Sari direct la conținut

Premiera filmului Alexandru in Statele Unite

In Statele Unite a avut loc premiera filmului Alexandru, de Oliver Stone. Lui Alexandru Macedon i se datorează elenizarea efemeră a teritoriului cuprins intre Europa şi India. Dar filmul – o extravaganţă hollywoodiană in togă şi sandale – a atras atenţia indeosebi prin evocarea homosexualităţii lui Alexandru.

După Troia, cu Brad Pitt in rolul lui Ahile, au intrat in vizorul Hollywoodului, in preajma sărbătorilor, cuceririle lui Alexandru cel Mare. Un subiect grandios pentru un regizor grandilocvent, atras de personalităţi complexe şi circumstanţe istorice neelucidate.

Brad Pitt in Troia

Colin Farrell, sex simbol sulfuros, cu părul vopsit intr-un blond improbabil, e Alexandru. Deasupra lui pluteste figura castratoare a mamei sale Olympias, intruchipată de Angelina Jolie şuierand ameninţător intr-un accent bizar.

Practic un stereotip de mamă evreică, se amuza ziarul New York Times, care interpreteaza ironic aventurile lui Alexandru drept un efort perpetuu de a scăpa de cicăleile materne: „Nu scrii, nu suni, de ce nu te instalezi şi tu ca omul, cu o fată bună, macedoneană de-a noastră?”

Alexandru se instalează cu o fată, dar interesele lui amoroase se indreaptă spre camaradul lui Hephaistion. Sugestia relaţiilor sexuale dintre cei doi e evidentă, dar scenele de sex propriu-zise au căzut la montaj.

Colin Farrell e Alexandru Macedon

Influenta publicaţie internet salon.com descrie evocarea homosexualităţii lui Alexandru, foarte probabilă istoric vorbind, drept insultător de timidă.

A fost insă mult prea mult pentru un grup de istorici greci, care, deşi nu au văzut filmul, au ameninţat cu declanşarea unui proces. Ca şi in alte părţi din Balcani, in Grecia homosexualitatea e incă o ocară, iar istoria, oricat de indepărtată, o marfă sacră, cu interpretare unică.

Majoritatea criticilor americani consideră filmul simplist şi bombastic; dar lănsandu-l la sfarşitul lui noiembrie, producătorii l-au poziţionat ideal pentru Oscaruri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro