Porumb modificat genetic, nedorit in UE
Comisarul european Stavros Dimas vrea sa refuze intrarea pe piata europeana a doua tipuri de porumb transgenetic, invocand principiul precautiei, relateaza surse europene. Comisarul a propus colegilor sai respingerea cererii pentru autorizarea porumbului Bt11 de la firma elvetiana Syngenta si porumbului 1507 creat de Pioneer.
Cultura celor doua tipuri de porumb a primit pana acum aviz favorabil de la Autoritatea europeana a securitatii alimentare (EFSA). Comisarul european doreste insa sa invoce principiul precautiei, deoarece in alte studii au fost prezentate dubii privind efectele pe termen lung ale acestor culturi, si anume, in cazul cand sunt ingerate de pasari.
Porumbul de tip Bt reprezinta varietati modificate genetice rezistente la unii viermi sarma daunatori iar porumbul 1507 e rezistent la unii fluturi. Ambele tipuri de porumb tolereaza erbicidele cu glufosinat.(AFP)
Principiul Precautiei
„Pe 2 februarie 2000, Comisia Europeana a adoptat o Comunicare referitoare la Principiul Precautiei, in care se definea acest concept si se explica cum se intentioneaza aplicarea lui.
In acest document, Comisia stabileste situatiile specifice in care acest principiu se aplica:
– in cazul in care datele stiintifice sunt insuficiente, neconcludente sau incerte;
– in cazul in care o evaluare stiintifica preliminara arata ca pot exista efecte periculoase asupra mediului, oamenilor, animalelor sau sanatatii plantelor.
In ambele cazuri, riscurile sunt incompatibile cu nivelul ridicat de protectie urmarit de Uniunea Europeana.
Comunicarea stabileste trei reguli care trebuie urmate pentru a se respecta principiul precautiei:
– o evaluare stiintifica realizata de o autoritate independenta pentru a se determina gradul de incertitudine stiintifica;
– o evaluare a riscurilor potentiale si a consecintelor inactiunii;
– participarea, in conditii de maxima transparenta, a tuturor partilor interesata in studiul masurilor posibile.
In final, Comisia subliniaza ca masurile rezultate din recurgerea la principiul precautiei pot lua forma unei decizii de actiune sau de inactiune, in functie de nivelul de risc considerat „acceptabil”. Uniunea a aplicat principiul precautiei, de exemplu, domeniul organismelor
modificate genetic (OMG), odata cu intrarea in vigoare a moratoriului din 1999.”
(conform, infoeuropa.ro)