Sari direct la conținut

Ofertele pentru aparitia televiziunii digitale terestre in Romania sunt asteptate pana la 31 august

HotNews.ro

Termenul limita de depunere a ofertelor pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra, prin care 14 posturi TV in format digital ar putea fi receptionate gratuit, este 31 august, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii care a lansat spre vanzare caietele de sarcini. Stabilirea castigatorilor ar trebui sa aiba loc la data de 28 septembrie 2010 pentru primul multiplex (grup de servicii – de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise digital pe cale radio terestra) si la data de 8 octombrie 2010 pentru cel de-al doilea multiplex.

Acordarea a doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru va duce la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a programelor TV in Romania, pe langa platformele de difuzare a serviciilor TV prin cablu si satelit.

Participarea la procedurile de selectie este conditionata de achizitionarea, in prealabil, a caietelor de sarcini, in valoare de 1500 de lei. Documentele pot fi consultate pe pagina de internet a autoritatii de reglementare (aici) si pot fi obtinute de la sediul aceleasi institutii in perioada 2-9 iulie.

„Potrivit graficului de desfasurare a procedurilor de selectie actualizate de caietele de sarcini, termenul limita de depunere a ofertelor este 31 august pentru ambele multiplexe, urmand ca stabilirea castigatorilor sa aiba loc la data de 28 septembrie 2010 pentru primul multiplex si la data de 8 octombrie 2010 pentru cel de-al doilea. In situatia in care analiza ofertelor presupune procesarea unui volum mare de informatii, ANCOM poate prelungi termenele de stabilire a castigatorului si, respectiv, de depunere a contestatiei”, se arata in comunicatul autoritatii.

Procedurile de selectie comparativa se vor desfasura in trei etape:etapa de calificare, in care comisia desemnata de ANCOM va verifica daca ofertantii indeplinesc conditiile minime stabilite prin caietele de sarcini, etapa de evaluare a ofertelor, in care se vor evalua numai ofertele acelor participanti declarati calificati si, respectiv, etapa de desemnare a castigatorilor, in care cele doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru pentru primele doua multiplexe vor fi acordate ofertantilor care acumuleaza cel mai mare punctaj.

Participantii la procedurile de selectie comparative pot depune contestatie privind rezultatul licitatiei in termen de 3 zile lucratoare de la data primirii instiintarii privind rezultatul licitatiei, urmand ca in termen de 7 zile de la data depunerii contestatiilor o comisie desemnata de ANCOM sa solutioneze contestatiile.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii – de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise pe cale radio terestra, utilizand o modulatie digitala. Primele doua astfel de multiplexe ar putea permite difuzarea a 14 posturi TV in format digital.

  • 60% din populatie trebuie acoperita cu televiziune digitala terestra pana la 30 iunie 2011

Conform informatiilor din caietele de sarcini, acoperirea cu servicii de televiziune digitala terestra se va face in patru faze, respectandu-se urmatoarele termene:

– 30 iunie 2011 – acoperirea a cel putin 60% din populatie si 50% din teritoriu (prima faza a dezvoltarii),

– 31 decembrie 2011 – acoperirea a cel putin 80% din populatie si 70% din teritoriu (a doua faza),

– 30 iunie 2012 – acoperirea a cel putin 90% din populatie si 80% din teritoriu (a treia faza)

– 17 iunie 2015 – acoperirea a cel putin 95% din populatie (a patra faza).

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Oficialii ANCOM estimeaza ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV.

Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro