Sari direct la conținut

ONG-urile anti-TTIP au dat in judecata Comisia Europeana la Curtea de la Luxemburg, pentru respingerea initiativei STOP TTIP

HotNews.ro
Manifestatie anti-TTIP la Luxemburg, Foto: Flickr
Manifestatie anti-TTIP la Luxemburg, Foto: Flickr

Coalitia de organizatii non-guvernamentale din Europa care se opune viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) negociat intre SUA si UE, a deschis, luni, o actiune juridica, la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, impotriva Comisiei Europene, dupa ce executivul comunitar a respins initiativa cetateneasca STOP TTIP.

Informatia a fost anuntata, marti, in Romania, de organizatia ecologista Terra Mileniul III, parte a coalitiei Stop TTIP, care sustine ca inglobeaza circa 300 de asociatii la nivel european.

In Romania, Coalitia STOP TTIP mai include, printre altele, organizatiile Salvati Rosia Montana, Active Watch, Grupul de Interventie Civica, Militia Spirituala, Mining Watch, Romania Fara Ei si Romania Vie.

Organiatiile reunite in Coalitia STOP TTIP au lansat o initiativa cetateneasca prin care cereau Comisiei Europene sa recomande Consiliului UE sa-si revoce mandatul dat Comisiei pentru negocierea TTIP cu guvernul american.

In 11 septembrie, Comisia a respins initiativa cetateneasca, pe motiv ca ii depaseste competentele.

Ulterior Consiliul a desecretizat mandatul de negocierie TTIP, pentru a mai dezamorsa tensiunea din strada, insa in 11 octombrie liderii initiativei cetatenesti anti-TTIP au facut un apel trans-european pentru proteste in strada fata de continuarea negocierilor transatlantice. Intensitatea protestelor si coerenta revendicarilor pot fi privite ca un indicator al atitudinii strazii fata de TTIP.

Luni, la Luxemburg, aproximativ 100 de persoane au participat la o demonstratie in fata Curtii Europene de Justitie impotriva respingrii initiativei cetatenesti STOP TTIP de catre Comisia Europeana. Manifestantii s-au declarat atat impotriva TTIP, negociat in prezent intre Comisia Europeana si guvernul SUA, cat si contra acordului UE-Canada, pentru care negocierile s-au finalizat deja.

„Noi nu contestam doar de dragul acestei initiative, ci si pentru viitoarele initiative cetatenesti europene. Cand vine vorba de negocierea tratatelor internationale, Comisia Europeana doreste sa excluda cetatenii. In timp ce acestea sunt in curs de negociere, oamenilor li se spune sa nu intervina, iar cand contractele finale sunt puse pe masa, e prea tarziu. Prin pozitia juridica a Comisiei efectiv se previne initierea unor viitoare initiative cetatenesti care sa vizeze acordurile internationale”, a declarat Michael Efler, reprezentant al comitetului cetatenesc, citat de comuncatul Terra Mileniul III.

Dupa respingerea initiativei cetatenesti STOP TTIP de catre Comisia Europeana, organizatiile non-guvernamentale au lansat o noua petitie, prin care solicita Comisiei sa renunte la acordurile comerciale mentionate.

Potrivit ONG-urilor initiatoare, noua petitie a adunat pana in prezent peste 850.000 de semnaturi in doar o luna si 3 zile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro