Sari direct la conținut

Numărul animalelor salvate de polițiști în 2024, în creștere spectaculoasă

HotNews.ro
Câine și pisică, Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia
Câine și pisică, Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

În primele şapte luni ale acestui an, la nivel naţional, poliţiştii au identificat mai multe situaţii care au impus extragerea imediată a animalelor din starea de pericol în care se aflau, fiind necesară aplicarea ordinului de plasare în adăpost. Numărul animalelor salvate a crescut cu două treimi față de primele 7 luni ale anului 2023, informează Agerpres.

Ordinul de plasare în adăpost este un instrument administrativ conferit poliţistului în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat contra animalului, consecinţa fiind extragerea animalelor din starea de pericol în care se aflau, concomitent cu aplicarea măsurilor legale faţă de persoanele în cauză.

Au fost emise 366 de ordine de plasare în adăpost, cu 25% mai multe faţă de primele 7 luni ale anului 2023, fiind salvate şi plasate în adăpost 905 animale aflate în pericol (cu 67% mai multe), a informat IGPR.

Pentru neregulile de natură contravenţională constatate, au fost aplicate 11.487 de sancţiuni contravenţionale, cu 23% mai multe faţă de perioada similară a anului 2023, în valoare de 5.538.380 de lei.

Au fost întocmite 1.270 de dosare penale şi au fost soluţionate 1.289 de dosare, cu 8% mai multe faţă de primele 7 luni ale anului 2023.În cadrul acestor dosare, poliţiştii au efectuat 276 de percheziţii, cu 311% mai multe faţă de perioada ianuarie-iulie 2023.

Ca urmare a activităţilor desfăşurate, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 87 de persoane (reţinere/ arestare/ control judiciar), cu 58% mai multe faţă de primele 7 luni ale anului 2023.

În perioada de referinţă, s-au înregistrat creşteri şi în ceea ce priveşte numărul petiţiilor/sesizărilor înregistrate, acesta fiind de 7.568, cu 24% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, dar şi în ceea ce priveşte numărul sesizărilor primite prin Sistemul Naţional Unic de Urgenţă 112, respectiv 686 de sesizări, cu 66% mai multe.

De asemenea, poliţiştii au desfăşurat activităţi pentru verificarea respectării prevederilor legale privind gestionarea câinilor fără stăpân. În cadrul acestor activităţi, au fost verificate 2.544 de unităţi administrativ teritoriale privind înfiinţarea serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Totodată, s-au verificat condiţiile de deţinere a exemplarelor canine cazate de la nivelul adăposturilor publice.

În urma neregulile constatate, au fost aplicate 2.677 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.529.920 de lei, stabilindu-se termene pentru remedierea deficienţelor constatate. De asemenea, au fost întocmite patru dosare penale.

INTERVIURILE HotNews.ro