Piata romaneasca de leasing a scazut cu 72% in 2009
Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 72% fata de 2008 in functie de valoarea bunurilor finantate, la 1,33 miliarde de euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania. Scaderea pietei leasingului s-a datorat diminuarii afacerilor pe segmentul auto si pe cel al echipamentelor, care detin cele mai importante ponderi in portofoliul companiilor.
„Finantarile pentru achizitia de vehicule au scazut anul trecut mai mult decat media pietei, respectiv 75,2%, la 839,58 milioane de euro. De asemenea, segmentul echipamentelor a coborat cu 75,9%, la 261,15 milioane de euro. Pe segmentul imobiliar scaderea a fost de 34%, la 232.64 milioane de euro”, a declarat Jean-Claude Boloux, presedintele ALB.
Finantarile acordate in 2009 s-au indreptat in cea mai mare parte catre sectorul transporturilor, respectiv 63%, in vreme ce 20% din total au vizat echipamentele, iar 17% sectorul imobiliar.
In domeniul finantarii transporturilor, autoturismele detin o cota de 61%, vehiculele comerciale grele 21%, vehiculele comerciale usoare 16%, iar alte tipuri de vehicule un procent de 2% din total. Finantarea in domeniul transporturilor inregistreaza o scadere de aproximativ 72% in domeniul autoturismelor si a vehiculelor comerciale usoare. Scaderea cea mai importanta, de 81%, a avut loc in sectorul vehiculelor comerciale grele.
Din finantarea categoriei echipamentelor, domeniul constructiilor reprezinta o cota de 22%, in scadere cu 87% fata de 2008, 8% in domeniul echipamentelor IT si software, 8% echipamente destinate industriei metalurgice, 4% industria alimentara, 5% echipament medical, 9% echipament agricol, 3% industria de prelucrare a lemnului, 4% industria chimica si 37% alte domenii, au mai aratat reprezentantii ALB.
Potrivit acestora, cu exceptia echipamentelor de constructii care au cunoscut o reducere de aproximativ 87%, scaderea finantarilor in domeniul echipamentelor a urmarit tendinta generala a pietei.
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 36% si de cea a spatiilor de birou cu 26%. Finantarea terenurilor reprezinta 4%, in timp ce restul de 34% reprezinta hoteluri si sectorul rezidential.
Cea mai mare parte a finantarilor au fost atrase de clientii corporativi, respectiv 91% din total, urmati de retail, cu 8% si de sectorul public, cu 1%.
Jean-Claude Boloux crede ca piata de leasing va stagna sau va creste usor in acest an, insa aceasta va depinde si de evolutia economiei romanesti. El a mai mentionat ca firmele de leasing vor finanta in acest an sectoarele cu potential de dezvoltare, precum cel medical, agricultura sau IT.