Razboiul berii, cistigat de irlandezi si de britanici in fata UE: Pintul ramine in picioare, in detrimentul halbei de 500 ml
Un lung razboi legislativ se purta intre Uniunea Europeana, pe de o parte, si Marea Britanie si Irlanda, de cealata parte. Motivul: cit sa masoare o halba de bere in pub! Miercuri, cele doua state membre ale UE au obtinut victoria finala, adica dreptul de a folosi in continuare traditionalul pint, o unitate de masura veche de sute de ani, de 568 de mililitri. Uniunea Europeana a facut presiuni pentru ca Irlanda si Marea Britanie sa se alinieze standardelor europene, care prevad ca o halba de bere sa aiba 500 ml.
“E o mare victorie. Acest lucru inseamna ca ne vom pastra practicile traditionale, dar si ca vom salva costuri importante care ar fi aparut daca trebuia sa introducem halbele de 500 de mililitri”, a declarat Sean Ó Neachtain, membru al Parlamentului Irlandei din partea partidului de guvernamint, Fianna Fail.
Nu este insa singura victorie de acest gen: Marea Britanie si-a mentinut dreptul de a masura in mile distantele pe sosele si viteza automobilelor. Irlanda trecuse la sistemul kilometric in 2004, odata si cu adoptarea monedei euro.
Si fructele si legumele vor putea fi vindute in continuarea in Marea Britanie in ambele masuri, imperiale si europene, la fel ca si metalele pretioase, care vor fi cintarite in uncii.
Principalul argument al Marii Britanii pentru care a dorit sa-si pastreze unitatile traditionale de masura pentru cintarirea produselor alimentare a fost faptul ca tara cu care face un schimb de comert urias, Statele Unite, foloseste acelasi sistem.