Radiocom demareaza etapa de testare a implementarii televiziunii digitale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara
In contextul trecerii la sistemul de emisie digitala terestra a programelor de televiziune, incepand din 17 iunie 2015 – data la care emisiile de televiziune analogica terestra in UHF vor inceta, Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informationala si impreuna cu Societatea Romana de Televiziune, va derula o etapa premergatoare trecerii la emisia digitala terestra, prin implementarea unei solutii de tranzitie a transmisiilor in format DVB-T2, cu acoperire in municipiile Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, potrivit unui comunicat de presa.
In aceasta faza, RADIOCOM va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis in banda UHF (postul TVR 2). In prezent, se afla in derulare licitatia pentru achizitionarea unor echipamente noi.
In paralel, conform O.U.G. publicata in Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.VI.2015), RADIOCOM va continua, cu caracter temporar, pana la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestra a postului public de televiziune – TVR1 in format analogic, in banda de frecventa VHF, pentru a mentine continuitatea informarii intregii populatii a Romaniei.
Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre in Romania, realizat de RADIOCOM, in urma adjudecarii a 3 licente nationale in banda UHF, este planificat a se desfasura astfel:
- Pentru MUX1, realizarea unei retele nationale cu o acoperire de minim 90% din populatie, cu emitatoarele instalate, pana la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, in format DVB-T2, va fi ¬free to air¬ si va contine programe publice si comerciale. Aceasta faza a proiectului va demara, in data de 17 iunie 2015, cu o etapa premergatoare.
- Pentru MUX2 si MUX4, se vor realiza doua retele nationale pana la data de 17 mai 2017, prin intermediul carora se pot transmite programe comerciale de televiziune.
Etapa premergatoare MUX1
In prima faza, in Etapa ¬TEST¬, se vor testa:
- modul in care emitatoarele analogice existente pot fi upgradate pentru emisia DVB-T2;
- calitatea semnalului transmis de emitatoarele upgradate;
- parametrii de emisie ai emitatoarelor upgradate;
- disponibilitatea si capabilitatea liniilor de transport a modulatiei;
- zonele de serviciu realizate, utilizand schema de modulatie adoptata;
- echipamente de receptie DVB-T2 care pot fi utilizate de populatie.
Pachetul de programe transmis, „free to air”, in format DVB-T2, va ajunge la populatie cu o calitate superioara fata de transmisia analogica si va putea fi receptionat, astfel:
- Direct cu televizorul, daca are tuner DVB-T2 incorporat, si antena exterioara cu castig de minim 10 dB, bine degajata, orientata spre emitator si prevazuta cu un cablu coaxial de buna calitate, cu pierderi cat mai mici;
- Prin intermediul unui receptor extern digital DVB-T2 (set top box) conectat la televizorul clasic si antena exterioara cu caracteristicile de mai sus. Conectarea acestuia la televizor se va face prin intermediul iesirilor analogice (RCA, SCART) sau digitale (HDMI).
Etapa propriu-zisa MUX1 este preconizata sa inceapa in trimestrul al IV-lea 2015. Realizarea retelei se va face cu echipamente de emisie noi.
Din acest moment, va incepe Etapa „START PROIECT” prin implementarea retelei MUX1 in 118 amplasamente, de mica si mare putere, care vor deservi cu programe „free to air” cel putin 90% din populatie pana la data de 31 decembrie 2016.
Pachetul de programe va contine 14-16 programe in format SD sau combinatii SD/ HD.
Modul de functionare al emitatoarelor va fi in retele SFN (prin utilizarea unui singur canal in fiecare zona de alocare; o alocare este echivalenta cu aproximativ suprafata unui judet – suprafata Romaniei a fost impartita in 36 de alocari).
Etapa MUX2 si MUX4 este preconizata sa inceapa in anul 2016 si va consta in implementarea celor doua retele.
Etapa EXPERIENTA. Pe baza experientei acumulate in etapa premergatoare, de teste, se va adopta cea mai buna solutie tehnico-economica de implementare. Raspunsul retelei MUX1 la parametri proiectati va determina o mai buna definire a celor doua retele. Etapa are drept scop instalarea a cel putin 36 de emitatoare/ multiplex pana la data de 17 mai 2017, adica a cel putin unui emitator/ multiplex/ alocare.