Probleme in sistemul informatic de decontare a serviciilor medicale: Pacienti disparuti din baza de date si pacienti care figureaza abonati la 4-5 medici de familie odata
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care asigura decontarea serviciilor medicale, nu functioneaza corect si trebuie luate masuri imediate de corectare pentru ca sunt furnizori carora nu li se platesc serviciile prestate, a declarat joi Cristian Irimie, secretar de stat in ministerul Sanatatii. Un medic de familie si fost consilier in ministerul Sanatatii acuza ca acest sistem este foarte greoi si are erori in sensul ca anumiti pacienti apar ca neasigurati, fapt pentru care nu se mai fac plati. De cealalta parte, un consilier al presedintelui Siveco aminteste ca, dincolo de a fi perfect, sistemul depisteaza cand acelasi pacient are 4-5 medici de familie sau cand sunt emise 75 de retete pentru aceeasi persoana intr-o luna.
„SIUI (..) se tot perfectioneaza. Toata lumea spune ca este un lucru extraordinar atat din punctul de vedere al celor care platesc, respectiv al Caselor de asigurari, cat si al beneficiarilor, adica al furnizorilor de servicii medicale, dar de ce se produce blocajul nu as putea sa va zic. Cert este ca si la Ministerul Sanatatii ajung semnale ca acest sistem nu functioneaza corect si eficient in foarte multe judete. Cred ca trebuie luate masuri imediate de corectare a acestui sistem pentru ca sunt furnizori de servicii, cabinete de medici de familie, carora nu li se platesc serviciile prestate pentru ca sistemul functioneaza defectuos”, a declarat joi Cristian Irimie secretar de stat in ministerul Sanatatii, in cadrul unui eveniment pe teme de e-sanatate organizat de grupul Agora.
Precizarea oficialului din Ministerul Sanatatii a venit in urma unei intrebari formulate de HotNews.ro privind problemele de functionare ale SIUI, sistem dezvoltat de HP, SIVECO si STS, si in care statul roman a cheltuit deja peste 45 de milioane de euro.
Intr-un material publicat luna trecuta atat oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) care gestioneaza acest sistem, cat si cei ai HP Romania, compania care conduce consortiul care a implementat sistemul, au precizat pentru HotNews.ro ca SIUI prezinta riscul de blocaj in conditiile exploziei numarului de furnizori de servicii si de date din acest sistem.
- Mircea Mateescu, medic de familie: Iti trebuie cel putin 5 ore cate trei zile in fiecare luna pentru a face raportarea in SIUI. Sistemul pierde pacienti
Strigat de ajutor pe Forumul SIUI
Foto: Hotnews
Prezent la eveniment, Mircea Mateescu, medic de familie care spune ca a fost trei ani de zile consilier in cadrul Ministerului Sanatatii, acuza faptul ca noul sistem de raportare a serviciilor medicale este foarte greoi si ca din aceasta cauza unii medici folosesc atat vechiul sistem cat si pe acesta.
„In prezent se raporteaza la Casa de Asigurari si in sistemul vechi FMK si in SIUI. In fiecare luna, pentru raportarea care se face de catre medici, iti trebuie cel putin cinci ore cate trei zile. Deci socotiti cat timp pierdem pentru raportare. Pe vremea cand eram consilier in Ministerul Sanatatii si ne-am intalnit cu cei de la Casa de Asigurari am facut protocoale si am stabilit sa mai reducem din celebrele hartii pe care trebuie sa le raportam, pentru ca nu se raporteaza doar electronic, ci si pe hartie. Initial erau vreo 10. Acum sunt vreo 40”, a spus Mircea Mateescu.
In plus, Mateescu a mai precizat ca sistemul face sa dispara din lista asiguratilor anumiti pacienti.
„Noi (n.r medicii de familie) raportam si in FMK si in SIUI. Ei zic ca SIUI e imbunatatit, eu am rezerve. Problema e la SIUI, pentru ca spre exemplu sunt pacienti care la un moment dat dispar de pe lista, in sensul ca apar ca neasigurati. Nu se stie de ce. Nici Casa de Asigurari nu da explicatii. Si daca apare ca neasigurat, dupa noul sistem, medicii de familie nu sunt platiti. Am colegi carora le-au disparut de pe lista cate 200-300 de pacienti, de cand s-a introdus acest nou sistem”, a mai spus Mateescu.
- Traian Ionescu, consilier al presedintelui Siveco: SIUI incomodeaza pentru ca depisteaza cand acelasi pacient are 4-5 medici de familie
In replica, Traian Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Automatica din Bucuresti si consilier al presedintelui Siveco, compania care s-a ocupat de partea software in SIUI, si-a exprimat increderea ca pana la sfasitul acestui an se va face retehnologizarea acestui sistem dar a amintit si de ce acest sistem informatic incomodeaza.
„Din informatiile pe care le am aceasta retehnologizare se va intampla curand. Eu cred ca la sfarsitul acestui an, principalele deficiente care sunt puse in seama sistemului vor fi inlaturate. Desigur sistemul va functiona in continuare prost, desigur sistemul va depista faptul ca acelasi pacient are 5-6 medici de familie, desigur ca sistemul va depista faptul ca un medic prescrie retete pentru un anumit medicament in valoare de cateva sute de mii de euro pe care ulterior le deconteaza fara ca de fapt aceste retete sa fi fost prescrise pt o situatie efectiva de boala. Desigur sistemul nu va permite in continuare sa se emita 75 de retete pentru aceeasi persoana intr-o singura luna si asa mai departe.
Desigur ca acest sistem care la momentul actual are un grad de utilizare de peste 80% va continua sa fie in continuare sub utilizat. V-as recomanda sa faceti diferenta intre gradul de utilizare si disponibilitate sau capacitate. Capacitatea lui in acest moment este de 100%, insa gradul de utilizare e de 80% pentru ca unii colegi, furnizori de servicii medicale, considera ca e mai bine sa faca documente de mana decat sa foloseasca acest sistem”, a spus profesorul Traian Ionescu.
De altfel, oficialii CNAS au precizat luna trecuta pentru HotNews.ro ca pentru evitarea unui posibil blocaj al acestui sistem dar si pentru introducerea in Romania a unor viitoare componente precum reteta electronica sau fisa pacientului este nevoie de o actualizare tehnologica inainte de termenele prevazute deja in contractul cu HP. Actualizarea ar urma sa se faca in aceeasi bani bugetati.
„Ne dorim nu numai ca acest sistem sa nu se blocheze, dar ca la el sa se adauge si componentele amintite prin lege, respectiv cardul national, dar si celelalte doua componente: de prescriptie si fisa electronica a bolnavului. Solutia pe care o gandim acum este apropierea actualizarilor tehnologice din contract care sa ne permita crearea platformei pentru introducerea acestor deziderate”, a mentionat Marius Stupu.
- MCSI pregateste lansarea unui apel de proiecte pentru reteta electronica si fisa pacientului pentru care se vor aloca circa 40 milioane euro
La eveniment a fost prezent si Iosif Moldovan, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor, care a venit cu precizari legate de reteta electronica si fisa pacientului, alte doua componente vizate in sistemul informatizat de sanatate din Romania, alaturi de SIUI.
Potrivit acestuia, in cateva zile Ministerul Comunicatiilor va lansa un apel de proiecte pe fonduri europene pentru cele doua componente in care se vor aloca circa 40 milioane de euro.
„Vrem sa lansam un singur apel pentru cele doua module – reteta electronica si fisa pacientului. Apelul se adreseaza strict catre Ministerul Sanatatii si CNAS si in cadrul acestuia se vor aloca circa 40 milioane euro pentru ambele proiecte. Finantarea europeana reprezinta 85% din aceasta valoare”, a spus Iosif Moldovan.
Mai multe detalii despre problemele care apar in SIUI gasiti si pe forumul de pe site-ul CNAS.