Portalul national de date deschise contine erori si nu exista o procedura de actualizare a datelor, dar initiativa este laudabila – raport al Fundatiei pentru o Societate Deschisa
29 de institutii publice au publicat pana acum 158 de seturi de date disponibile spre reutilizare gratuita pe site-ul data.gov.ro – portalul national cu date produse sau detinute de autoritatile sau institutiile publice in format deschis, liber de accesat, reutilizat si redistribuit, se arata intr-un raport facut public marti de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Seturile de date sunt disponibile pentru reutilizare, doar ca nu exista inca o procedura de actualizare a datelor sau o obligatie de publicare constanta, iar multe dintre acestea contin erori. Totusi, initiativa este laudabila, iar unele seturi de date au fost utilizate deja pentru dezvoltarea de aplicatii software, se arata in raport.
Realizarea unui portal national pentru publicarea seturilor de date produse sau detinute de autoritatile sau institutiile publice in format deschis, pentru reutilizare, a fost unul dintre angajamentele asumate de Romania in luna noiembrie 2011, cand a devenit, alaturi de alte 46 de tari, membra a unei initiative internationale care vizeaza sa puna la dispozitia cetatenilor cat mai multe informatii de interes public in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.
Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa reprezinta o initiativa internationala a presedintelui american Barack Obama, care la momentul semnarii, in toamna anului 2011, reunea 11 state. In prezent, initiativa numara 47 de tari membre din intreaga lume, printre care si Romania. Prin acest parteneriat, statele si-au asumat obligatia de a pune la dispozitia cetatenilor, din oficiu, cat mai multe date deschise.
Ce inseamna date deschise:
Datele deschise sunt acele date produse sau detinute de catre autoritatile publice, care sunt puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Acestea sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate intr-un format deschis, asupra caruia nicio entitate nu contine control exclusiv si sunt puse la dispozitie sub o licenta deschisa, care permite refolosirea libera a datelor, inclusiv in scop comercial.
Portalul national de date deschise – ce spune raportul Fundatiei pentru o Societate Deschisa:
- Realizarea portalului national pentru publicarea seturilor de date produse sau detinute de autoritatile sau institutiile publice in format deschis, pentru reutilizare, a fost un angajament asumat abia pentru anul 2014, dar care a fost implementat in toamna lui 2013, ca urmare a dificultatilor intampinate in indeplinirea angajamentelor asumate pentru anul 2012 si 2013.
- In prezent, in portal sunt publicate aproximativ 158 de seturi de date, de catre 29 de institutii publice, cele mai multe fiind publicate de Ministerul Sanatatii, urmat de Ministerul de Justitie si apoi de Institutul National pentru Patrimoniu. Seturile de date sunt disponibile pentru reutilizare, doar ca nu exista inca o procedura de actualizare a datelor sau o obligatie de publicare constanta, iar multe dintre acestea contin erori. Totusi, initiativa este laudabila, iar unele seturi de date au fost utilizate deja pentru dezvoltarea de aplicatii software.
- In raport se mentioneaza ca Departamentul pentru Servicii Online si Design (DSOD), in Cancelaria Primului-Ministru, care a devenit structura responsabila de implementarea Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisa in Romania, a organizat si a participat, in calitate de partener, la evenimente desfasurate cu scopul de a incuraja reutilizarea datelor din portal.
Vezi detalii in raportul atasat.
Citeste si:
- Inventar al transparentei in sectorul public realizat de Fundatia Soros Romania: Anul 2013 a inceput cu dreptul si a evoluat intr-un ritm inegal, dar incurajator
- UPDATE 2 O parte din bugetul de stat pe 2013 poate fi accesat pe internet intr-un format deschis/Datele pot fi preluate automat in mod gratuit si pot fi reutilizate si redistribuite
- Fundatia Soros: Trei cabinete care s-au succedat la guvernare in Romania nu au aplicat angajamentele luate la nivel international de a oferi acces liber la cat mai multe informatii