Sari direct la conținut

Noul radar cubanez de lângă baza militară americană ar putea ajuta China să spioneze / Reacția ambasadei chineze

HotNews.ro
Cuba construiește o nouă bază militară cu radare care ar putea spiona baza navală Guantanamo Bay a Statelor Unite, aflată în apropiere, a constatat un think tank din Washington folosind imagini din satelit, aceasta fiind cea mai recentă actualizare a capacităților de supraveghere ale țării, despre care s-a crezut mult timp că sunt legate de China, potrivit Reuters.
Guantanamo Bay, Foto: Agerpres/AP
Guantanamo Bay, Foto: Agerpres/AP

Baza, aflată în construcție din 2021, dar despre care nu s-a raportat public anterior, se află la est de orașul Santiago de Cuba, în apropiere de cartierul El Salao, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) într-un raport publicat luni și menționat ulterior de Wall Street Journal.

Viceministrul cubanez de externe Carlos Fernandez de Cossio a negat că Cuba ar găzdui interese militare chineze pe insulă.

„(The) Wall Street Journal persistă în lansarea unei campanii de intimidare legate de Cuba. Fără a cita o sursă verificabilă sau a prezenta dovezi, încearcă să sperie publicul cu povești despre baze militare chineze care nu există și pe care nimeni nu le-a văzut, inclusiv ambasada SUA în Cuba”, a declarat de Cossio pe rețelele sociale.

Apropierea Cubei de SUA și de bazele sale militare din sud o face o locație bună pentru China, principalul rival strategic al Washingtonului, pentru a încerca să colecteze informații. CSIS a numit noua bază radar un „instrument puternic” care, odată devenit operațional, va putea monitoriza activitatea aeriană și maritimă a armatei americane.

Instalația, o rețea de antene dispuse circular, cu un diametru de aproximativ 130-200 de metri, „ar putea fi capabilă să urmărească semnale aflate la o distanță foarte mare, a declarat CSIS.

„Accesul la un astfel de avanpost ar oferi Chinei un punct de observație extrem de strategic în apropierea stației navale Guantanamo Bay”, a declarat acesta, referindu-se la baza militară americană cheie situată la 45 de mile (73 km) est de Santiago, al doilea oraș ca mărime din Cuba.

Astfel de rețele au fost utilizate intens în timpul Războiului Rece, dar Rusia și SUA au scos din uz majoritatea amplasamentelor lor în favoarea unei tehnologii mai avansate, a declarat CSIS. Cu toate acestea, grupul de reflecție a declarat că China a construit în mod activ noi astfel de rețele, inclusiv pe avanposturile recifului din Marea Chinei de Sud.

Anul trecut, oficiali ai administrației Biden au declarat că Beijingul spionează Cuba de ani de zile și a făcut presiuni pentru a-și îmbunătăți capacitățile de colectare a informațiilor acolo începând din 2019, acuzații pe care atât Beijingul, cât și Havana le-au negat.

Ambasada Chinei la Washington a declarat că Statele Unite au „exagerat” în mod repetat ideea spionajului și supravegherii Chinei din Cuba.

„Astfel de afirmații nu sunt altceva decât calomnii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Liu Pengyu.

INTERVIURILE HotNews.ro