Olanda a devenit prima tara europeana care garanteaza prin lege principiul neutralitatii internetului
Senatul olandez a aprobat marti legea care garanteaza neutralitatea internetului si impiedica operatorii de telefonie mobila sa discrimineze anumite tipuri de continut, in raport cu altele. In iunie 2011 Camera Reprezentantilor a aprobat legea, trecerea de Senat era considerata o formalitate, iar Olanda devine a doua tara din lume – dupa Chile – care da o astfel de lege.
Operatorii pot interveni in anumite situatii exceptionale asupra vitezei conexiunilor daca reteaua este congestionata, insa in rest trebuie sa trateze la fel toate tipurile de continut.
Inca de anul trecut companii precum Vodafone si T Mobile se opuneau legii si amenintau ca, daca legea trece, internetul mobil va fi mai scump.
Cand operatorul telecom KPN a anuntat ca vrea sa-i taxeze suplimentar pe cei care folosesc pe telefoane diverse servicii de comunicare prin internet gen Skype, opinia publica a luat pozitie. Prin legea aprobata de Parlament, utilizatorii care folosesc astfel de servicii nu pot fi taxati in plus si nici accesul la aceste aplicatii nu poate fi blocat.
Practic, Olanda devine prima tara europeana care se opune unui internet mobil „cu doua viteze” in care anumite tipuri de continut sunt privilegiate in raport cu altele.
Operatorii de telefonie mobila s-au opus acestei legi si au spus ca autoritatile s-au grabit, nu au analizat lucrurile cum trebuie si e foarte posibil ca preturile la facturile de internet mobil sa creasca daca legea intra in vigoare.
In Europa, cei mai mari furnizori de internet sunt companii telecom precum Deutsche Telekom, France Telecom sau Telefonica, giganti care au mare putere in gestionarea retelelor proprii si pot rationaliza traficul, astfel incat anumite site-uri ale concurentei sa se incarce mai greu.
Exista un conflict latent intre marii operatori telecom si companii care ofera servicii gratuite cum ar fi Facebook, Google si Skype. Operatorii telecom spun ca aceste servicii incarca mult retelele, generand volum urias de tarfic, ceea ce inseamna ca trebuie facute noi investitii.