Rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile după administrarea primei doze – Comitetul de coordonare a activităților privind vaccinarea
Rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze, conform prospectului vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, dar poate fi întârziat și până la 42 de zile, potrivit studiilor, „fără afectarea eficacității”, a anunțat vineri Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Precizările vin după ce mulți români care se programează la vaccin nu găsesc loc pentru rapel în termen de 21-28 de zile, așa cum recomandă prospectul vaccinului, în condițiile în care cantitățile de vaccin livrate în România nu sunt constante, iar săptămâna aceasta s-au înregistrat întârzieri.
Reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează, însă, că „persoana este anunțată, în mod automat, când este programată la rapel și nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat astăzi că a modificat intervalul recomandat între administrarea primei și celei de-a doua doze de vaccin cu tehnologia ARN mesager, rapelul putând fi întârziat până la 6 săptămâni. „A doua doză ar trebui administrată cât mai aproape posibil de perioada recomandată”, se arată în recenta îndrumare transmisă de CDC. „Însă, dacă nu este posibilă respectarea intervalului recomandat, a doua doză a vaccinurilor împotriva Covid-19 a Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi programată pentru administrare cu până la 6 săptămâni distanță (42 de zile) după prima doză”, afirmă CDC.
Experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat și ei, tot vineri, că administrarea rapelului poate fi amânată până la 6 săptămâni.