Sari direct la conținut

Perspectivele economice ale zonei euro nu au fost niciodata mai bune de la inceputul crizei, in 2008 – Mario Draghi, seful BCE

HotNews.ro
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua

Perspectivele economice ale zonei euro nu au fost niciodata mai bune de la inceputul crizei, in 2008, chiar daca relansarea ramane fragila, a declarat vineri presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, scrie AFP.

„Perspectivele economice pentru zona euro sunt in prezent mai bune decat au fost vreodata in cursul ultimilor sapte lungi ani (…) dar o relansare ciclica nu rezolva de una singura toate problemele Europei”, fie ca e vorba de datorii sau de somajul in continuare prea ridicat, a afirmat Draghi, cu ocazia unui forum organizat de BCE la Sintra, in Portugalia. Acesta a cerut guvernelor europene sa profite de aceasta conjunctura pentru a se angaja la reforme structurale.

„O relansare ciclica reuseste sa furnizeze conditii aproape perfecte pentru ca guvernele sa se lanseze de o maniera sistematica in reforme structurale care vor ancora revenirea la crestere”, a adaugat Draghi. Presedintele BCE a subliniat ca, daca relansarea se contureaza, pentru moment „potentialul crestere este anticipat sa ramana sub rata de crestere dinaintea crizei”, de unde si necesitatea urgenta a reformelor.

Pentru al doilea an, BCE a invitat bancile centrale lumea intreaga si economisti sa dezbata un subiect timp de trei zile, la Sintra, la 25 kilometri de Lisabona. Tema acestei editii este „inflatie si somaj in Europa”.

Daca inflatia este evident prima misiune a BCE, reducerea somajului nu intra in mandatul institutiei monetare de la Frankfurt, spre deosebire de omologii americani de la Fed.

Aceasta nu l-a impiedicat pe Mario Draghi sa aprecieze ca „in calitate de gardian al monedei” are „un interes legitim” sa ceara aplicarea de masuri structurale, in special pe piata muncii, ceea ce ar permite intarirea relansarii si rezistenta zonei euro la socuri.

Departe de a aduce „castiguri marginale”, „reformele structurale pot degaja in prezent potentialul neexploatat al unor importante castiguri de productivitate, locuri de munca si bunastare si (…) acestea vor juca un rol crucial pentru a se asigura ca actuala relansare ciclica se intareste”, a explicat presedintele BCE.

„Cu cat vor avea loc mai devreme, cu atat va fi mai bine”, a subliniat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro