Sari direct la conținut

Proiectul noii legi a comunicatiilor electronice, in dezbatere publica

HotNews.ro

Proiectul noii legi privind comunicatiile electronice care stabileste cadrul aplicabil la nivel national in acest domeniu a fost lansat luni in consultare publica de catre autoritatea nationala de Comunicatii (ANCOM). In ce priveste drepturile utilizatorilor, suplimentar fata de reglementarile actuale, noul act prevede printre altele ca furnizorii sa introduca in contracte si informatii privind orice conditii care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii. Modificarile aduse cadrului european in telecomunicatii trebuie transpuse in legislatia nationala pana cel tarziu la data de 25 mai 2011, observatiile pe marginea acestui document fiind asteptate pana la data de 14 ianuarie 2011.

Unul dintre principalele obiective ale modificarii cadrului european in materie este promovarea intereselor utilizatorilor, prin asigurarea unui inalt nivel de protectie a datelor cu caracter personal si vietii private si prin asigurarea integritatii si securitatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

Ca regula generala, se stabileste ca furnizorii trebuie sa ia toate masurile tehnice si organizatorice necesare pentru a asigura securitatea si integritatea retelelor si a serviciilor oferite, astfel incat sa se asigure un nivel de securitate corespunzator riscului identificat si sa se previna ori sa se minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor si retelelor interconectate.

Au fost modificate si prevederile referitoare la drepturile utilizatorilor finali, mai ales cele referitoare la transparenta si la informarea utilizatorilor finali de catre furnizorii telecom.

„Suplimentar fata de reglementarile actuale, furnizorii trebuie sa introduca in contracte si informatii privind orice conditii care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii, informatii privind procedurile de masurare si gestionare a traficului in scopul de a evita congestionarea segmentelor de retea sau utilizarea acestora la capacitate maxima, informatii privind impactul acestor proceduri asupra calitatii serviciului, precum si informatii privind categoriile de masuri ce pot fi luate in cazul aparitiei unor incidente, amenintari si vulnerabilitati privind securitatea sau integritatea retelei si/sau serviciilor”, se arata in comunicatul ANCOM.

Proiectul de lege poate fi consultat aici, iar observatiile si propunerile pot fi transmise pana la data de 14 ianuarie 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro