Sari direct la conținut

Piete financiare: Votul catalan a lovit in moneda euro, bursele sunt impulsionate de evolutia buna a economiei SUA

HotNews.ro
Piete financiare: Votul catalan a lovit in moneda euro, bursele sunt impulsionate de evolutia buna a economiei SUA

Moneda euro s-a depreciat vineri dupa ce separatistii catalani care vor sa se rupa de Spania au castigat alegerile regionale, iar actiunile de pe bursele asiatice au crescut usor dupa ce noile date statistice au indicat o crestere solida a economiei Statelor Unite, transmite Reuters.

Euro a scazut temporar pana la 1,1817 dolari la inceputul zilei, in conditiile in care rezultatele preliminare ale votului de joi din Spania au aratat ca partidele pro-independenta din Catalonia isi vor mentine majoritatea absoluta in parlamentul regional. Moneda eurozonei a mai redus din corectie pana la 1,1848 dolari, adica o scadere de 0,2%.

„Unii speculatori par sa fi vandut euro in conditii de volume scazute”, spune Yukio Ishizuki, strateg senior pe sectorul valute la Daiwa Securities din Tokyo.

„Impactul general al votului catalan asupra euro si a pietelor globale va fi probabil unul limitat. Catalonia nu poate deveni un stat suveran daca nicio alta tara nu ii va recunoaste independenta. Nu va fi capabila nici macar sa aiba propria moneda in astfel de conditii”, a adaugat Ishizuki.

Dupa ce au fost numarate aproape toate voturile, partidele separatiste au obtinut o majoritate mica in parlamentul catalan, rezultat ce va duce probabil la prelungirea tensiunilor politice din Spania.

„Incercarea de obtinere a independentei pare ca va continua in conditiile in care principalele doua partide separatiste au obtinut mai multe mandate dupa scrutin”, spune Yoshimasa Maruyama, economist sef la SMBC Nikko Securities din Tokyo.

„Dar declararea unilaterala a independentei din octombrie s-a incheiat cu esec si acest lucru va duce probabil la o schimbare de strategie”, a adaugat Maruyama.

Bitcoin a scazut temporar vineri, pe platforma Bitstamp, cu 14,7 procente, sub pragul de 14.000 de dolari. Volatila moneda digitala a mai recuperat din pierderi si este cotata la ora redactarii acestei stiri la 14.100 de dolari, adica o corectie de 9,3 procente.

Criptomoneda ce avea un pret de circa 1.000 de dolari la inceputul anului atinsese duminica maximul istoric de 19.666 de dolari.

Bursele din regiunea Asia-Pacific au fost influentate vineri de Wall-Street, dupa ce trei dintre indicii americani au consemnat cresteri joi noapte in conditiile unei evolutii bune a actiunilor din sectoarele bancar si energetic si a vestilor ca economia Statelor Unite a crescut in trimestrul al treilea cu cel mai rapid ritm din ultimii peste doi ani.

Actiunile de pe bursele din Statele Unite si, in consecinta, cele de pe bursele din toata lumea, au fost sustinute si de trecerea prin Congresul american a reformei fiscale a Adminstratiei Donald Trump ce va duce la reduceri de taxe de 1.500 miliarde de dolari.

Indicele MSCI al actiunilor din zona Asia-Pacific (cu exceptia Japoniei) a urcat cu jumatate de procent, Hang Seng-ul din Hong Kong a castigat 0,3%, iar bursa din Shanghai a scazut usor, cu 0,1%.

Actiunile australiene au castigat 0,15%, KOSPI-ul sud-coreean a avansat cu 0,45% iar Nikkeiul japonez si-a adaugat 0,15%.

Dolarul a ramas la nivelul de 113,37 yeni, iar indexul care ii masoara evolutia fata de un cos de sase valute majore a avansat cu 0,1%, pana la 93,392.

Randamentul obligatiunilor etalon ale Trezoreriei americane, cele pe zece ani, a coborat usor de pe un maxim al utlimilor noua luni, de peste 2,5%, ce fusese atins joi. Randamentele obligatiunilor SUA a crescut saptamana aceasta dupa ce Congresul american a aprobat o reforma a codului fiscal ce este menita sa impulsioneze cresterea economica dar si sa adauge 1.000 de miliarde de dolari la datoria publica a Statelor Unite in urmatorii zece ani.

Pe pietele materiilor prime, sortimentul de petrol US crude a pierdut 0,3% pana la pretul de 58,2 dolari pentru un barilul, in conditiile in care cresterea consemnata la debutul tranzactiilor a pierdut din forta dupa ce traderii si-au ajustat pozitiile inaintea sfarsitului de an.

Sortimentul Brent a suferit o corectie de 0,15%, pana la 64,81 dolari pentru un baril dupa ce joi inchisese la 64,9 dolari/baril, cel mai inalt nivel din iunie 2015 si pana acum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro