Război în Ucraina, ziua 715: Zalujnîi schimbat din funcție cu generalul Sîrski / Primele reacții ale SUA după schimbarea Șefului Armatei ucrainene / Rusia spune că a avut loc un nou schimb de prizonieri între Kiev și Moscova
Valeri Zalujnîi, comandantul șef al armatei ucrainene din iulie 2021, a fost demis joi de Volodimir Zelenski și înlocuit cu generalul Oleksandr Sîrskîi. Strategia Ucrainei trebuie să se „schimbe și să se adapteze” pentru a lupta împotriva Rusiei după doi ani de invazie, a recunoscut Zalujnîi.
Ucraina a îndemnat Occidentul să accelereze și să mărească livrările de obuze de artilerie, după ce miercuri un atac major cu rachete și drone rusești asupra Kievului și a altor regiuni a provocat cel puțin patru morți în capitală și peste 40 de răniți.
07:02Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici
Sinteza zilei:
- Zelenski a anunțat joi înlocuirea popularului comandant-șef al forțelor sale armate Valeri Zalujnîi cu generalul Oleksandr Sîrsk.
- Strategia Ucrainei trebuie să se „schimbe și să se adapteze” pentru a lupta împotriva Rusiei după doi ani de invazie, a recunoscut joi generalul Valeri Zalujnîi
- Cine este Sîrski, supranumit „Leopardul de zăpadă” și care sunt cele mai importante victorii ale sale de până acum
- Schimbările au fost anunțare de Zelenski într-un lung discurs, motivând totodată necesitatea acestor schimbări
- Singurul contracandidat al preşedintelui rus în exerciţiu Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale, Boris Nadejdin, care denunţă ofensiva rusă în Ucraina, a anunţat joi că i-a fost respinsă candidatura la preşedinţie de către Comisia Electorală
- Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, tranșează problema proiectului „serviciului militar voluntar”, subliniind că „nu vedem un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate”, dar că „liderii noştri militari sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil”.
- O nouă „Cortină de fier” a coborât deja asupra Europei și că acest lucru s-a întâmplat probabil de ceva timp, a declarat joi președintele lituanian Gitanas Nauseda.
- Rusia și Ucraina au făcut schimb de 100 de prizonieri de război din fiecare parte, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.
- Forțele ruse și ucrainene se luptă în interiorul Avdiivka, afirmă armata ucraineană
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 715 – LIVE pe HotNews.ro:
00:36Președintele Volodimir Zelenski a semnat decretul prin care îl revoca pe Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate, relatează Ukrainska Pravda.
00:03 Forțele ruse și ucrainene se luptă în interiorul Avdiivka, afirmă armata ucraineană
Trupele rusești sunt angajate în lupte cu forțele ucrainene în interiorul orașului asediat Avdiivka, care se află sub un asalt susținut al Rusiei de la jumătatea lunii octombrie, a declarat joi armata ucraineană, citată de Reuters.
23:11John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a respins afirmațiile conform cărora înlocuirea comandantului șef al Forțelor Armate indică „instabilitatea” situației din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.
Reprezentantul Casei Albe a subliniat că Zelenski este comandantul suprem al forțelor sale armate și „el poate decide cine va fi conducerea sa în armată”.
„Despre asta este controlul civil. Știm asta. Și vom lucra cu oricine are ca responsabil cu armata sa. Vom continua să lucrăm cu omologii noștri ucraineni”, a adăugat Kirby.
23:06SUA impune sancțiuni pentru încălcări ale plafonului de preț al petrolului rusesc
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat joi că a impus sancțiuni împotriva a trei entități cu sediul în Emiratele Arabe Unite (EAU) și a unui petrolier înregistrat de Liberia pentru încălcarea unui plafon impus de o coaliție de țări occidentale asupra prețului petrolului rusesc, potrivit Reuters.
De asemenea, Trezoreria a declarat că a luat măsuri pentru a interzice importul anumitor categorii de diamante extrase din Rusia, o altă măsură menită să priveze Moscova de venituri în urma invaziei din 2022 în Ucraina.
Într-o declarație, Departamentul Trezoreriei a precizat că a impus sancțiuni asupra a trei entități cu sediul în EAU – Zeenit Supply and Trading DMCC, Talassa Shipping DMCC și Oil Tankers SCF Mgmt FZCO – precum și asupra petrolierului NS Leader, înregistrat în Liberia.
22:46Președintele ucrainean Volodimir Zelenski are dreptul de a alege cine conduce armata ucraineană, iar Statele Unite vor lucra eficient cu noul său șef militar, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, într-o primă reacție a SUA după schimbarea din funcție a lui Valeri Zalujnîi, relatează Reuters.
21:33Discursul lui Zelenski despre noua conducere Forţelor Armate ale Ucrainei
Preşedintele Volodimir Zelenski și-a motivat joi în alocuţiunea sa video zilnică în care se adresează compatrioţilor schimbarea conducerii Forțelor Armate spunând că era „sentiment de stagnare” în lupta împotriva rușilor și că „avem nevoie de o abordare diferită, în special în ceea ce priveşte rotaţiile”. „Toţi cei a căror experienţă va servi la reînnoirea Forţelor Armate sunt selectaţi cu atenţie”, a spus Zelenski.
20:21Senatul SUA votează finanțarea Ucrainei, fără o garanție finală
Senatul american a făcut joi un prim pas timid în direcția deblocării ajutorului pentru Ucraina și Israel, fără nicio garanție că textul va fi adoptat definitiv.
Viitorul acestor plicuri depinde în mare măsură de bunăvoința parlamentarilor apropiați de Donald Trump, care au majoritatea în Camera Reprezentanților și care nu mai doresc să trimită bani la Kiev înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
20:05Cine este Sîrski, supranumit „Leopardul de zăpadă” și care sunt cele mai importante victorii ale sale de până acum
19:21Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut joi noului său comandant-șef al forțelor armate să elaboreze un plan de luptă „realist” împotriva Rusiei pentru 2024, după eșecul contraofensivei majore a Kievului de anul trecut, potrivit AFP.
„Aștept astfel de schimbări în forțele armate ucrainene în viitorul apropiat: un plan de acțiune realist și detaliat (…) pentru 2024” care să „țină cont de situația reală de pe câmpul de luptă și de perspectivele viitoare”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic.
19:18Rusia și Ucraina au făcut schimb de 100 de prizonieri de război din fiecare parte, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.
Potrivit ministerului, Emiratele Arabe Unite au oferit „mediere umanitară” pentru a realiza schimbul.
Zalujnîi a fost demis din funcția de șef al Forțelor Armate și înlocuit cu generalul Oleksandr Sîrski
19:17 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe generalul Oleksandr Sîrski comandant șef al forțelor ucrainene, în locul lui Valeri Zalujnîi, relatează AFP.
18:57Strategia Ucrainei trebuie să se „schimbe și să se adapteze” pentru a lupta împotriva Rusiei după doi ani de invazie, a recunoscut joi generalul Valeri Zalujnîi, demis din funcție de președintele Volodimir Zelenski, relatează AFP.
18:53O nouă „Cortină de fier” a coborât deja asupra Europei și că acest lucru s-a întâmplat probabil de ceva timp, a declarat joi președintele lituanian Gitanas Nauseda.
18:20Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat joi înlocuirea foarte popularului comandant-șef al forțelor sale armate Valeri Zalujnîi, o schimbare majoră care a făcut obiectul zvonurilor de luni de zile. Asta după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu Valeri Zalujnîi și că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară, dar că i-a propus generalului să rămână „în echipa sa”.
18:04Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping au vorbit joi la telefon şi amândoi au respins ceea ce au numit interferenţa SUA în afacerile altor ţări, a declarat Kremlinul, relatează Reuters.
Iuri Uşakov, asistent al preşedintelui, a oferit detalii despre convorbire în cadrul unui briefing pentru jurnalişti, precizând că cei doi lideri au vorbit despre crearea unei „ordini mondiale multipolare, mai echitabile” în faţa eforturilor SUA de a limita doi dintre cei mai mari adversari ai Washingtonului.
Preşedinţii Putin şi Xi vor continua să aibă o „interacţiune personală strânsă”, dar nu există planuri pentru vizite reciproce în acest moment, a spus Uşakov.
Putin şi Xi au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina şi despre rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu şi sunt de acord în aceste privinţe, a spus el, fără a da detalii. Rusia susţine politica Chinei privind Taiwanul, a adăugat el.
Moscova şi Beijingul au efectuat din ce în ce mai mult schimburi comerciale în ruble şi yuani, pe măsură ce elimină treptat comerţul în dolari americani. Putin şi Xi au subliniat în convorbirea lor că este important să se construiască „o infrastructură financiară care să asigure fiabilitatea plăţilor”, a declarat Uşakov.
17:48Deputații europeni și-au exprimat, într-o rezoluție adoptată joi, îngrijorarea lor profundă cu privire la „eforturile continue ale Rusiei de a submina democrația europeană”, solicitând extinderea sancțiunilor împotriva Moscovei, relatează AFP.
Acest text fără caracter obligatoriu a fost adoptat cu o mare majoritate (433 de voturi pentru, 56 împotrivă, 18 abțineri).
În această rezoluție, Parlamentul spune că este „îngrijorat” de dezvăluirile site-ului rus de investigații The Insider conform cărora Tatjana Zdanoka, un europarlamentar leton care nu mai este membru al Parlamentului de la Strasbourg din 2004, ar fi colaborat din 2005 cu Serviciile de securitate ruse (FSB).
În timp ce în Parlament a fost deschisă o anchetă, europarlamentarii cer „să se determine fără întârziere sancțiunile și procedurile penale corespunzătoare”.
Rezoluția menționează și „alte cazuri de deputați care servesc cu bună știință interesele Rusiei”, fără a le numi.
16:50Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, tranșează problema proiectului „serviciului militar voluntar”pentru tineri și apelul șefului Armatei Române de a cere o lege pentru pregătirea populației pentru un posibil război extins, subliniind că „nu vedem un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate”, dar că „liderii noştri militari sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil”.
15:33Finanțarea UE pentru Ucraina este insuficientă
Johan Van Overtveldt, președintele Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, susține că ajutorul recent convenit de 50 de miliarde de euro acordat de UE pentru Kiev este insuficient.
„Primul lucru care trebuie remarcat este că estimarea conservatoare pentru nevoile non-militare ale Ucrainei este de 3 miliarde de euro pe lună.
Asta înseamnă că, anual, este nevoie de 36 de miliarde de euro. Cele 50 de miliarde de euro prevăzute în Facilitatea pentru Ucraina acoperă 4 ani, din 2024 până în 2027.
Prin urmare, 12,5 miliarde de euro vor fi în medie disponibile pentru Ucraina în fiecare an. Înțelegerea dintre UE și Statele Unite a fost că fiecare dintre ele va acoperi jumătate din nevoile Ucrainei, ceea ce înseamnă 18 miliarde de euro pentru UE și SUA fiecare.
Prin urmare, mecanismul pentru Ucraina va fi cu cel puțin 5,5 miliarde de euro mai puțin decât angajamentul UE. Pe întreaga perioadă 2024-27, deficitul este de 22 de miliarde de euro (4 x 5,5)”, a scris europarlamentarul belgian pe blogul lui.
13:54Guvernul finlandez va prelungi închiderea puncte ale sale de trecere a frontierei cu Rusia până la 14 aprilie, a anunțat joi Ministerul de Interne de la Helsinki.
Finlanda și-a închis frontiera estică cu Rusia la sfârșitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din țări precum Siria și Somalia.
Finlanda a acuzat Moscova că a dirijat migranții către graniță, afirmație negată de Kremlin.
Autoritățile finlandeze au dovezi care indică faptul că mai mulți migranți ar sosi din Rusia dacă guvernul ar pune capăt închiderii, a declarat joi ministerul de interne.
13:32Efective mari de trupe rusești atacă Avdiivka din toate părțile și situația devine tot mai dificilă pentru trupele ucrainene care apără orașul, a declarat joi primarul său.
12:58Biroul Interpol din Republica Moldova a sesizat miercuri seara oficiului central Interpol din Lyon că oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare de justiţia moldoveană în dosarul fraudei masive bancare, s-ar afla în Federaţia Rusă, transmiţând în acelaşi timp şi o cerere către Interpol Rusia de a-l reţine pe oligarh, în conformitate cu statutul Federaţiei Ruse de membră a organizaţiei, informează Jurnal.md şi NewsMaker.
12:41Singurul contracandidat al preşedintelui rus în exerciţiu Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale, Boris Nadejdin, care denunţă ofensiva rusă în Ucraina, a anunţat joi că i-a fost respinsă candidatura la preşedinţie de către Comisia Electorală, relatează Reuters.
Premierul polonez Donald Tusk i-a atacat dur pe senatorii republicani după respingerea ajutorului destinat Kievului
12:04Premierul polonez Donald Tusk i-a criticat aspru pe senatorii republicani americani după ce aceștia au votat pentru blocarea unui proiect de lege privind sprijinul financiar pentru Ucraina.
11:00 Legiuitorii republicani din Senatul de la Washington au respins pachetul de finanțare ce asigura continuarea ajutorului militar pentru Ucraina și Israel, deși el a fost negociat cu senatorii democrați chiar de către colegi ai lor din camera superioară a Congresului, relatează Reuters și CNN.
10:25Rusia a pierdut 392.380 de soldați de la începtul războiului, susține armata ucraineană.
În ultima zi, 910 militari ruși au fost eliminați pe câmpul de luptă, mai afirmă sursa citată.
09:20Guvernul de la Berlin se pregăteşte pentru o posibilă naţionalizare a operaţiunilor germane ale Rosneft, inclusiv participaţia grupului rus la rafinăria Schwedt, au declarat miercuri două surse guvernamentale, citate de Reuters.
Berlinul a plasat sub tutelă activele germane ale Rosneft, inclusiv pachetul de 54,17% din rafinăria Schwedt din Berlin, în septembrie 2022, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, scrie News.ro.
De atunci, a prelungit de două ori mandatul de tutelă, cel mai recent în septembrie 2023, şi trebuie să ia o nouă decizie în martie, când expiră mandatul actual.
Ministerul Economiei se pregăteşte pentru o posibilă naţionalizare, iar grupul Rosneft din Rusia a fost invitat la o audiere pe această temă, au spus sursele, menţionând că nu a fost luată nicio decizie cu privire la adoptarea deciziei.
Guvernul federal speră de luni de zile că Rosneft îşi va vinde acţiunile din Schwedt pentru a asigura viitorul rafinăriei, a patra ca mărime din Germania.
Ministerul german al Economiei, care supraveghează tutela prin intermediul autorităţii germane de reglementare a reţelei, nu a comentat direct procesul.
„Suntem pe drumul cel bun cu Schwedt şi vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a menţine locurile de muncă şi pentru a asigura aprovizionarea în estul Germaniei”, a declarat Michael Kellner, un oficial al Ministerului Economiei.
08:14Ucraina a doborât 11 drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de miercuri spre joir, au anunțat Forțele Aeriene, potrivit The Kyiv Independent.
Dronele au fost lansate de la Capul Chauda, în Crimeea ocupată.
Forțele rusești au lansat 17 atacuri separate care au vizat în principal regiunile Nikolaev, Odesa, Vinița și Dnipropetrovsk în ultimul atac.
Interviul lui Tucker Carlson cu Putin va fi difuzat joi seară
08:00Documente scurse pe internet obținute de hackeri arată că Rusia a plătit Iranului 1,75 miliarde de dolari în lingouri de aur, aproximativ două tone, pentru mii de drone Shahed folosite pentru a ataca Ucraina, notează The Guardian.
Pe baza cantității comandate în documentele care au făcut obiectul scurgerilor de informații, o dronă a costat 193.ooo de dolari, diferența fiind acoperită de taxele de licență pentru ca Moscova să își construiască propriile vehicule aeriene fără pilot, mai ieftine.
Un grup de hackeri care se numește Prana Network a declarat că a luat fișierele de pe serverele producătorului iranian al dronelor, Sahara Thunder, potrivit Telegraph.
05:22Interviul cu preşedintele rus Vladimir Putin realizat de prezentatorul american Tucker Carlson, un apropiat al lui Donald Trump, va fi difuzat joi pe site-ul său, a anunţat miercuri această fostă vedetă de televiziune pe contul său de Instagram, notează AFP, citat de Agerpres.
01:00Între certurile interne ale republicanilor şi conflictul cu preşedintele Joe Biden, Congresul american a fost din nou paralizat miercuri, incapabil să valideze un pachet financiar pentru Ucraina sau Israel, comentează AFP, potrivit Agerpres.
Senatorii au respins după-amiaza un text care ar fi deblocat noi fonduri pentru aceste două ţări aflate în război şi ar fi reformat sistemul migratoriu al Statelor Unite, deşi au fost negocieri dure luni de zile.
Senatul ar urma să-şi încerce din nou norocul cu un alt text al cărui rezultat este mai incert. Este vorba despre acelaşi proiect de lege ca primul, pur şi simplu fără reforma migratorie.
00:08Ucraina va semna primele contracte pentru producția în masă de drone de atac similare cu dronele rusești Lancet „în săptămânile următoare”, a declarat ministrul Transformării Digitale Mihailo Fedorov pe 7 februarie, relatează Kyiv Independent.
Lancet este o dronă kamikaze cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, produsă de ZALA Aero Group, o subsidiară a gigantului rus de arme Kalashnikov Concern.
De când Rusia a început să folosească Lancet în număr mare pe câmpul de luptă la sfârșitul anului 2022, aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei împotriva țintelor de mare valoare situate la zeci de kilometri în spatele liniei frontului.
00:00Șeful de Stat Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi pare să fie pe picior de plecare, pe fondul dezacordului cu președintele Volodimir Zelenski privind amploarea mobilizării care urmează să fie efectuată și strategia de adoptat pentru 2024. Le Point, citat de Rador, lansează la rândul său întrebarea cine l-ar putea înlocui pe popularul Valeri Zalujnîi, iar președintele Școlii de Economie din Kiev, Timofi Milovanov, analizează variantele.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Compania turcă de apărare Baykar a început să construiască o fabrică în apropiere de Kiev.
- Rusia a lansat un alt atac la scară largă împotriva orașelor ucrainene dimineața devreme pe 7 februarie, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte aproximativ 50. Regiunile Kiev, Liov, Nikolaev, Dnipropetrovsk și Harkov au fost vizate.
- Șeful diplomației europene, Josep Borell, se afla într-un adăpost antiaerian în timpul bombardamentelor de miercuri dimineață asupra Kievului.
- O nouă tactică a operatorilor ucraineni de drone îi pune în dificultate pe militarii ruși și provoacă îngrijorări în rândul bloggerilor militari din Rusia, arată analistul militar Samuel Bendett, un specialist în folosirea tehnologiilor autonome avansate pe câmpul de luptă.
- Procurorii suedezi au anunțat miercuri că vor închide ancheta privind exploziile din septembrie 2022 care au avariat gazoductele Nord Stream ce trec pe sub Marea Baltică.
- Rusia acuză că apelul Șefului Armatei Române de a cere o lege pentru pregătirea populației pentru un posibil război extins „încurajează un fel de isterie militară”.
- Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva prezentatorului TV american Tucker Carlson.
- Grupul Wagner construiește un nou sediu după fuziunea cu garda națională a Rusiei, a susținut noul lider Anton Yelizarov.
- Președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Turcia la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, a informat miercuri agenția de știri rusă RIA.
- Două din cele cinci rachete utilizate în atacul rusesc asupra Harkovului din 7 februarie sunt de origine nord-coreeană, relatează Ukrainska Pravda.
- Iohannis a trimis o scrisoare prin care Parlamentul este informat că forţa de reacţie a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024.
- Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, s-a arătat extrem de deranjat de atitudinea fostului ministru de externe Bogdan Aurescu, în prezent judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, despre care a spus că a dat vina pe Rusia, „cu spume la gură”, pentru masacrele de la Bucea.
- Ucraina va semna primele contracte pentru producția în masă de drone de atac similare cu dronele rusești Lancet „în săptămânile următoare”.
––––––
Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro