Sari direct la conținut

Primul Muzeu al Taranului Roman din Republica Moldova

HotNews.ro

Un muzeu, care va aduna tot ce a creat taranul mai bun de-a lungul secolelor, a fost deschis, duminica, in satul Cosernita, raionul Criuleni (fostul judet Chisinau), relateaza Rador, citand Jurnalul de Chisinau.

Ideea de a crea primul Muzeu al Taranului Roman ii apartine locuitorului acestui sat in varsta de 75 de ani, Alexandru Cazacu, si a fost sustinuta de sotie, cei patru feciori si cei 16 nepoti cu ajutorul carora a si fost materializata.

Dupa cativa ani de munca, Muzeului a fost inaugurat intr-o atmosfera de zile mari. La sarbatoare au participat oaspeti din diferite localitati din R. Moldova si din Romania.

Casa bunicilor

Muzeul este amplasat intr-o casa cu trei camere, asa cum a vazut autorul proiectului la bunicii sai – construita din chirpici cu rumegus de stejar, cu o terasa imprejmuita cu gard de nuiele. La subsol sunt amplasate trei beciuri a cate 100, 180, 1000 metri patrati fiecare.

Aici urmeaza a fi rostogolite poloboacele de stejar, care nu vor cantari mai mult de 250 kg, pentru a se respecta toate tehnologiile traditionale de obtinere si pastrare a vinului

„Dorim sa oferim o imagine despre oameni si traditiile locului”, explica directorul Muzeului, Ghenadie Cazacu, unul dintre fiii lui Alexandru. Potrivit acestuia, Muzeul Taranului Roman de la Cosernita va avea si un restaurant cu bucate traditionale, pentru a atrage turisti. Deocamdata, colectiile muzeului sunt cam saracute.

Aici poti gasi ulcele vechi, prosoape, perne de zestre, elemente din razboiul de tesut etc., donate, in mare parte, de satenii lui Alexandru Cazacu.

Localitati infratite

Cu prilejul inaugurarii Muzeului, a avut loc si un festival al familiei, cu participarea unor formatii artistice de familie din R. Moldova si Romania.

In aceeasi zi, primarul de Cosernita, Tudor Tipa, si primarul comunei Scobinti, jud. Iasi, Gheorghe Hritco, au semnat un acord de infratire intre cele doua localitati prin care si-au promis sa-si fie alaturi la bine si la rau.

„Am venit in R. Moldova pentru prima data. Imi pare foarte generoasa ideea inmagazinarii unei activitati umane de sute de ani. E prima noastra infratire, prin care vom face schimburi de experienta, ne vom ajuta in problemele economice pe care le avem la nivel de comune”, a spus primarul de Scobinti pentru Jurnalul de Chisinau, citat de Rador.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro