Sari direct la conținut

Razbunarea lui Basescu (de Sabina Fati)

Romania Libera

Specialistii acestor partide au discutat indelung acest subiect inainte de scrutinul din 2004, dar si anul acesta, in special dupa ce Traian Basescu le-a dat termen parlamentarilor sa adopte legea modificarii sistemului electoral, avertizandu-i ca altfel va convoca un referendum.

Dupa epuizarea acestui termen, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca-si pune in joc fotoliul de premier, socotind, pe de o parte, ca il pune in dificultate pe seful statului si, pe de alta parte, ca ar putea sa-si largeasca palmaresul politic.

Asumarea raspunderii Guvernului pentru legea votului uninominal ii asigura lui Tariceanu o victorie sigura, mai cu seama ca proiectul facut de Pro Democratia le permite si partidelor mici sa devina parlamentare si, nu in ultimul rand, fiindca cei mai multi dintre deputati si senatori nu-si doresc alegeri anticipate, deci nu au motive sa se sprijine o eventuala motiune de cenzura care sa duca la caderea executivului.

Politicienii maghiari prinsi in mrejele puterii s-au lasat convinsi de PNL sa sprijine uninominalul, in vreme ce PRM se joaca de-a motiunea de cenzura, intrand in combinatii cu oricine se arata dispus sa negocieze.

In schimb, Partidul Democrat, partizan declarat al proiectului Pro Democratia, se retrage brusc de pe lista sustinatorilor si trece in tabara adversa, fara sa aiba la indemana o lege alternativa, bazandu-se insa pe strategiile Cotroceniului.

Fruntasii PSD tachineaza guvernul si scot de la naftalina propriul proiect pentru votul nominal, incercand sa-i convinga pe democrati ca solutia lor ar coincide in mare parte cu dorintele presedintelui Basescu.

Votul uninominal devine astfel drobul de sare al campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare atarnat de Traian Basescu deasupra partidelor autohtone.

Premierul isi va asuma raspunderea pentru sistemul mixt in varianta Pro Democratia, presedintele va convoca referendum pentru votul uninominal in care parlamentarii sa fie alesi dupa modelul primarilor, iar rezultatul posibil al disputei este remiza.

Basescu va retrimite noua lege electorala in Parlament, dupa ce Tariceanu isi va fi asumat raspunderea, iar partidele o vor boicota cum au facut si pana acum, fara sa o adopte din nou.

Majoritatea celor care participa la referendum vor fi de acord cu varianta presedintelui, dar e putin probabil ca numarul acestora sa fie suficient pentru validarea plebiscitului.

Presedintele mizeaza pe o majoritate simbolica, chiar daca anemica, pe care o poate invoca pentru a bloca proiectul Pro Democratia asumat de Tariceanu. In acelasi timp, este greu de crezut ca ar putea strange suficienti adepti in Parlament care sa-i sustina ideea, fara sa faca intelegeri cu PSD.

Cel mai probabil, Traian Basescu va incerca sa amane modificarea sistemului electoral pana dupa alegerile din 2008, fiindca deocamdata democratii, la fel ca liberalii, nu sunt pregatiti sa candideze uninominal. Lista de partid tractata de la Cotroceni este cea mai convenabila pentru PD si Traian Basescu.

Cu multi lideri cercetati in dosare penale, liberalii nu-si prea permit nici ei episoade uninominale, in vreme ce PSD i-a trecut pe tusa pe cei cu credibilitate.

Presedintele se va folosi de episodul uninominal pentru a-i diaboliza din nou pe cei 322 de parlamentari, salvandu-si in acelasi timp partidul si asezandu-l in topul castigatorilor, dar stegandu-si de pe agenda imediata reforma politica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro