Sari direct la conținut

Noul Guvern polonez, deschis dialogului cu Rusia

HotNews.ro

http://www.vremya.ru/2007/194/5/189767.html

In relatiile dintre Varsovia si Moscova se contureaza schimbari majore. Platforma civica (PO), partidul care a invins in alegerile de duminica, ocupa o pozitie deschisa spre dialog cu Rusia. Spre deosebire de formatiunea fratilor Kacyznski, Dreptate si Justitie (PiS), care a preferat confruntarea cu Moscova.

PiS a fost deseori criticat in Polonia pentru absenta unei politici rasaritene coerente in relatiile cu Rusia, Ucraina si Belarus. Dimpotriva, liderul PO, Donald Tusk vorbeste de necesitatea restabilirii dialogului cu Rusia fara complexe si suparari istorice.

Analistul Aleksandr Lipatov a comentat pentru cotidianul rus Vremya consecintele schimbarii de regim din Polonia, care va conduce inevitabil la demisia actualului ministru de externe, Anna Fotyga, la schimbari substantiale in interiorul Ministerului si la formarea unui nou guvern.

Rep: Se va modifica doar politica estica a Poloniei?

Aleksandr Lipatov: Nu. Dupa toate probabilitatile, vor fi afectate si relatiile cu Washingtonul. Ma refer in primul rand la evacuarea trupelor poloneze din Irak. Razboiul irakian este foarte impopular in Polonia, euforia generata de alianta cu SUA a trecut de mult atat la nivelul opiniei publice, cat si al elitei politice.

Mai ales ca Polonia nu a primit nimic in schimbul sprijinului ei – nu au fost rezolvate o serie de probleme economice, nu a fost oferit accesul liber al polonezilor in SUA. Schimbari vor exista, foarte probabil, si in raporturile cu UE. PO dispune de o cultura politica net superioara PiS.

Rep: Ce se va intampla cu planurile de amplasare a sistemelor americane antiracheta in Polonia?

Aleksandr Lipatov: Partidul lui Donald Tusk a dat de inteles ca nu este de acord cu proiectele SUA in aceasta privinta. Totusi, soarta scutului american va depinde de intentiile partidului de a duce la indeplinire promisiunile electorale si de parerea polonezilor. In acest sens au fost facute o serie de sondaje.

Impotriva s-au pronuntat locuitorii regiunii unde urmau sa fie desfasurate sistemele antiracheta. In balanta va cantari, probabil, si dorinta PO de a normaliza relatiile cu Rusia, care se opune planului SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro