Sari direct la conținut

OMV cumpara ce-a „donat” Petrom in urma cu trei ani

Saptamana Financiara

Miscarea pe care a facut-o Petrom, cand a incheiat un nou contract cu Petromservice si a anuntat preluarea pachetelor majoritare de actiuni de la Rafiserv Petrobrazi si Rafiserv Arpechim, a starnit o serie de reactii in piata, de la nemultumirea micilor actionari ai companiei pana la avertismentul lansat de Consiliul Concurentei

In 1997, cand a luat fiinta Societatea Nationala a Petrolului Petrom SA, Divizia Mecano-Energetica a fost restructurata sub denumirea de Petroserv, ne informeaza site-ul oficial al companiei.

Tot de aici aflam ca, in urma procesului de reorganizare si privatizare la Petrom, in februarie 2002, a luat fiinta societatea Petromservice SA „care a preluat activele, salariatii, experienta si activitatile Petroserv”. Petromservice este detinuta in proportie de 50% de angajatii Petrom prin PAS, restul de 50% apartinand unui numar de 8.500 de persoane fizice, in majoritate angajati ai Petrom.

Tot in vederea privatizarii, s-a decis externalizarea serviciilor de intretinere din cadrul rafinariilor Arpechim si Petrobrazi, in urma careia au rezultat doua companii cu capital integral privat, Rafiserv Arpechim si Rafiserv Petrobrazi, tocmai cele pe care OMV a decis acum sa le cumpere.

Disponibilizare prin… externalizare

Disponibilizarea unor angajati din cadrul Petrom a starnit, la vremea respectiva, discutii cu FMI, a carui delegatie si-a amanat, la inceputul anului 2002, vizita in Romania.

Fondul solicitase disponibilizarea a 4.200 de salariati din industrie in primul trimestru al anului 2002, iar guvernul de atunci a optat pentru o solutie inedita: cei concediati au fost imediat reangajati in noi societati, private, desprinse din Petrom.

In timp ce executivul sustinea ca este vorba despre o concediere, FMI vorbea de externalizare, pornind de la sensul termenului, si anume trecerea unui nucleu din cadrul unei societati in aceeasi societate, dar cu alte atributii. Disputa a determinat amanarea unei transe de 150 de milioane de dolari de la FMI si a imprumutului PSAL de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondiala.

Nemultumirea FMI provenea din faptul ca noile companii cu capital privat desprinse din Petrom continuau sa deruleze o mare parte a activitatii pe relatia cu Petrom.

Internalizarea… externalizarii

OMV pare acum ca vrea sa-si recupereze o parte din copiii pierduti prin celebrele externalizari, facute atunci cu titlu gratuit. Petrom a decis sa preia pachetele majoritare de actiuni la Rafiserv Petrobrazi si Rafiserv Arpechim. Suma este confidentiala, iar motivatia tine de imbunatatirea serviciilor de mentenanta in rafinariile companiei petroliere.

Petrom a decis si schimbarea contractului cu un alt „externalizat”, Petromservice, printr-o noua intelegere, valabila pana in 2012. Contractul stabileste un volum minim de lucrari in valoare de 180 milioane euro in 2006, cu 20 de milioane mai putin decat in 2005 si cu 63 de milioane mai putin decat in 2004. Suma minima garantata va descreste cu 10% in fiecare dintre anii urmatori.

Ce pierde Petromservice

Contractul prevede reducerea numarului de echipe Petromservice care vor presta servicii pentru Petrom si eliminarea schimburilor de noapte in anul 2006. Se reduce si personalul Petromservice alocat activitatilor de mentenanta si care va fi implicat direct in operatiuni, in conformitate cu necesarul Petrom agreat.

Petromservice a fost de acord sa isi imbunatateasca standardele de calitate si procedurile de operare astfel incat sa obtina certificare de la Norske Veritas pana la 30 iunie 2008 sau, in mod alternativ, sa includa, pana la 31 decembrie 2007, in structura actionariatului un partener international reputat acceptabil pentru Petrom.

De asemenea, societatea isi va pierde si numele, acesta urmand sa fie schimbat in asa fel incat sa nu mai fie asociat cu Petrom.

Ce castiga

Aproape un miliard de euro comenzi asigurate pana in 2012. Cifra reprezinta un volum minim de lucrari, dar ea poate fi mai mare, in functie de necesitatile Petrom. In plus, Petrom a fost de acord sa suporte platile compensatorii aferente oricaror concedieri colective implementate de Petromservice pana la 31 decembrie 2007, decizie care a starnit nemultumirea micilor actionari ai companiei.

Acestia isi vad amenintate dividendele si solicita efectuarea platilor din bugetul OMV, in caz contrar amenintand cu procesul.

Politici anticoncurentiale?

Consiliul Concurentei analizeaza in prezent operatiunile de concentrare economica rezultate prin dobandirea controlului de catre SC PETROM SA la SC Rafiserv Arpechim SA si SC Rafiserv Petrobrazi SA, operatiune notificata in termenul legal, ne-a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Barbu.

Consiliul a avertizat saptamana trecuta ca PETROM risca o amenda cuprinsa intre 1 si 10% din cifra de afaceri a companiei daca nu notifica, in termenul stabilit de lege, contractele susceptibile de restrictionarea concurentei. In aceeasi zi, Petrom si Petromservice au anuntat ca vor solicita Consiliul Concurentei aprobarea contractului de service.

In conformitate cu prevederile Legii concurentei, contractele care contin clauze de restrictionare a concurentei trebuie notificate Consiliului, pentru evaluarea posibilului impact anticoncurential al acestora asupra pietei.

INTERVIU LIVIU LUCA

Liviu Luca nici petrol n-a mancat, nici gura nu-i miroase

Am incercat sa lamurim cateva dintre aspectele acestei afaceri printr-o discutie cu presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente PETROM, Liviu Luca. Petromservice este controlata, in proportie de 50 la suta, de Asociatia Salariatilor Petrom.

Sindicat care, potrivit BBC, detine mai multe firme, dar si un imperiu media: 16 televiziuni, printre care Realitatea TV, si 9 radiouri locale, plus grupul de presa Ziua si compania Global Media.

Rep: Buna ziua.

Nu ma intrebati de Petromervice, ca nu eu sunt cu Petromservice. Discutati cu conducerea executiva.

Rep: Voiam sa cerem de la dv. cateva lamuriri pentru ca sunteti mai aproape de istoria companiei, de fapt sunteti printre cei care au sustinut-o in toti acesti ani.

Cum am sustinut-o? In general, este bine sa fim atenti la cuvinte.

Rep: Corect. Initial, FMI sau Banca Mondiala a cerut disponibilizarea unor angajati din Petrom si s-a ales solutia externalizarii.

Aflu de la dv. treaba asta. Ma rog, nefiind in board-ul FMI-ului…

Rep: A fost si un program PSAL amanat pentru niste concedieri colective care trebuiau facute din Petrom si atunci s-a decis o externalizare de activitati cu Petroserv.

OK.

Rep: Acum, de fapt, o parte din aceste societati se reintegreaza in Petrom.

Cum adica? La ce va referiti?

Rep: La ultimele decizii ale Petrom de a prelua, printre altele, Rafiserv Arpechim.

A, bun, asta discutati cu cei implicati. Eu nu sunt in conducerea nici unei companii.

Rep: Totusi, sunteti seful sindicatului din Petrom.

Da, ca sef al sindicatului din Petrom pot sa discut.

Rep: Initial, s-a cerut externalizarea acestor societati din Petrom. Cum vi se pare aceasta decizie: o data sunt externalizate, dupa aceea sunt preluate…

Habar nu am. Aceasta este deja problema OMV-ului. Cred ca OMV a dorit sa aiba in mana lor reparatia din rafinarii.

Rep: Aveti emotii in legatura cu aceasta discutie din Consiliul Concurentei?

De ce sa am emotii?

Rep: In cazul in care se considera ca este vorba de o concentrare a pietei?

Habar nu am, asta va hotari Consiliul Concurentei.

Rep: A mai aparut o stire interesanta, cu un actionar minoritar care a cerut ca platile compensatorii din Petromservice sa fie platite de OMV, si nu de Petrom, pentru ca ar diminua profitul companiei.

Asta deja e problema actionarului minoritar si problema justitiei. Mi se pare normal ca actionarul minoritar sa-si apere interesele. Ce a facut omul mi se pare absolut normal, este legal, care e problema?

Rep: El spune ca ar putea chema in instanta administratorii Petrom.

Este dreptul lui.

Rep: Haideti sa va intreb altceva, pentru ca pe tema aceasta nu prea vreti sa raspundeti.

Atentie, stimate domn! Eu v-am atras atentia a doua oara sa fim foarte atenti la cuvintele pe care le folosim.

Rep: Corect iar.

De ce, dumneavoastra aveati cumva un raspuns pe care doreati sa-l aflati de la mine?

Rep: Nu. Stiu ca anul trecut au existat niste discutii contradictorii intre dv. si conducerea Petrom.

Discutii contradictorii or fi fost multe. Vizavi de ce?

Rep: Vizavi de politica Petrom. Parea ca nu este pace intre dv. si ei.

Intre sindicat si patron niciodata nu este pace.

Rep: Dar acum, prin aceste plati compensatorii, s-ar putea ajunge la aceasta pace?

Fiecare isi face jobul. Patronatul incearca sa obtina un profit cat mai mare, noi incercam sa avem cat mai multe avantaje pentru salariati.

Rep: Dv. conduceti si oamenii de la Petromservice. Ma insel?

Nu. Nu va inselati.

Rep: Presupun ca ati fost printre principalii negociatori ai acestui contract.

Da, din punct de vedere sindical, negocierea, daca va referiti la sindicatul Petromservice, a vizat prezentarea unor masuri compensatorii, numarul de locuri de munca de care beneficiaza…

Rep: Este mai bun acest contract deca vechiul contract pana in 2007?

Daca va spun ca habar nu am care este contractul nu o sa ma credeti.

Rep: Nu. Nu cred.

Bine, dar eu v-am spus totusi.

Rep: Acum este vorba de o reducere a volumului de lucrari asigurate, dar se prelungeste perioada in care se asigura aceste lucrari. E mai bun acest contract decat cel vechi?

Intrebati-i pe cei de la Petromservice. Nu este o treaba care sa ma priveasca pe mine. Poate sa sa ma priveasca pe mine vizavi de stabilitatea locurilor de munca. Atat.

Rep: Chiar si din acest punct de vedere, reducandu-se volumul de comenzi, se reduce si nivelul de forta de munca necesar, nu?

Deci, dupa cate stiu eu, de la dv., ati spus ca se reduce nivelul comenzilor garantate. Este cu totul altceva. Este cu totul si cu totul altceva. Daca vorbim amandoi aceeasi limba romana, este vorba de a garanta un anumit nivel de lucrari.

Rep: Care ar putea fi mai mare, inteleg.

Bineinteles. Mai mic nu poate sa fie. Mai mare, da. Mai mare poate sa fie functie de situatia de pe teren.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro