Sari direct la conținut

RCS&RDS va afla abia in primavara anului viitor daca va primi compensatii pentru ca nu a putut oferi servicii 3G pe frecventa GSM

HotNews.ro

RCS&RDS va afla daca i se cuvin anumite compensatii pentru ca nu a beneficiat anul acesta de posibilitatea de a oferi servicii de internet 3G si in banda de 900 MHz in care pana acum se furnizau exclusiv servicii GSM, abia in primul trimestru al anului viitor si nu pana la sfarsitul acestui an, cum anuntase anterior autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). La inceputul acestui an, Orange, Vodafone si Cosmote au primit dreptul de a oferi si servicii de internet mobil in aceasta frecventa, in urma unei decizii nationale care a transpus o directiva UE. RCS&RDS, singurul operator 3G care nu a putut beneficia de decizie, fiindca nu detinea o licenta in frecventa respectiva, a atentionat ca ar putea fi dezavantajat si a solicitat masuri compensatorii.

Potrivit planului de actiuni pentru 2011 scos joi in dezbatere publica de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), finalizarea studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 Mhz pentru furnizarea de servicii 3G prin intermediul sistemelor UMTS asupra concurentei in comunicatiile mobile este estimata pentru primul trimestru al anului viitor.

  • Miza: Acoperire 3G mai mare la costuri mai mici

Decizia in cauza a fost data in luna februarie a acestui an, dand posibilitatea operatorilor care aveau licente in banda de 900 MHz, anterior folosita exclusiv pentru servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE, sa ofere si servicii 3G. Comparativ cu banda de 2100 MHz alocata in prezent pentru servicii 3G, folosirea unor benzi mai joase permite operatorilor ca la aceleasi investitii sa ofere o acoperire mai mare, tehnologia fiind mai potrivita pentru extinderea acoperirii 3G in mediul rural si in zonele izolate.

Problema este ca din cei patru operatori 3G din tara, doar RCS&RDS nu are o licenta in frecventa respectiva. Vodafone a si lansat in luna aprilie din acest an prima retea 3G din tara in aceasta frecventa.

La momentul aprobarii acestei decizii, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a spus ca se va realiza un studiu pentru stabilirea impactului asupra concurentei si a se vedea daca se impun anumite remedii, estimand ca acest lucru se va face pana la sfarsitul acestui an.

RCS&RDS a reactionat, avertizand ca mediul concurential ar putea fi afectat si a cerut chiar masuri compensatorii.

„RCS & RDS a solicitat ANCOM sa i se ofere in mod compensatoriu dreptul de operare in banda de 900 MHz, prin realocarea spectrului de 900 MHz, concomitent cu liberalizarea utilizarii acestui spectru. In acelasi timp, RCS & RDS a solicitat si alte masuri compensatorii, dintre care mentionam reducerea tarifelor de interconectare ale retelelor mobile, masura imediata si directa care ar aduce beneficii certe consumatorilor”, au precizat in luna februarie pentru HotNews.ro oficialii RCS&RDS.

  • De ce a fost prelungit termenul de finalizare a studiului de impact?

In vara acestui an, autoritatea de reglementare in comunicatiii a lansat o licitatie deschisa prin care aloca circa 200.000 euro (fara TVA) pentru realizarea unui studiu privind impactul asupra concurentei a utilizarii benzii de frecvente de 900 MHz. Presedintele autoritatii, Catalin Marinescu, a spus ca stabilirea castigatorului a fost intarziata de complexitatea ofertelor depuse.

Din cauza complexitatii ofertelor depuse, termenul de desemnare a castigatorului a fost prelungit, ANCOM estimand ca va stabili oferta castigatoare pana la mijlocul acestei luni. Dupa desemnarea castigatorului, se va desfasura studiul propriu-zis care se va finaliza in primul trimestru al anului 2011, urmand ca, pe baza rezultatelor studiului, ANCOM sa aleaga remediile ce pot fi acordate in compensare, daca este cazul„, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu.

Marinescu a mai precizat ca „pana in acest moment, ANCOM nu a primit nicio citatie intr-un proces legat de liberalizarea benzii de frecvente de 900 MHz„.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro