lovesc de clădiri. Animale sălbatice care trăiesc pe lângă așezări umane, care devin și ele victime ale „distracției” colective.”

El mai spune că trebuie să înțelegem că împărțim această planetă și cu alte ființe și suntem datori să le respectăm și să le protejăm: „Este, până la urmă, și casa lor”.

Ca sfaturi pentru posesorii de animale, Kuki Bărbuceanu enumeră:

„Asigurați-vă casa, ușile, porțile, gardurile, astfel încât cățeii care stau afară sau animalele mici de casă, să nu poată fugi. Chiar dacă nu o fac în mod normal, din cauza sperieturii, se poate întâmpla ca acestea să evadeze și să se ascundă.

Din cauza panicii, pot fi accidentate și uneori nu va mai fi nimic de făcut.

Nu ieșiți cu câinele la plimbare în noaptea de Revelion! O dată pe an, plimbarea de seară poate fi amânată până spre dimineață, atunci când sunetele puternice încetează.

Oferiți-le un loc unde să se simtă în siguranță, pe care îl puteți pregăti dinainte, fie în casă, fie în garaj, magazie, camera centralei etc. Așezați pături confortabile și chemați-le acolo, oferindu-le jucăriile sau recompensele preferate, astfel încât atunci când se tem, să știe că locul acela este sigur și să-l asocieze cu emoții pozitive.

Nu le duceți cu forța și nu încercați să-i scoateți cu forța de acolo; dacă sunteți acasă, încercați să aduceți animalele de companie (mai ales pe cele bătrâne și sensibile) de curte în casă, măcar până încetează focul de artificii;

Dacă animalele locuiesc deja în casă, lăsați-le să se retragă în locul în care se simt cel mai în siguranță, stați în preajma lor și purtați-vă cât se poate de natural. Creați un mediu cât mai liniștit astfel: – lăsați televizorul sau un radioul pe un program de muzică plăcută; – trageți jaluzele, storuri, draperii, astfel încât casa voastră să fie cât mai ferită de jocurile de lumini; – creați ascunzători confortabile pentru animăluțe sub masă, sub canapele etc;”

Ca o altă soluție, el mai susține și că în magazinele pentru animale, dar și în farmaciile veterinare, se găsesc feromoni care au rolul de a calma animalele stresate.

Instructor canin: „Personalitatea câinilor poate fi afectată”

La rândul său, instructorul canin Cătălin Cornea ne-a explicat că auzul animalelor poate fi afectat de petarde și artificii.

„Totodată, șocurile de care au parte în cazul acestor neplăcute surprize sonore pot crea probleme de ordin cardiac. Efectele în plan emoțional pot fi evidente. Petardele pot crea nesiguranțe, asocieri nedorite cu locuri, persoane, voci sau un anumit fel de a vorbi al omului cu câinele.

De asemenea, personalitatea câinilor poate fi afectată. Oamenii trebuie să aibă în vedere să nu își asocieze vocea dezmierdătoare, compătimitoare cu starea de anxietate a câinelui. Vocea poate crea acea stare de anxietate”.

  • Articol republicat
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro