Sari direct la conținut

Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre pensii private (3)

HotNews.ro

Lucrez in strainatate, ma incadrez in conditiile care impun obligativitatea aderarii la un fond de pensii private, dar nu cotizez la sistemul de asigurari sociale din Romania. Care va fi statutul meu la intoarcerea in tara?

Daca nu cotizati la sistemul de asigurari sociale din Romania, respectiv nu sunteti asigurat conform articolului 5 din Legea nr.19/2000, atunci nu indepliniti conditiile care va obliga sa aderati la fondurile de pensii private obligatorii.

In cazul in care va veti intoarce in Romania si veti deveni asigurat, conform legii anterior mentionate, sunteti obligat sa va constituti o pensie privata obligatorie.

Am 38 de ani si muncesc de 21 de ani. Daca ma inscriu la un fond de pensii private obligatorii, cine imi plateste pensia pentru contributia de pana acum?

Cotizand la sistemul public de pensii dumneavoastra asigurati practic plata in timp real a pensiilor celor care sunt pensionari in prezent. Asadar, contributiile din cei 21 de ani de activitate nu s-au acumulat intr-un cont personal, deci nu se pune problema ca statul sa va dea acesti bani inapoi.

Cand veti fi pensionar, pensia publica de stat nu va fi platita din ce ati acumulat, ci din contributiile in curs ale persoanelor salariate la momentul platii pensiei.

In concluzie, singura schimbare care intervine odata cu aderarea la un fond de pensii private obligatorii este aceea ca o parte din contributia dvs. la sistemul public de pensii va alimenta contul personal pe care il veti avea la fondul de pensii pentru care veti opta.

Activele din acest cont personal vor fi proprietatea dvs, aceasta insa neinsemnand ca puteti dispune de ele direct.

Daca investitiile fondului de pensii private obligatorii la care am aderat aduc profit, cine va plati impozitul aferent, administratorul sau cotizantii?

Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat stipuleaza clar ca „investitiile activelor fondurilor de pensii administrate privat si rezultatele investirii sunt scutite de profit”.

Cine ma despagubeste daca administratorul fondului de pensii investeste activele fondului pe piata imobiliara, iar aceasta se prabuseste, asa cum s-a intamplat in alte tari din Uniunea Europeana?

In primul rand, prin lege, activele fondurilor de pensii nu pot fi investite in bunuri imobiliare. In al doilea rand, problema despagubirilor nu se pune in nici o situatie in care v-ati putea afla ca participant la un fond de pensii administrate privat cu probleme.

Acesta nu poate intra in faliment, iar in situatia in care este pus sub administrare speciala de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private veti fi repartizat, la cerere sau aleatoriu, catre alt fond de pensii administrate privat.

Dupa efectuarea repartizarii, Comisia notifica administratorul special desemnat cu privire la noul administrator al fondului de pensii ales, la care trebuie transferat activul dumneavoastra personal. Transferul se face in termen de 30 de zile calendaristice de la notificare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro