Sari direct la conținut

Presa despre referendumul asupra votului uninominal

HotNews.ro

Basescu a convocat referendumul pentru introducerea votului uninominal, afirma Evz. Referendumul va avea loc pe 25 noiembrie 2007, in aceeasi zi cu scrutinul pentru alegerile europarlamentare, scrie Adevarul. Premierul Tariceanu a confirmat ca PNL pregateste o strategie de blocare a presedintelui, noteaza Romania libera. Seful statului va avea, cel putin oficial, o campanie electorala distincta fata de cea a Partidului Democrat, pentru referendum, scrie Cotidianul.

„Basescu a convocat referendumul pentru introducerea votului uninominal, simultan cu alegerile europarlamentare.

Presedintele a convocat consultarea populara pentru votul uninominal, in sistem majoritar in doua tururi, asa cum sunt alesi primarii.

Fara sa mai astepte ca guvernul sa-si asume in sedinta de astazi raspunderea pentru modificarea Legii electorale, presedintele Traian Basescu a convocat aseara referendumul pentru introducerea votului uninominal, simultan cu alegerile europarlamentare.

Ba chiar, pentru a evita modificarea de catre guvern a datei euroalegerilor, seful statului nu a precizat expres in decret data referendumului, ci a preferat formula „va fi la data desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European din 2007”, scrie Evz.

„Presedintele Traian Basescu a semnat azi, in jurul orei 18:30, decretul de convocare a referendumului pentru introducerea votului uninominal.

Decretul va fi publicat in Monitorul Oficial miercuri.

Romanii sunt chemati sa raspunda prin „da” sau „nu” la intrebarea: „Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?”.

Referendumul din seria din care face parte uninominalul este validat numai daca la urne se prezinta jumatate plus unu din totalul electorilor.

Referendumul va avea loc pe 25 noiembrie 2007, in aceeasi zi cu scrutinul pentru alegerile europarlamentare.

Seful statului si-a prezentat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, la cateva minute dupa ce a semnat decretul de convocare a referendumului pentru votul uninominal,

obiectivele care au stat la originea convocarii referendumului, enumerand intre ele reformarea clasei politice, pe care o considera depasita de nevoile, inteligenta si aspiratiile poporului roman”, noteaza Adevarul.

„Cum toata lumea astepta ieri ca Traian Basescu sa anunte ca a semnat decretul privind organizarea referendumului, la atac inca de la primele ore a iesit insusi premierul Tariceanu. El a confirmat ca PNL pregateste o strategie de blocare a presedintelui.

Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesara prezenta la urne a peste 9 milioane de alegatori.

Referendumul lui Basescu si asumarea raspunderii lui Tariceanu merg in paralel. Daca trece asumarea, legea intra in vigoare, daca referendumul este validat, „alesii” nu sunt obligati de Constitutie sa respecte vointa populara. Pentru asta, trebuie o majoritate transparenta”, noteaza Romania libera.

„Seful statului va avea, oficial cel putin, o campanie electorala distincta fata de cea a Partidului Democrat, pentru apropiatul Referendum destinat introducerii sistemului de vot uninominal.

Dupa cum ne-au declarat citiva apropiati de-ai lui Traian Basescu, acesta nu va ezita, totusi, ca la mitingurile sale sa fie prezent atit PD, dar si alte partide care sustin trecerea la noul sistem de vot.

In acelasi timp ii va chema pe cetateni, ca la alegerile pentru Parlamentul European sa voteze doar acei candidati care si-au dovedit „curatenia“, dar si lipsa unor legaturi cu trecutul. Nu este exclus ca Traian Basescu sa nu se bazeze doar pe formula din primavara, a citorva mari mitinguri cu foarte multi participanti.

El are de gind sa incerce varianta mai multor mitinguri unde sa se stringa insa mai putini participanti. Seful statului are in vedere sa dea curs acelor invitatii la sarbatori de toamna ale unor comunitati locale, unde sa le explice succint oamenilor avantajele uninominalului si ale votarii unor candidati curati pentru Parlamentul European”, scrie Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro