Sari direct la conținut

Paradoxul pietei imobiliare din Bucuresti: mii de apartamente noi sunt goale

HotNews.ro

Multe anunturi de proiecte finalizate, putine livrari – noile blocuri de locuinte livrate in 2007 in Bucuresti sunt pe jumatate goale, in ciuda cererii imense, foarte multe apartamente fiind cumparate pentru a fi revandute sau inchiriate la preturi uriase, arata un studiu al companiei poloneze de consultanta imobiliara Reas. In 2007, s-au anuntat 3500 de noi apartamente, au fost finalizate intre 1500-2000, iar acum aproape jumatate se afla spre revanzare sau inchiriere, in principal din cauza investitorilor speculativi.

Situatia din Bucuresti in 2008: cerere estimata – circa 135.000 noi locuinte, oferta – maxim 6000 noi locuinte finalizate

Anul trecut, pe piata rezidentiala din Bucuresti au fost livrate aproximativ 1500-2000 de noi apartamente prin proiecte rezidentiale mari si medii, din cele 3500 de apartamente anuntate anterior.

Potrivit informatiilor dezvoltatorilor, citate de analistii companiei poloneze, pentru acest an sunt asteptate spre finalizare 5000-6000 de locuinte noi, in conditiile in care cererea de noi locuinte din Bucuresti este de 135.000 de unitati.

Ritmul constructiilor este scazut si desi dezvoltatorii vand cu mult timp inainte sa inceapa efectiv constructia, numarul locuintelor livrate este foarte mic. Mai mult, noile blocuri aparute raman pe jumatate goale, in special datorita speculatiilor imobiliare. Cei care cumpara initial, vand sau inchiriaza ulterior la preturi uriase.

Printre exemplele date se numara proiectul „Quadra Place”, cu 343 de apartamente livrate in toamna lui 2007 in partea de vest a Capitalei, unde 20-25% din imobile sunt in prezent scoase spre revanzare de anumite agentii.

Un alt exemplu: „Central Park”, cu 450 unitati livrate la sfarsitul lui 2007 – inceputul lui 2008, unde cel putin 25% din locuinte se afla acum spre vanzare sau inchiriere.

Un alt exemplu este „Emerald Residence”, cu data de finalizare martie 2008, in nord-estul Capitalei, cu 279 apartamente si unde, potrivit statisticilor oferite de dezvoltatori, numai 40% din apartamente vor fi ocupate de clienti finali. Restul, sustin analistii Reas, sunt achizitionate pentru investitii.

De asemenea, raportul mai aminteste si de proiectul Baneasa, a carui prima faza a fost finalizata si in care majoritatea locuintelor livrate sunt in prezent oferite spre inchiriere. Tot proiectul Baneasa este dat ca exemplu si pentru preturi.

Potrivit analistilor Reas, chiria lunara la un apartament de 2 sau de 3 dormitoare din acest proiect rezidential este de 3500-4000 euro, in conditiile in care cu aceeasi bani si in aceeasi zona poate fi inchiriata o vila cu facilitati similare.

Compania Reas ofera consultanta pe pietele imobiliare din Polonia si Romania (in Romania din 2007) si este partener strategic al companiei de consultanta Jones Lang LaSalle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro