Sari direct la conținut

O lectie poloneza pentru partidele noastre (de Doc)

Inventarul stricaciunilor politice

Duminica trecuta s-au desfasurat in Polonia alegerile anticipate la doi ani dupa alegerile la termen; dupa destramarea coalitiei de guvernare Seimul (camera inferioara) si-a votat propria dizolvare. Da, la ei se pare ca se poate, nu e nici o catastrofa. Dincolo de diferentele care exista intre cele doua tari, cred ca rezultatele pot argumenta cateva sfaturi pentru politicienii nostri.

1. PD : Alegerile a trimis “Lege si Justitie”, partidul presedintelui Kaczynski, in opozitie. Democratii (si presedintele) ar trebui sa inteleaga ca sa fii partidul prezidential nu-ti garanteaza permanent succesul electoral.

Si ca radicalismul politic risca sa oboseasca sau chiar sa aduca la exasperare partenerii externi, (potentialii) aliati politici interni si, in fine, electoratul. Oamenii vor sa vada schimbari in mai bine, in principal in viata lor de zi cu zi. Si sustin o politica radicala, doar atat timp cat considera ca va produce, intr-un final, astfel de rezultate. Constitutia poloneza are un caracter prezidential mai pronuntat decat a noastra.

1. PNL : Alegerile au fost castigate de “Platforma civica”, un partid liberal, in ce priveste programul economic. Deci, se poate. Avem acolo un partid liberal care a castigat de unul singur alegerile, obtinand peste 41% dintre voturi. Prin comparatie, partidul condus de dl Tariceanu are un sprijin electoral extrem de modest. Si pretentii la fel de modeste.

Din cine stie ce motive, PNL pare sa fi abandonat cursa de-a ajunge unul din partidele majore ale Romaniei, desi la un moment dat o conducea. Iin schimb, echipa de conducere se declara multumita ca partidul isi conserva electoratul, in practica pentru faptul ca nu scad sub 10% in nici un sondaj. Mare realizare, ce sa spun.

E drept ca omologul sau polonez, partidul condus de dl Tusk, nu se proclama liberal in virtutea faptului ca se numeste astfel, sau ca are “inaintasi istorici” si portrete atarnate pe pereti. Nu, Platforma civica vine in principal cu un program liberal, privatizare si descentralizare, ba chiar si reformarea sistemului de vot intr-unul majoritar cu un tur.

2. PSD : Si la alegerile din 2005 si la cele din 2007, partidul de stanga din Polonia a punctat modest, in jur de 12%, iesind pe locurile trei sau patru, la distanta apreciabila fata de primele doua partide de dreapta. Asta desi in 2001 castigasera alegerile.

E o mare amagire sa crezi ca electoratul este foarte impresionat de argumente gen “trebuie musai sa existe un mare partid de stanga”; si ca poti sa-ti pastrezi statutul de partid major doar pentru ca vin analisti la souri de televiziune si citeaza tot felul de teorii si vorbesc de spectre politice, si doctrine politice, si mai stiu eu ce.

Si asta fara sa aduc in discutie in ce masura si partidul dlui Geoana este intr-adevar social-democrat, dincolo de faptul ca se numeste si se pretinde astfel.

2. PC, UDMR, PRM, PNG, PLD etc.: La alegerile din 2001 7 partide si aliante treceau de 5% din votul popular. In 2005, doar 6. La alegerile din 2007 doar 4. Coagularea scenei politice se petrece indiferent de sistemul de vot. Seimul polonez e ales pe un sistem proportional pe liste de partid, la fel ca la noi.

Comenteaza pe blogul lui Doc

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro