Sari direct la conținut

Pictură istorică, veche de 400 de ani, scoasă la vânzare în Licitația de Design Interior

Smile Media
Expoziția „Case frumoase”, la Palatul Cesianu-Racoviță, Foto: Artmark
Expoziția „Case frumoase”, la Palatul Cesianu-Racoviță, Foto: Artmark

Primul eveniment dedicat designului interior din noul sezon al pieței românești de artă reunește aproximativ 200 de piese de colecție: obiecte decorative, pictură de epocă, sculpturi, vase din materiale rare, mobilier realizat în celebre ateliere europene, fiind dedicate designerilor de interior, care caută să inoveze spațiile interioare, dar și celor care își propun să decoreze casele într-un stil eclectic. De-a lungul ultimilor ani, licitațiile dedicate designului interior, organizate de A10 by Artmark, au devenit noul market concentrat pe design interior, unde prețurile de pornire ale obiectelor reprezintă 20-40% din prețul pieței, care cuprinde clasicele magazine home&deco.

Unul dintre aspectele definitorii ale evenimentului „Case frumoase. Licitația de Design Interior, inclusiv o colecție de corpuri de iluminat” este varietatea, reunind stilurile Baroc, Art Nouveau, Art Deco sau Rococo, dar și esența altor epoci care au influențat profund evoluția designului interior.

O apariție excepțională în piața românească de artă este opera de artă „Madona cu pruncul” semnată de pictorul flamand Adrian de Bie, cunoscut pentru portretele și scenele biblice pe care le-a pictat în ceea ce s-a chemat „secolul de aur al picturii olandeze”. În lume s-au păstrat doar puține opere realizate de artist. Dintre acestea, amintim „Portrait de vieille femme”, care datează din 1652, aflat în colecția muzeului din Darmstadt, Germania, sau tripticul cu temă religioasă realizat în biserica Eligius din Lier, Belgia. Lucrarea din licitație, de mari dimensiuni, veche de 400 de ani, are prețul de pornire de 6.000 de euro și provine din celebra colecție istorică a renumitei pianiste Cella Delavrancea.

Preferat al Regelui Soare, Louis al XIV-lea, dar și al primului președinte al Franței, Napoleon al III-lea, mobilierul de tip Boulle (provenind de la numele celebrului ebenist André-Charles Boulle) s-a bucurat de un prestigiu regal și aristocratic timp de secole, fiind sinonim cu rafinamentul, luxul și detaliile fine. Exemple splendide ale designului de mobilier clasic Boulle sunt și cele 4 piese din licitația din 24 octombrie: impresionant secretaire Boulle în stil Napoleon al III-lea (preț de pornire 2.500 de euro), birou tip Boulle în stil Napoleon al III-lea, decorat cu intarsii și decorațiuni din bronz (preț de pornire 2.000 de euro), birou în manieră Napoleon III, cu marchetărie tip Boulle (preț de pornire 1.000 de euro) și comodă tip Boulle în stil Napoleon III, ornată cu intarsii și decorațiuni din bronz (preț de pornire 700 de euro).

Evenimentul „Case frumoase. Licitația de Design Interior, inclusiv o colecție de corpuri de iluminat” va avea loc marți, 24 octombrie, ora 19:00, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online pe platforma Artmark Live. Expoziția licitației este deschisă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00, iar vizitatorii au prilejul de a primi consiliere în alegerea pieselor decorative din partea consultanților de artă prezenți.

Articol susţinut de A10 by Artmark

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro