Oltchim a finalizat procedura de preluare a petrochimiei de la Arpechim Pitesti
Oltchim Ramnicu-Valcea a finalizat achizitia activitatilor de petrochimie din cadrul Arpechim de la OMV Petrom, dupa ce directorii celor doua companii au semnat documentele pentru transferul de proprietate, se arata intr-un comunicat al combinatului chimic remis BVB. De asemenea, personalul care opereaza si exploateaza activele achizitionate a fost preluat de Oltchim.
„Oltchim anunta finalizarea procedurii de achizitie de la OMV Petrom a activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Pitesti. Astfel, in cursul lunii ianuarie 2010 s-au indeplinit toate conditiile precedente din contractul de vanzare al activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Pitesti. Tranzactia incheiata astazi a fost finalizata dupa ce Consiliul Concurentei a autorizat, la inceputul acestei saptamani, operatiunea de concentrare economica realizata de Oltchim prin dobandirea controlului unic asupra activelor aferente activitatii de petrochimie de la OMV Petrom”, se arata in comunicat.
„Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia tinand cont de faptul ca activitatea de petrochimie de pe platforma Arpechim a fost proiectata inca de la infiintare pentru a functiona ca un sistem integrat cu activitatea combinatului Oltchim. Tranzactia finalizata astazi va permite Oltchim sa inceapa imediat operatiunile de revizie a instalatiilor Arpechim in vederea repornirii acestora”, a declarat Constantin Roibu, director general Oltchim.
Oficialii Oltchim estimeaza ca in 2010, o data cu repornirea petrochimiei Arpechim in aprilie 2010, cifra de afaceri a companiei va creste de 2,6 ori, la 674 milioane de euro. Combinatul chimic a realizat in 2009 o cifra de afaceri de 254 milioane de euro, ca urmare a functionarii sub 50% din capacitate din cauza lipsei de materii prime: etilena si propilena.
Consiliul Concurentei a avizat miercuri preluarea de catre Oltchim a activitatilor de petrochimie de la Arpechim, pentru care va plati 13 milioane de euro companiei Petrom.
Oltchim si Petrom au ajuns la mijlocul lunii decembrie la un acord pentru preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim. Pe langa cele 13 milioane de euro ce vor fi platite pentru aceste active, cele doua companii au convenit ca datoriile combinatului chimic catre Petrom, de 112,4 milioane de lei, sa fie reesalonate pe o perioada de trei ani.
Activele transferate sunt instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare.
Totodata, cei aproximativ 560 de salariati din cadrul activitatii de petrochimie din Arpechim vor fi transferati la Oltchim.
In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa, in conditiile in care activitatea companiei depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.
Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie 2009, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%. Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE, actionar in cadrul combinatului, a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim.
Grupul PCC a depus in 18 septembrie 2009 o plangere la Comisia Europeana, prin care cerea ca garantia prevazuta a fi emisa de Eximbank pentru creditul de 62 milioane euro sa fie inclusa in investigatia Comisiei Europene declansata la 15 septembrie 2009, sau initierea de catre Comisie a unei proceduri separate de investigatie in privinta acestei masuri.
La mijlocul lunii noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat o procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la garantia in valoare de 49,6 milioane de euro emisa de Eximbank in favoarea Oltchim.
Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni din 2009, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.