Sari direct la conținut

Olanda e pe cale sa aprobe o lege care sa garanteze neutralitatea internetului mobil

HotNews.ro

Parlamentul olandez supune marti la vot un proiect de lege care va garanta neutralitatea internetului mobil, astfel incat anumite tipuri de continut sa nu mai poata fi tratate in mod preferential in raport cu alte tipuri. Olanda vrea sa devina un exemplu si pentru alte tari europene in domeniul neutralitatii internetului pe seama caruia s-a discutat masiv in SUA, insa in Europa s-a facut relativ putin. Daca proiectul va fi adoptat, Olanda va avea cea mai radicala lege europeana pentru neutralitatea internetului.

Sunt toate sansele ca legea sa primeasca OK-ul legislativului olandez, astfel ca operatorii de telefonie mobila nu vor putea trata preferential diferite tipuri de continut si nu le vor putea taxa diferit. Mai ales in SUA s-a discutat mult despre pericolul unui „internet cu doua viteze” in care, spre exemplu, paginile unor companii care platesc sa se incarce mai repede in comparatie cu site-urile care nu contribuie cu nimic.

Furnizorii de servicii de telefonie mobila sustin existenta unei tratari diferentiate si spun ca daca toate tipurile de continut sunt tratate la fel, nu vor mai putea garanta calitatea conexiunii.

In Europa cei mai mari furnizori de internet sunt companii telecom precum Deutsche Telekom, France Telecom sau Telefonica, giganti care au mare putere in gestionarea retelelor proprii si pot rationaliza traficul, astfel incat anumite site-uri ale concurentei sa se incarce mai greu.

Exista un conflict latent intre marii operatori telecom si companii care ofera servicii gratuite cum ar fi Facebook, Google si Skype. Operatorii telecom spun ca aceste servicii incarca mult retelele, generand volum urias de tarfic, ceea ce inseamna ca trebuie facute noi investitii.

CE spunea in aprilie ca deschide o ancheta pentru a vedea daca principiul neutralitatii internetului este respectat si mentiona un sandaj care a identificat cazuri de blocare si taxare suplimentara in cazul serviciilor de telefonie prin internet (VoIP) din partea unor operatori de telefonie mobila din Austria, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Romania. Totusi, sunt voci in piata care spun ca CE are o atitudine de asteptare si nu a fost transanta pe subiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro