Platforma comuna de comunicatii electronice a statului va folosi resurse din Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom
Platforma comuna de comunicatii electronice a statului, asa numitul Intranet guvernamental, va folosi resursele suplimentare de infrastrutura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom. Precizarile au fost facute joi de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, in cadrul unor evenimente in Cluj-Napoca si Targu-Mures. Platforma ar urma sa functioneze dupa modelul 112, nu ca o companie distincta, a mai spus acesta. Cele trei companii controleaza impreuna o retea de fibra optica de peste 17.000 de kilometri.
Telecomunicatii CFR:
– filiala a Companiei Naţionale de Căi Ferate“CFR” S.A.
– date financiare 2009:
– cifra de afaceri de peste 63,7 milioane lei
– pierdere neta de 10,5 milioane lei
– numar mediu de angajati: 1240 de persoane
– Infrastructura de fibra optica: reţeaua de fibră optică a CFR are 4100 km
Surse: Ministerul de Finante si site-ul companiei
„De curand, s-a demarat un proiect de constituire a unei platforme comune de comunicatii electronice a statului roman dupa modelul 112, nu ca o companie distincta, cum a fost prezentata la un moment dat de mass-media, ci doar ca interes al statului de a-si folosi resursele intr-un mod optim, resurse pe care le are in societati cu capital majoritar de stat. Aici ma refer la: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom”, a declarat ministrul Valerian Vreme in cadrul unui eveniment care a avut loc joi in Cluj-Napoca.
54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului ar putea fi acoperit de resursele disponibile in cele trei societati
Ministrul a mai oferit cateva informatii despre rezultatele studiului demarat in aceasta directie si modalitatea de preluare a resurselor din cele trei firme.
Teletrans:
– operator de telecomunicatii detinut integral de Transelectrica
– Date financiare pe 2009:
– cifra de afaceri: 44,6 milioane lei 73.396
– profit net: 5,5 milioane lei
– numar mediu de angajati: 239 de persoane
– Infrastructura de fibra optica: Teletrans operează două reţele de fibră optică de circa 9.000 de kilometri, oferind acces la reţeaua de fibră optică în peste 110 locaţii şi legături crossborder cu Ungaria, Bulgaria, Serbia.
Surse: Ministerul de Finante si site-ul companiei
„Rezultatele studiului arata ca, folosind doar resursa disponibila din respectivele societati, putem sa ajungem in scurt timp la o acoperire de 54% din necesarul de comunicatii a institutiilor statului (…) Aceasta structura va functiona, dupa cum am spus, dupa modelul 112, si in privinta preluarii resursei suplimentare de la societatile respective de stat, se vor face contracte de inchiriere, deci totul va fi comercial”, a spus Vreme.
Nu o Companie Nationala de Comunicatii, ci un Intranet guvernamental
Acesta a mai spus ca dupa ce va fi pusa la dispozitie aceasta „platforma de comunicatii de viteza mare a statului, un Intranet Guvernamental, urmatoarea etapa este dezvoltarea Registrelor Nationale, Arhivarea electronica, Facturarea electronica, Factura electronica, respectiv marca temporala”.
Abordand acelasi subiect, tot joi, la Targu Mures, ministrul a reamintit ca nu se va crea o Companie Nationala de Comunicatii: „De doua luni de zile se discuta despre acea Companie Nationala de Comunicatii. A fost realizat un studiu la minister care nu a dus la aceasta concluzie”.
SNR (Radiocom):
– companie detinuta de stat care are in sarcina transmiterea programelor publice de televiziune inca din anul 1957.
– Date financiare 2009:
– cifra de afaceri de 336, 3 milioane lei
– pierdere neta de peste 14,4 milioane lei
– numar mediu de angajati: 1968 de persoane
– Infrastructura de fibra optica: o noua retea de fibra optica de circa 4.000 de kilometri, construita de subcontractanti, ce va fi finalizata la inceputul lui 2011.
– Retea de radiorelee IP Ethernet – de circa 6.500 kilometri
Surse: Ministerul de Finante si compania
Informatia ca nu se va infiinta aceasta companie a fost prezentata in premiera de HotNews.ro la sfarsitul lunii trecute. Indiferent care au fost insa rezultatele acestui studiu, trebuie amintit ca insusi ministrul Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.
Implementarea acestei platforme comune de comunicatii electronice a statului este rezultatul unei decizii CSAT din acest an. La inceputul lunii septembrie, la depunerea juramantului de catre Valerian Vreme, ca nou ministru al Comunicatiilor, presedintele Traian Basescu i-a transmis acestuia sa-si faca o prioritate din aplicarea deciziei CSAT privind unificarea retelelor de transmisie a datelor pana la sfarsitul anului si deschiderea lor catre public.