Sari direct la conținut

[P] 7 Criterii la care să fii atent când alegi un scaun

Smile Media
7 Criterii la care să fii atent când alegi un scaun, Foto: scauneonline.ro
7 Criterii la care să fii atent când alegi un scaun, Foto: scauneonline.ro

Studiile recente arată că fiecare dintre noi petrecem mai bine de jumătate de zi pe scaun. Cum mulţi dintre noi nu adoptăm o poziţie de lucru corectă, în timp ajungem să suferim din cauza acestui lucru mai mult decât ne-am fi imaginat.

Pentru a evita afecţiunile grave cauzate de menţinerea corpului în poziţia de şezut o perioadă îndelungată de timp, putem începe prin implementarea unei rutine zilnice. Bineînţeles putem opta pentru:

  • Menţinerea unei poziţii corecte atunci când lucrăm;
  • Relaxarea corpului în pauze de câte 5-10 minute/oră;
  • Alegerea unui scaun de birou potrivit.

Toate acestea pot fi implementate cu uşurinţă, însă alegerea unui scaun de birou potrivit ar trebui să fie luată după o documentare riguroasă. Iată în continuare care sunt aspectele pe care să le ai în vedere atunci când alegi un scaun de birou sau un scaun de gaming.

  1. Ergonomie

Cu toţii am auzit de ergonomie, disciplina care are rolul de a studia şi de a optimiza condiţiile de muncă, însă puţini dintre noi alegem piesele de mobilier după acest criteriu. Ei bine, un scaun de birou ergonomic este acel scaun care susţine corect corpul în poziţia de şezut şi bifează toate criteriile următoare:

  • Oferă o postură corectă;
  • Oferă sprijin pentru coloană;
  • Contribuie la distribuirea corectă a greutăţii;
  • Conferă stabilitate şi confort;
  • Dispune de accesorii scaune reglabile;
  • Oferă libertate de mişcare.

Pe piaţă vei găsi o multitudine de oferte de modele de scaune de birou ergonomice, însă trebuie să ştii că un scaun cu adevărat ergonomic are mai multe părţi reglabile. Aceste părţi reglabile sunt esenţiale pentru că ele permit modificarea scaunului în funcţie de fizionomia proprie a unui individ.

În cazul în care îţi doreşti un scaun de birou potrivit pentru timpul în care te joci, trebuie să ştii că vei găsi pe piaţă şi o multitudine de modele de scaune de gaming ergonomice.

  1. Înălţimea, lăţimea şi adâncimea

Puţină lume ştie că o postură de lucru corectă este obţinută atunci când scaunul de birou are o înălţime potrivită. Mai precis, specialiştii din domeniu recomandă ca atunci când stai în poziţia de şezut, tălpile să atingă în întregime podeaua şi picioarele să realizeze un unghi de 90 de grade în dreptul genunchilor. Pentru a obţine această postură este necesar ca scaunul să permită reglarea înălţimii.

În ceea ce priveşte lăţimea, un scaun potrivit ar trebui să ofere utilizatorului cel puţin 2,5 centimetri liberi în fiecare parte a şoldurilor. De asemenea, atunci când cumperi un scaun ar trebui să te asiguri că braţele tale atingi în mod natural cotierele, fără a face un efort suplimentar în a-ţi susţine braţele.

Adâncimea este şi ea importantă, astfel că scaunul trebuie să susţină trei sferturi din lungimea coapselor.

  1. Spătarul

Atunci când alegi un scaun de birou trebuie să te asiguri că acesta oferă posibilitatea de reglare a înclinaţiei. Acest lucru îţi va permite să alegi unghiul potrivit pentru propria ta fizionomie. De asemenea, spătarul trebuie să susţină întregul tău spate.

Iar pentru a beneficia şi de mai mult confort, îţi recomandăm să alegi un scaun care are şi un suport lombar. Această caracteristică contribuie la distribuirea uniformă a greutăţii şi la reducerea presiunii pe care coloana o resimte în timpul utilizării scaunului.

  1. Picioarele și roțile scaunului de birou

Picioarele unui scaun de birou ar trebui să fie ajustabile, iar rotile neapărat mobile. De asemenea, verifică şi calitatea lor. Picioarele și roțile scaunului de birou trebuie să fie realizate din materiale de calitate, care să reziste în timp şi să îţi ofere libertatea de mişcare de care ai nevoie. De asemenea, verifica dacă sunt acoperite şi un material gumat care să protejeze pardoseală.

  1. Calitatea materialelor

Atunci când achiziţionezi un scaun de birou trebuie să ai în vedere şi calitatea materialelor din care acesta este confecţionat. De ce? Pentru că ele influenţează extrem de mult atât confortul în timpul utilizării, cât şi rezistenţa la uzură.

Prin urmare îţi recomandăm să eviţi materialele sintetice, bureţii care se deformează uşor şi elementele din plastic care se pot sparge cu uşurinţă. De asemenea, îţi recomandăm să eviţi pe cât de mult posibil materialele care se murdăresc cu uşurinţă.

  1. Dotări suplimentare

Chiar dacă discutăm de un scaun de birou, din cauza perioadei prelungite pe care o petrecem în şezut, trebuie să găsim soluţii prin care să ne protejăm sănătatea şi să ne asigurăm confortul. Prin urmare, un scaun de birou poate avea dotări suplimentare, precum:

  • Suport pentru picioare;
  • Suport pentru tastatură şi mouse;
  • Încălzire în zona lombară;
  • Funcţii de masaj;
  • Roti antiderapante;
  • Funcţie balans;
  • Funcţie de şezlong – scaunul poate fi transformat în şezlong.
  1. Preţul

În ziua de astăzi preţul este un factor de decizie important, iar un scaun de birou de calitate nu este tocmai ieftin. Însă, trebuie să ştii că modelele mai costisitoare îndeplinesc mai multe criterii şi rezistă o perioadă mai îndelunga de timp. Iar în acest mod investiţia ta este amortizata în timp.

Pe final îţi recomandăm să alegi cu mare grijă scaunul de birou sau cel de gaming. El trebuie să îţi ofere confort maxim de fiecare dată când îl utilizezi, indiferent de durată, şi să contribuie la menţinerea unei posturi de lucru corecte. De asemenea, el trebuie să reziste o perioadă cât mai îndelungată de timp, astfel încât investiţia să poată fi recuperată în timp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro