Sari direct la conținut

Proiectul Casa Verde/panouri solare a fost aminat

HotNews.ro

Casa Verde s-a uscat. Aceasta ar putea fi concluzia exprimata de ministrul Nicolae Nemirschi la briefingul de presa sustinut joi la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Mai exact, dupa doua amanari, urmatoarea etapa a programului „Casa Verde” – publicarea listei „instalatorilor validati”, firmele care ar urma sa primeasca subventia de 520 de milioane de lei – a fost, ati ghicit, din nou amanata.

Amanata pentru o data ce va fi anuntata ulterior, mai exact dupa ce guvernul va decide, in sedinta de maine, daca programul va fi mentinut, modificat, sau anulat. „Opinia mea”, a spus ministrul, „este ca ghidul de aplicare a programului trebuie sa fie revizuit. Cat poate sa dureze? O luna?”

Circa 5.000 de firme isi exprimasera intentia de a participa la „Casa Verde”, denumirea informala a „Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului”, promovat extrem de rapid de fosta conducere a Ministerului Mediului si de Administratia Fondului pentru Mediu („AFM”).

Din acestea, 1.957 au prezentat dosare complete, in cele din urma 367 de firme fiind acceptate in program.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care nu putem prezenta acum lista si pentru care programul nu poate fi inca aplicat”, a explicat Nemirschi. „Este posibil sa apara contestatii. In masura in care ele vor fi acceptate, acest lucru va avea influenta directa asupra sumelor alocate fiecarei firme”.

Dupa care ministrul a inceput sa enumere ceea ce par adevaratele motive ale ezitarilor sale in implementarea programului in forma mostenita de la antecesorul domniei sale, fostul ministru Attila Korodi – de la incapacitatea administrativa a autoritatilor de a procesa si tine sub control modul de cheltuire a banilor publici de un numar atat de mare de firme private, la ceea ce s-ar putea numi „efectul fratele, cumatrul, cuscrul” – respectiv posibilitatea firmelor selectate de a alege discretionar beneficiarii finali ai subventiilor – la oportunitatea cheltuirii a peste 100 de milioane de euro in scopuri cel putin discutabile, cum ar fi dotarea caselor de vacanta ale unora si altora, la riscul cheltuirii acelorasi bani pe echipamente de calitate discutabila, „care zac pe cheiurile din Shanghai sau de prin alte parti” etc.

Aceste argumente, impreuna cu multe altele, circula de ceva vreme pe internetul romanesc sub forma unei asa-zise analize, din care ministrul Nemirschi si-ar mai putea extrage ceva munitie pentru sedinta guvernului de maine.

Desi nespecialist, Nicolae Nemirschi pare sa-si fi inceput mandatul cu dreptul.

Desi specialist, Mihai Toti, presedintele AFM, care a participat si el la briefingul de presa, intr-o stare de nervozitate mai mult decat evidenta, pare sa-si fi dat cu stangul in dreptul. Judecand dupa cateva replici taioase schimbate de cei doi demnitari in direct, zilele, sau poate chiar orele d-lui Toti la sefia AFM par numarate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro